Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INSTAGRAM ĆAKULA Profil 'Tonka, reci ručak' otvorit će vam apetit
Instagram ćakula Piše: Antonia Pešić

INSTAGRAM ĆAKULA Profil 'Tonka, reci ručak' otvorit će vam apetit

'Ne trošim puno vremena na fotografiranje, ne želim da se ručak ohladi ha,ha', ispričala nam je Tonka

Danas smo u Instagram ćakuli ugostili Tonku Petričević, Splićanku koja je po struci magistra ekonomije, a već duže vremena se bavi provedbom EU projekata. Na toj društvenoj mreži prati je 16 tisuća ljudi, a naziv njezinog profila djelomično vam može otkriti čime ih je osvojila. 'Tonka, reci ručak' definitivno će vam otvoriti apetit…

- Instagram 'Tonka, reci ručak' imam otprilike tri i pol godine. U početku nisam baš često objavljivala, čak nisam ni pisala sve recepte uz objavljene fotografije. Instagram mi je bila dodatna društvena mreža uz Facebook, koji mi je tada bio primarni i koji imam nešto duže vremena. 

S dolaskom svima poznate izolacije u proljeće 2020., počela sam nešto češće objavljivati i na Instagramu. 

Što najčešće objavljujete na Instagramu?

- Podjednako objavljujem recepte za konkretna jela i za deserte. Ljeti su to najčešće jela s povrćem i sirom, tjestenine, i slično. Na profilu ćete naći dosta recepata za razne varijante cheesecakea, kao i recepte sa sezonskim voćem. Svi recepti su isprobani i trudim se da budu raznovrsni i dobro objašnjeni. 

Kako se rodila vaša ljubav prema kulinarstvu? 

- Još kao dijete sam stalno nešto 'kuhala'. 

Imala sam mini posuđe, mikser i slične igračke. Oduvijek sam bila gurman. Kad bi me rođaci sreli u gradu i pitali koji sladoled ili čokoladu želim, ja bih rekla 'dajte mi šnicelić i blitvicu, to mi je draže'. Kasnije sam ljubav prema kulinarstvu i hrani povezala s fotografiranjem i ukrašavanjem, koje mi se uvijek sviđalo. 

Na vašem profilu ljudi mogu pronaći i diviti se prekrasnim fotografijama, a većina ih prikazuje ukusna jela? Koje je vaše omiljeno?

- Hvala na lijepim riječima. Teško je reći, jer sam veliki gurman. Trenutno sam luda za balancanama i borovnicama, a sir nikad ne odbijam. Među najdražim jelima su mi svakako obična domaća šalša s manistrom, parmigiana s balancanama i grčka musaka. Volim složence s povrćem, mesom i sirom, kao i sve vrste tjestenine. Od slatkih jela, najdraži su mi osvježavajući cheesecakeovi, torta od mrkve i sve s vanilijom, jabukama te lisnatim tijestom. Ne volim baš čokoladne i preslatke deserte. 

Možete li izdvojiti tri jela koje vaši pratitelji obožavaju?

Tri jela s najboljim reakcijama:

cheescake s tri kreme

trileće - sočan biskvit biskvit natopljen s puno mlijeka i premazan karamel namazom

palačinke punjene sirom, šunkom i krastavcima.

Često putujete. Koja Vas je destinacija najviše dojmila? Čija gastronomija?

- Definitivno mediteranske zemlje. Italija mi je broj jedan i kao gastronomska destinacija. Obožavam njihove jednostavne, a preukusne recepte, koji su mi uvijek inspiracija. Svaka regija ima svoje specijalitete, a ako uskoro planirate na put, svakako preporučujem regiju Campaniju za ljeto i Toscanu za jesen. 

Koje jednostavno jelo biste preporučili za ove vruće dane? A koji desert? 

- Od jela prolazi sve sa sezonskim povrćemtikvicama, pomama i balancanama. Ima bezbroj načina pripreme: složenci, na gradele, povrće punjeno mesom, rižom, sirom… Ne možete pogriješiti, a opet svaki put imate nešto novo i drukčije. Za deserte biram osvježavajuće kombinacije sira i voća:

kolač s podlogom od oraha, kremom od sira i preljevom od Fante

cheescake s borovnicama i bijelom čokoladom.

Često putujete. Koja Vas je destinacija najviše dojmila? Čija gastronomija? 

