Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Gradski kotar Meje: San sustipanske noći se ne smije održati na Sustipanu, ovogodišnji program nije primjeren prostoru starog splitskog groblja!

Gradski kotar Meje: San sustipanske noći se ne smije održati na Sustipanu, ovogodišnji program nije primjeren prostoru starog splitskog groblja!

Posmrtni ostaci velikog dijela pokopanih se i dalje nalaze na tom mjestu

Potaknuti objavljivanjem ovogodišnjeg programa Sna sustipanske noći, Vijeće Gradskog kotara Meje je zaključilo da se ta manifestacija ne bi smjela održati na Sustipanu. Smatraju, naime, da je ovogodišnji program manifestacije apsolutno nepriličan za prostor na kojem se održava. Podsjetimo, najavljeni su koncerti grupe TBF te Bajage i Instruktora.

Ante Bekavac, čelnik Gradskog kotara Meje, objasnio je stav Vijeća...

- Manifestacija se, već šestu godinu za redom, planira održati na starom splitskom groblju gdje je od njegovog osnutka 1826. godine pa do Drugog svjetskog rata ukopano više od 50.000 Splićana. Taj prostor je bio glavno izvangradsko pokapalište Splićana i prije osnutka groblja te se na njemu ukapalo od 14. do 18. stoljeća u razdoblju epidemije kuge. Iako je dio posmrtnih ostataka pokopanih na groblju od 1959. do 1962. godine prebačen na groblje Lovrinac, čime je, složit će se mnogi, počinjen neviđen kulturocid, posmrtni ostaci velikog dijela pokopanih (nije dostupan točan broj) se i dalje nalaze na Sustipanu i tamo je njihovo posljednje počivalište. Činjenica je i da se Sustipan nalazi u okvirima Park-šume Marjan te da vrijede posebna pravila ponašanja u tom prostoru. Koncerti i ljetna događanja koja se niz godina organiziraju, u okviru manifestacije San sustipanske noći, na prostoru Sustipana nedopustiva su i nedolična tom prostoru memorije i posebnog pijeteta tragično devastiranog starog splitskog groblja i zaštićenog područja Park šume Marjan. Zbog svega navedenog, traži se preispitivanje i ukidanje Odluke o suglasnosti za održavanje Programa za 2017. godinu te se zahtjeva da se na tom prostoru dopusti organizacija samo onih sadržaja koji čuvaju dostojanstvo pokopanih, a ne narušavaju pravila ponašanja unutar Park-šume Marjan.

Vaša reakcija na temu