Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Branimir Kralj Hit na tržištu zlata i srebra: obojene kovanice Dalmatinski pas
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Hit na tržištu zlata i srebra: obojene kovanice Dalmatinski pas

Zlatnici pripadaju kategoriji investicijskog zlata te su izrađeni od zlata čistoće 999,9/1000, dok su srebrnjaci otkovani u srebru čistoće 999/1000

Krajem 2021. godine, Hrvatska narodna banka izdala je a Hrvatska kovnica novca otkovala zlatnike i srebrnjake s motivom dalmatinskog psa. U nastavku serije Dalmatinski pas pojavljuje se - u boji!

Hrvatska kovnica novca prvi puta kuje novac u boji 

Hrvatska kovnica novca prvi puta u povijesti otkovala je kovanice u boji: zlatnik od jedne unce zlata i srebrnjak od pet unci srebra. Serija je zaokružena zlatnikom od jedne četvrtine unce zlata. U prvom dijelu serije izdani su zlatnik od jedne unce zlatazlatnik od 1/16 unce zlata i srebrnjak od jedne unce srebra. Tako kompletnu seriju 'Dalmatinski pas' čine ukupno četiri zlatnika i dva srebrnjaka.

Limitirane serije kovanica planule: obojeni zlatnik rasprodan za 10 dana

Tržište je iskazalo izrazito velik interes za limitirane serije zlatnika i srebrnjaka, posebice s obzirom da se radi o posljednjim prigodnim kovanicama s apoenom kune. Obojeni zlatnik rasprodan je za svega deset dana! Obojene kovanice izdane su u vrlo ograničenim serijama; zlatnik je izdan u seriji od svega 101 komad a srebrnjak u seriji od 500 komada. Zlatnici pripadaju kategoriji investicijskog zlata te su izrađeni od zlata čistoće 999,9/1000, dok su srebrnjaci otkovani u srebru čistoće 999/1000. 

Kako zapravo nastaju obojene kovanice?

Nakon što se kovanice otkuju i prođu proces kontrole kvalitete, pristupa se procesu bojanja. Za bojanje se koristi poseban pisač visoke rezolucije, velike korisne površine printa, što omogućuje bojanje velikih serija te različitih vrsta površina bojanih predmeta. 

Serija 'Autohtona Hrvatska' - brandiranje Hrvatske u svijetu

Dalmatinski pas sa svojim crno-bijelim mrljama jedna je od najprepoznatljivijih hrvatskih autohtonih pasmina. Putujući do ruku kolekcionara i numizmatičara diljem svijeta, kovanice s motivom Dalmatinskog psa ujedno osnažuju međunarodnu vidljivost Hrvatske kao branda. Ove specijalne obojane kovanice zaslužile su i posebnu ambalažu te su našle svoje mjesto u kutijama s hrvatskim motivima koje su dizajnirali autori Design Bureaua Izvorka Jurić. Kutije su ručno rađene te se u tome skriva njihova posebnost; svaki je primjerak nesavršen na svoj način. Osnovni element dizajna linije proizvoda 'Autohtona Hrvatska' je 'logo' linije proizvoda u kojem su slovni znaci položeni u formi šahovnice. Baza kutije na kojoj leži kovanica izrađena je od c

rvenog papira posebne strukture koja predstavlja hrvatski kvadrat. Same kovanice upakirane su u kapsule a prati ih pripadajući certifikat kojeg svojim potpisom ovjerava guverner Hrvatske narodne banke.               Zlatnik Dalmatinski pas 1 unca obojen (Foto: Branimir Kralj) / Srebrnjak Dalmatinski pas 5 unci obojen (Foto: Branimir Kralj) / Zlatnik Dalmatinski pas ¼ unce (Foto: Branimir Kralj)

         Zlatnik Dalmatinski pas 1 unca obojen (Foto: Iva Komesar)  / Srebrnjak Dalmatinski pas 5 unci obojen (Foto: Iva Komesar) 

                                                           

Vudrag ne krije oduševljenje dalmatinerom u boji

Dizajn svake kovanice započinje s autorovom idejom. Tako je naš mladi kipar Nikola Vudrag, sada već svjetska zvijezda, u idejno rješenje pretočio prepoznatljive značajke ove pasmine, ali i dijelove zemljopisne karte Republike Hrvatske. Mrlje karakteristične za dalmatinskog psa predstavljaju poznate hrvatske otoke, a reljefno je prikazan i dio kopna, s morskim valovima u pozadini. 

- Nakon inicijative o obojenoj kovanici koju je kovnica predložila veselilo me da se radi o mom dalmatineru. To je prva kovanica u Hrvatskoj za koju znam da je uz reljef dodan specijalan tip boje, koji savršeno odgovara nijansama dalmatinera. Tehnička izvedba koju je kovnica uspjela izvesti na toliko sitnom modelu je impresivna, jer ne samo da se radi o zakonitostima kovanja, s konveksnim i konkavnim plohama, već je i nova dimenzija 'boje' uključena kao dodatna vrijednost - rekao je Nikola.                                                                                       

Bojanje srebrnjaka (Foto: Iva Komesar) 


Kovanje zlatnika (Foto: Iva Komesar) / Kovanje srebrnjaka (Foto: Iva Komesar) 

Autor kovanice kipar Nikola Vudrag (Foto: Branimir Kralj) / Modeli za kampanju (Foto: Branimir Kralj)

Uskoro stiže euro, kovanice kune ostaju trajna (i tražena) uspomena

S obzirom na to da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, ove su prigodne kovanice jedno od posljednjih izdanja s apoenima hrvatske kune. Osim što više neće biti ni optjecajnih, a niti zlatnih ni srebrnih kuna, poseban je značaj ovih serija upravo njihov limitirana serija. Kovanice su izazvale veliko zanimanje, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj numizmatičkoj sceni. Stoga ne propustite na vrijeme osigurati svoje primjerke zlatnika i srebrnjaka putem web trgovine Hrvatske kovnice novca te kod prodajnih partnera.

Vaša reakcija na temu