Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Humanitarna akcija za samohrane majke - Lijepa na djelu

Humanitarna akcija za samohrane majke - Lijepa na djelu

Udruga Doktore, hitno! poziva na humanitarni tečaj šminkanja s poznatom vizažisticom Majom Gašpić Banić

Posljednjih godina, a posebno posljednjih tjedana svjedočimo učestalim napadima na žene, djevojke, majke i njihovu djecu. Žene su u hrvatskom društvu žrtvama svih vrsta nasilja, a u posebno su nepovoljnom položaju samohrane majke, razvedene, udovice, odnosno majke koje stjecajem životnih okolnosti ostaju same sa svojom djecom. U mnogim sredinama takve žene nailaze na društvenu osudu, sustav ih ne štiti, odnosno nadležne instuticije, svojim nemarom i sporošću, muževima omogućavaju da izbjegnu plaćanje (ionako smiješno niskih) alimentacija. Takve žene su među najugroženijim skupinama hrvatskog društva.

Iako svjesni da bez ozbiljnih zaokreta u državnoj politici takvim ženama nema prave, institucionalne potpore i pomoći, članovi Udruge Doktore, hitno! odlučili su pokrenuti humanitarnu akciju za pomoć samohranim majkama 'Lijepa na djelu'.

Akcijom se prikupljanju sredstava namijenjena isključivo za kupnju prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština za samohrane majke iz socijalno ugroženih obitelji.

Humanitarnu akciju smo osmislili, kroz klasičnu uplatu na posebno otvoreni račun, no i kroz tečaj šminkanja kojeg organiziramo u suradnji s poznatom splitskom profesionalnom vizažisticom Majom Gašpić Banić. Maja će organizirati tečajeve šminkanja za žene, u svakodnevnom životu. Cijena tečaja je simbolična, a dio sredstava odlazi na račun otvoren  samo za humanitarnu akciju 'Lijepa na djelu'.

- Na organizaciju ove humanitarne akcije odlučile smo se, ne da bismo potaknule građane, budući da oni već previše svog novca izdvajaju za socijalno ugrožene skupine, već kako bismo apelirale na ustanove i institucije da više pozornosti usmjere ka problemima s kojima se susreću samohrane i razvedene majke koje nakon razvoda ostaju s djecom. Naime, građani su na ovu problematiku već dovoljno senzibilizrani, no država i njezine institucije su potpuno neosjetljivi, čemu svjedoči i činjenica da sudski sporovi kojima majke pokušavaju 'utjerati' alimentaciju od svojih bivših muževa traju od sedam do deset godina, što je poražavajuće i nedopustivo. Neka se država konačno pobrine za samohrane i razvedene majke te im omogući da othrane i odškoluju svoju djecu, a neka neodgovorne očeve progone za zakonski primjeren i prije svega učinkovit način - ističe Eleonora Mandić, majka, hrvatska braniteljica – dragovoljka, predsjednica Udruge Doktore, hitno.

Naša poznata vizašitica Maja Gašpić Banić i sama je samohrana majka.

- Samohrana sam majka i jako sam senzibilizirana na tu problematiku. Ja sam imala sreću baviti se poslom kojeg volim, a koji je i vezan za žene, ljepotu žena, što mi je dodatno pomoglo. Iz svoje perspektive više sam nego svjesna problema s kojima se samohrane majke susreću jer se i ja svakoga dana borim i trudim da svojoj Stelli osiguram pristojnu i sigurnu budućnost, što u Hrvatskoj i nije baš tako jednostavno, a posebno stoga što, nažalost, brojne institucije koje bi trebale brinuti o toj ugroženoj kategoriji hrvatskog društva, ne rade svoj posao - poručuje Maja Gašpić Banić. 

Kao novinarka u proteklih 25 godina svoje karijere s problemima samohranih majki često se susretala i splitska novinarka, urednica, Irena Dragičević.

- Nažalost, nerijetko sam izvještavala o tužnim sudbinama i nesretnim pričama žena koje su obezvrijeđene i ponižene u svim segmentima društvenog života u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji, koja je patrijarhalna i konzervativna sredina.  Uvijek su posebno potresne bile priče samohranih i razvedenih majki s kojima su djeca nastavila živjeti, a koje su se godinama, bezuspješno, borile za alimentaciju kod svojih muževa. Nažalost, svjedočila sam da mnoge to nisu uspjele dok su im djeca bila maloljetna i dok su se školovala. Neke su zadovoljštinu postigle tek nakon punoljetstva svoje djece. Nerijetko bi ta zadovoljština stigla prekasno, budući da su te obitelji već bile razorene i nesretne, a ta djeca su rasla bez primjerene roditeljske skrbi, u ozračju netolerancije i mržnje.  Sve to uvelike se odrazilo i na njihovo zdravlje, a mnoge i pokolebalo u odluci da i sami jednoga dana postanu roditeljima. Zato organiziramo ovu akciju, da ukažemo na gorući problem hrvatskog društva, na visoku ali i lokalnu politiku kojoj su „puna usta“ demografske obnove - kaže Irena Dragičević. 

Sve, koji misle kako je naša akcija vrijedna, pozivamo da nam se priključe donacijom na račun u Raiffeisen BANK, HR1024840081502014226.
Eleonora Mandić
predsjednica Udruge, Doktore, hitno!

Vaša reakcija na temu