Danas smo u Instagram ćakuli ugostili Tonku Petričević, Splićanku koja je po struci magistra ekonomije, a već duže vremena se bavi provedbom EU projekata. Na toj društvenoj mreži prati je 16 tisuća ljudi, a naziv njezinog profila djelomično vam može otkriti čime ih je osvojila. 'Tonka, reci ručak' definitivno će vam otvoriti apetit…
- Instagram 'Tonka, reci ručak' imam otprilike tri i pol godine. U početku nisam baš često objavljivala, čak nisam ni pisala sve recepte uz objavljene fotografije. Instagram mi je bila dodatna društvena mreža uz Facebook, koji mi je tada bio primarni i koji imam nešto duže vremena.
S dolaskom svima poznate izolacije u proljeće 2020., počela sam nešto češće objavljivati i na Instagramu.
Što najčešće objavljujete na Instagramu?
- Podjednako objavljujem recepte za konkretna jela i za deserte. Ljeti su to najčešće jela s povrćem i sirom, tjestenine, i slično. Na profilu ćete naći dosta recepata za razne varijante cheesecakea, kao i recepte sa sezonskim voćem. Svi recepti su isprobani i trudim se da budu raznovrsni i dobro objašnjeni.
Kako se rodila vaša ljubav prema kulinarstvu?
- Još kao dijete sam stalno nešto 'kuhala'.
Imala sam mini posuđe, mikser i slične igračke. Oduvijek sam bila gurman. Kad bi me rođaci sreli u gradu i pitali koji sladoled ili čokoladu želim, ja bih rekla 'dajte mi šnicelić i blitvicu, to mi je draže'. Kasnije sam ljubav prema kulinarstvu i hrani povezala s fotografiranjem i ukrašavanjem, koje mi se uvijek sviđalo.
Na vašem profilu ljudi mogu pronaći i diviti se prekrasnim fotografijama, a većina ih prikazuje ukusna jela? Koje je vaše omiljeno?
- Hvala na lijepim riječima. Teško je reći, jer sam veliki gurman. Trenutno sam luda za balancanama i borovnicama, a sir nikad ne odbijam. Među najdražim jelima su mi svakako obična domaća šalša s manistrom, parmigiana s balancanama i grčka musaka. Volim složence s povrćem, mesom i sirom, kao i sve vrste tjestenine. Od slatkih jela, najdraži su mi osvježavajući cheesecakeovi, torta od mrkve i sve s vanilijom, jabukama te lisnatim tijestom. Ne volim baš čokoladne i preslatke deserte.
Možete li izdvojiti tri jela koje vaši pratitelji obožavaju?
Tri jela s najboljim reakcijama:
- trileće - sočan biskvit biskvit natopljen s puno mlijeka i premazan karamel namazom
- palačinke punjene sirom, šunkom i krastavcima.
Često putujete. Koja Vas je destinacija najviše dojmila? Čija gastronomija?
- Definitivno mediteranske zemlje. Italija mi je broj jedan i kao gastronomska destinacija. Obožavam njihove jednostavne, a preukusne recepte, koji su mi uvijek inspiracija. Svaka regija ima svoje specijalitete, a ako uskoro planirate na put, svakako preporučujem regiju Campaniju za ljeto i Toscanu za jesen.
Koje jednostavno jelo biste preporučili za ove vruće dane? A koji desert?
- Od jela prolazi sve sa sezonskim povrćem: tikvicama, pomama i balancanama. Ima bezbroj načina pripreme: složenci, na gradele, povrće punjeno mesom, rižom, sirom… Ne možete pogriješiti, a opet svaki put imate nešto novo i drukčije. Za deserte biram osvježavajuće kombinacije sira i voća:
- kolač s podlogom od oraha, kremom od sira i preljevom od Fante
- cheescake s borovnicama i bijelom čokoladom.
Često putujete. Koja Vas je destinacija najviše dojmila? Čija gastronomija?
- Definitivno mediteranske zemlje. Italija mi je broj jedan i kao gastronomska destinacija. Obožavam njihove jednostavne, a preukusne recepte, koji su mi uvijek inspiracija. Svaka regija ima svoje specijalitete, a ako uskoro planirate na put, svakako preporučujem regiju Campaniju za ljeto i Toscanu za jesen.
