Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GOSPAR STIHA Luko Paljetak predstavio šest knjiga sabranih pjesama u prepunoj dvorani Muzeja grada Splita

GOSPAR STIHA Luko Paljetak predstavio šest knjiga sabranih pjesama u prepunoj dvorani Muzeja grada Splita

Knjige koje su se prodavale po popularnoj cijeni u tren su razgrabljene

Sinoć je Muzej grada Splita bio poprište kulturnog praska u režiji velikog majstora stiha gospara Luka Paljetka. Hrabrošću nakladnika Zorana Boškovića svjetlo dana je ugledalo šest tomova 'gospara stiha' i to je kapitalno djelo objavljeno povodom 75. obljetnice života ovog dubrovačkog akademika. Urednici izdanja koje obuhvaća opus od 1968. do 2018. godine, su nedavno preminula Paljetkova supruga Anamarija i splitski akademik Tonko Maroević, a sudjelovao je i Darko Matičević

Prepuna dvorana Papalićeve palače je dokazala da kultura još uvijek živi u Splitu i da se Splićani uvijek odazovu kada im se na kulturnoj trpezi posluži iznadprosječna užina. U Gotičkoj su dvorani Muzeja grada Splita dva akademika, Maroević i Paljetak, pokazali kako se može biti britak kritičar bez da se ugrozi prijateljstvo, a s druge strane biti toliko hiperproduktivan da se uspije zadržati kritičara za prijatelja. Šlag koji je napravio glazuru ovoj kulturnoj poslastici bio je strpljivi, studiozni i predani Matičević. 

Naglasimo za kraj, knjige koje su se prodavale po popularnoj cijeni su razgrabljene u tren oka, pa je velik dio publike ostao bez posvete možda i najvećeg živućeg pjesnika. Tako su Splićani bacili rukavicu nakladniku Boškoviću, a gospara Luka pozvali na novi susret.


Vaša reakcija na temu