Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Gradska knjižnica Kaštela predstavila zbirku nagrađenih karikatura Nikole Listeša Novo normalno

Gradska knjižnica Kaštela predstavila zbirku nagrađenih karikatura Nikole Listeša Novo normalno

Nikola Listeš je sućurački, kaštelanski, hrvatski i svjetski karikaturist

Knjiga nagrađenih karikatura autora Nikole Listeša Novo normalno/New normal predstavljena je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, koja je ujedno i nakladnik iste, uz izložbu karikatura, u Nadbiskupovu kaštelu u Kaštel Sućurcu, uz nazočnost brojne publike.

Nakon nastupa sućuračke muške klape Podvorje, čije su glazbene izvedbe nazočni nagradili velikim pljeskom, uz autora, o knjizi su govorili Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, i Hrvoje Hitrec, hrvatski književnik, romanopisac, dramski pisac, publicist, filmski i televizijski scenarist, posebice poznat po brojnim rado čitanim knjigama za djecu, poput Smogovaca i Eko Eko.

Nikola Listeš, najnagrađivaniji hrvatski karikaturist, ilustrator i crtač stripova, koji je do trenutka objavljivanja zbirke nagrađenih karikatura Novo normalno osvojio više od stotinu međunarodnih nagrada te ujedno i peterostruki je dobitnik Oskarike, nagrade Hrvatskog društva karikaturista, koja se dodjeljuje autoru koji je tijekom jedne kalendarske godine dobio najviše nagrada na svjetskim festivalima karikatura, istaknuo je kako u Hrvatskoj uopće ne objavljuje svoje karikature jer ih nema gdje objaviti.

'Pod ugovorom sam s američkom agencijom Cagle Cartoon kojoj šaljem svoje karikature na temu svjetske politike i politike u SAD-u, nakon čega karikature preuzimaju brojne svjetske tiskovine i novinski internetski portali. Trenutno radim u dvije faze - crtam karikature koje šaljem na svjetske festivale karikature, na njih desetak mjesečno, a ako ne mogu stići, smanjim na dva do tri mjesečno, i imam ugovornu obvezu prema Cagleu, do četiri karikature mjesečno na temu Trump - Biden', rekao je.

Crteže, karikature i stripove objavljuje od rane mladosti, živeći i radeći u rodnom Kaštel Sućurcu. Njegovi su radovi objavljivani u brojnim listovima u zemlji i inozemstvu, među kojima su Washington Post i New York Times.

'U albumu karikatura Novo normalno/New normal, koju je Gradska knjižnica Kaštela tiskala u prosincu 2023., objavljeno je 48 Listešovih karikatura u boji, koje su u posljednje tri godine nagrađene na najpoznatijim svjetskim festivalima, te stoga zbirka i nosi naslov Novo normalno. Možemo biti ponosni što ovako talentiran umjetnik živi upravo u Sućurcu, u Kaštilima, u Hrvatskoj, jer nije mala stvar biti najnagrađivaniji hrvatski autor, karikaturist čije su karikature redovito nagrađene na svim svjetskim festivalima karikature, iako na te svjetske festivale radove redovito šalju na tisuće priznatih i poznatih karikaturista iz svih zemalja svijeta. Nikola Listeš, tako naš - sućurački, kaštelanski i hrvatski karikaturist, a ujedno i tako svjetski karikaturist, autor je jedinstvenih karikatura koje su nastale tijekom posljednjih godina, u ovom čudnovatom vremenu, pa su i Listešove karikature takve, i da, nasmijat ćemo im se, ali s ponešto 'kiselim' osmjehom', navela je Renata Dobrić predstavljajući Nikolu Listeša i njegovu zbirku Novo normalno.

Hrvoje Hitrec je na samom početku svog izlaganja istaknuo kako je već dugi niz godina oduševljen iznimnim radom Nikole Listeša, čijih 48 tematski različitih karikatura u knjizi Novo normalno najbolje govore o Listešovoj nadarenosti i genijalnosti.

'Nikola Listeš, naš hrvatski 'wunderkind' je uvijek, kao jedan od najboljih svjetskih karikaturista, znao pronaći svoj put kroz njemu nesklono vrijeme. Listešove medalje su najbolji dokaz o vrijednosti njegove umjetnosti, koja, očigledno, u Hrvatskoj nije priznata i prepoznata na ispravan način, iako se Listešov uspjeh u svijetu može usporediti samo s hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Kaštela, Salona, Split, Dalmacija, Hrvatska, svijet, sva su ta mjesta - bliska i daleka, dio Listešovog imaginarija, rođenog i rađanog na podlozi zbilje, ali u njegovu duhu prerađenog u novu realnost koja otkriva pukotine, skrivane mane i esenciju pojava i osoba, zrcalo u kojemu se mogu pogledati tašti i oholi, mali i veliki, visoki i niski. Listeš se nerijetko spušta u prošlost, samo kako bi pokazao da se ništa ne mijenja, a najsjajniji je kada slika i crta praljude koji se i dan-danas nalaze ispod mostova modernoga čovjeka, skriveni u njegovim genima. Povremeno Nikola udara u srce i dušu bezdušne današnjice satirom bez premca, šaljući, baš kao Dante, svoje suvremenike u pakao, doduše, blagonaklono rashlađen klima uređajem', istaknuo je Hrvoje Hitrec.

'Ideje su svuda oko nas, kao galebovi ili leptiri, ali ih treba uobličiti u umjetnosti, a to je dano samo rijetkima, a Listeš je jedan od takvih. Riječ je o domoljubu, istinskom hrvatskom umjetniku, koji se u realnom vremenu svojim domoljubnim stripom Super Hrvoje na svoj način svrstao među branitelje domovine, junake Domovinskog rata, stvarajući lik koji simbolizira njihovu neustrašivost i snagu, lik građen od dalmatinskoga kamena, od onoga u koji su uklesana imena hrvatskih knezova, dajući tako do znanja da nas s ovih hridina nitko ne će pomaknuti jer smo od njih građeni pa smo opstali u povijesti i još uvijek opstajemo, na čuđenje svijeta. Upravo iz svih ovih razloga Nikoli treba odati počast, koju mu ovom izložbom i dajemo, najboljem u svojoj umjetnosti, kako je u svoje vrijeme za sebe rekao Majstor Radovan. I na kraju, oni koji još uvijek, na moje zaprepaštenje, ne znaju puno o Listešu, neka uzmu u ruke album Novo Normalno s odličnim predgovorom Renate Dobrić, retrospektivnu selekciju nagrađenih djela, i neka ostanu zaprepašteni radovima kaštelanskoga genijalnoga, ne samo karikaturista, nego i slikara, čija su djela i bolja i zanimljivija od svega što u većini slučajeva nudi tzv. postmoderna', zaključio je Hrvoje Hitrec govoreći o Listešu i knjizi Novo normalno, koja se može nabaviti u Gradskoj knjižnici Kaštela.

Knjigu su uredili Tin Listeš i Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, koja je ujedno i autorica predgovora, uz talijanskoga karikaturista Marca De Angelisa.

Vaša reakcija na temu