Koja Vam je omiljena fotografija na profilu i zbog čega?
- Teško pitanje! Jako su mi drage jesenske fotografije, izdvojila bih možda ovu tortu s jabukama:
I rižot od tikve:
- Drage su mi i fotografije nastale u božićno vrijeme, kada se volim poigrati ukrasima i šljokicama, pa to otprilike ovako izgleda:
Čime mislite da ste privukli ljude na svoj profil?
- Mislim da su za to najviše zaslužni provjereni recepti koji su uglavnom jednostavni za napraviti i ne zahtijevaju neke skupe ili teško dostupne sastojke. Osim toga, ljude privuku šarene fotografije i detalji na njima - često koristim cvijeće, šarene tanjure i slično, kako bih uz jelo prikazala i nešto širi ugođaj. Najdraže mi je čuti dojmove nakon isprobanih recepata, posebno od poznanika koje sam potaknula na kuhanje.
Koliko često objavljujete fotografije? Koliko se posvetite fotografiji?
- Nemam neki plan objava, uglavnom je to jednom tjedno, nekad i malo češće, ovisno o obvezama i trenutnoj inspiraciji. Nekad je fotografija gotova doslovno u par minuta, posebno kada se radi o tortama, koje je najlakše fotografirati. Općenito ne trošim puno vremena na fotografiranje, ne želim da se ručak ohladi ha,ha. Minimalno ih obrađujem, i gotovo sve fotografiram mobitelom jer je tako najbrže.
Koristite li druge društvene mreže? Ako jeste, koje?
- Osim Instagrama, aktivna sam i na Facebooku pa me oni koji nemaju Instagram mogu tamo pratiti.
Koliko sati provodite na društvenim mrežama?
- Kako kada, nekad je to samo par minuta dnevno, a nekad se oduži, kao i većini nas. Uglavnom je to do sat vremena dnevno. Tu i tamo bacim oko na statistiku provedenog vremena na Instagramu pa smanjim ako shvatim da sam pretjerala.
Što za Vas znači Instagram?
- Instagram je baza fotografija i videa koji me inspiriraju, posebno kada se radi o kulinarstvu i putovanjima. Često listajući objave dobijem ideju što skuhati ili koju destinaciju posjetiti. Osim toga, Instagram mi je neka vrsta virtualne kuharice u koju spremam svoje, ali i recepte drugih koji ih nesebično dijele. Također, Instagram je prilika za ostvarivanje suradnji i razmjenu iskustava u području koje me zanima.
Jeste li ostvarili neko iskreno prijateljstvo putem Instagrama ili su to samo pratitelji?
- Za iskreno prijateljstvo je potrebno puno više poznavanja, nemam takva očekivanja od Instagrama. Rekla bih da su većinom samo pratitelji, iako sam se s nekim profilima više povezala u smislu razmjene ideja, suradnji i slično.
Može li se u Hrvatskoj isključivo od zarade na društvenim mrežama živjeti?
- Ne bih znala! Imam svoj posao u struci, a Instagram mi je samo hobi, odmor i način kreativnog izražavanja. Neki vjerojatno to i uspijevaju, ali uz puno više truda i vremena. Instagram je svakako prilika za ostvarivanje suradnji koje nekad mogu donijeti i zaradu, i na kojima sam jako zahvalna.
Koga Vi pratite na Instagramu?
- Uglavnom su to kulinarski profili, bilo da se radi o hrvatskim ili stranim kuharima, profesionalnim ili amaterima, kao što sam ja. Pratim i nekoliko profila vezanih za putovanja.
Kakve hobije imate?
- Uz pripremanje hrane i fotografiranje, obožavam putovati, pisati i slušati glazbu.
Koga biste nam preporučili za idući intervju od svojih kolega s Instagrama?
- Anita, koja stoji iza profila 'Možeš se udat', ima super zanimljive ideje za ukusne i malo zdravije obroke.
I za kraj, možete li nam otkriti kako biti zdrav i fit?
- Možda nisam prava osoba za odgovoriti na ovo pitanje, ali po meni je umjerenost u svemu najbitnija: jesti raznovrsno, kretati se, raditi ono što te zanima, boraviti u prirodi i družiti se!