- Definitivno mediteranske zemlje. Italija mi je broj jedan i kao gastronomska destinacija. Obožavam njihove jednostavne, a preukusne recepte, koji su mi uvijek inspiracija. Svaka regija ima svoje specijalitete, a ako uskoro planirate na put, svakako preporučujem regiju Campaniju za ljeto i Toscanu za jesen. 

Koja Vam je omiljena fotografija na profilu i zbog čega?

- Teško pitanje! Jako su mi drage jesenske fotografije, izdvojila bih možda ovu tortu s jabukama:

I rižot od tikve:

- Drage su mi i fotografije nastale u božićno vrijeme, kada se volim poigrati ukrasima i šljokicama, pa to otprilike ovako izgleda:

Čime mislite da ste privukli ljude na svoj profil? 

- Mislim da su za to najviše zaslužni provjereni recepti koji su uglavnom jednostavni za napraviti i ne zahtijevaju neke skupe ili teško dostupne sastojke. Osim toga, ljude privuku šarene fotografije i detalji na njima - često koristim cvijeće, šarene tanjure i slično, kako bih uz jelo prikazala i nešto širi ugođaj. Najdraže mi je čuti dojmove nakon isprobanih recepata, posebno od poznanika koje sam potaknula na kuhanje. 

Koliko često objavljujete fotografije? Koliko se posvetite fotografiji?

- Nemam neki plan objava, uglavnom je to jednom tjedno, nekad i malo češće, ovisno o obvezama i trenutnoj inspiraciji. Nekad je fotografija gotova doslovno u par minuta, posebno kada se radi o tortama, koje je najlakše fotografirati. Općenito ne trošim puno vremena na fotografiranje, ne želim da se ručak ohladi ha,ha. Minimalno ih obrađujem, i gotovo sve fotografiram mobitelom jer je tako najbrže. 

Koristite li druge društvene mreže? Ako jeste, koje?

- Osim Instagrama, aktivna sam i na Facebooku pa me oni koji nemaju Instagram mogu tamo pratiti. 

Koliko sati provodite na društvenim mrežama? 

- Kako kada, nekad je to samo par minuta dnevno, a nekad se oduži, kao i većini nas. Uglavnom je to do sat vremena dnevno. Tu i tamo bacim oko na statistiku provedenog vremena na Instagramu pa smanjim ako shvatim da sam pretjerala. 

Što za Vas znači Instagram? 

- Instagram je baza fotografija i videa koji me inspiriraju, posebno kada se radi o kulinarstvu i putovanjima. Često listajući objave dobijem ideju što skuhati ili koju destinaciju posjetiti. Osim toga, Instagram mi je neka vrsta virtualne kuharice u koju spremam svoje, ali i recepte drugih koji ih nesebično dijele. Također, Instagram je prilika za ostvarivanje suradnji i razmjenu iskustava u području koje me zanima. 

Jeste li ostvarili neko iskreno prijateljstvo putem Instagrama ili su to samo pratitelji?

- Za iskreno prijateljstvo je potrebno puno više poznavanja, nemam takva očekivanja od Instagrama. Rekla bih da su većinom samo pratitelji, iako sam se s nekim profilima više povezala u smislu razmjene ideja, suradnji i slično. 

Može li se u Hrvatskoj isključivo od zarade na društvenim mrežama živjeti?

- Ne bih znala! Imam svoj posao u struci, a Instagram mi je samo hobi, odmor i način kreativnog izražavanja. Neki vjerojatno to i uspijevaju, ali uz puno više truda i vremena. Instagram je svakako prilika za ostvarivanje suradnji koje nekad mogu donijeti i zaradu, i na kojima sam jako zahvalna. 

Koga Vi pratite na Instagramu? 

- Uglavnom su to kulinarski profili, bilo da se radi o hrvatskim ili stranim kuharima, profesionalnim ili amaterima, kao što sam ja. Pratim i nekoliko profila vezanih za putovanja. 

Kakve hobije imate?

- Uz pripremanje hrane i fotografiranje, obožavam putovati, pisati i slušati glazbu. 

Koga biste nam preporučili za idući intervju od svojih kolega s Instagrama?

- Anita, koja stoji iza profila 'Možeš se udat', ima super zanimljive ideje za ukusne i malo zdravije obroke.

I za kraj, možete li nam otkriti kako biti zdrav i fit?

- Možda nisam prava osoba za odgovoriti na ovo pitanje, ali po meni je umjerenost u svemu najbitnija: jesti raznovrsno, kretati se, raditi ono što te zanima, boraviti u prirodi i družiti se! 

Vaša reakcija na temu