Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INSTAGRAM ĆAKULA Splićanka Kate okuplja sve sladokusce, bilo one koji vole pripremati slastice, jesti ih ili samo čitati o njima
Instagram ćakula Piše: Antonia Pešić

INSTAGRAM ĆAKULA Splićanka Kate okuplja sve sladokusce, bilo one koji vole pripremati slastice, jesti ih ili samo čitati o njima

Razgovarali smo s urednicom Slatkopedije - najpopularnije online destinacije u Hrvatskoj za sve ljubitelje slastica

Jede nam se nešto slatko ili smišljate idealne kolače za Božić, idući tekst je idealan za vas. Naime, gost ovotjedne Instagram ćakule je Kate Bošković iz Splita, diplomirana novinarka i strastvena ljubiteljica slastica i slastičarstva, osnivačica i urednica portala Slatkopedija te od prije godinu dana spisateljica za djecu. Bilo da volite pripremati slastice, bilo da ih volite jesti ili pak samo čitati o njima, na Slatkopediji ćete naći sve što vas zanima. 

- Osim navedenim, bavim se i uređivanjem i lektoriranjem knjiga te stručnih i znanstvenih radova. Još kao malo dijete, gledajući tatu kako radi, zaljubila sam se u izdavaštvo pa nije ni čudo da se danas bavim upravo time. Novinarstvo se kao životni poziv pojavilo u višim razredima osnovne škole, a budući da se danas bavim upravo novinarstvom i izdavaštvom, prožetima slatkim tonom, možemo reći da živim svoj san. I to san koji nisam ni znala da želim jer sam, zamišljajući se kao novinarka, uvijek sebe vidjela u nekim drugim medijima, nikad na portalu. Nisam ni slutila da ću jednom ne samo raditi na portalu, nego i voditi portal.

Kako se javila strast za pisanjem najmlađoj publici?

- Pisanje za djecu je pak ostvarenje jednog posebnog sna – djeca su apsolutno najiskrenija publika, s njima odmah znaš na čemu si i sviđa li im se ono što radiš ili ne. Upravo zato toliko uživam u smišljanju novih priča, a komentar jedne djevojčice koji sam dobila na sajmu knjiga u Splitu: ‘Hvala vam, teto, vi tako lijepe priče pišete’ ostaje najveći kompliment za moj rad.

U slobodno vrijeme kada ne tipkam i ne osmišljavam nove priče i projekte, uživam u putovanjima na kojima redovito tražim – najbolje slastice. 


Pokretačica i urednica portala Slatkopedija. Kada i kako je nastala ideja za portalom?

- Ideja o portalu Slatkopedija nastala je pred gotovo 6 godina, krajem siječnja 2017., kada sam bila zaposlena u jednoj maloj splitskoj izdavačkoj kući. Jedne večeri sam razmišljala o slasticama i shvatila kako u Hrvatskoj u tom trenutku nije postojao medij koji bi bio specijaliziran samo i isključivo za slastice i slastičarstvo. Brojni, kvalitetni gastronomski portali već su tada postojali i radili vrlo kvalitetan posao, no oni su gotovo uvijek prednost davali slanim temama, a ne slatkim. S obzirom na to da sam diplomirala novinarstvo, ali i da sam velika obožavateljica slastica i svega što je vezano za slastičarstvo, vjerovala sam da mogu publici ponuditi upravo takav, kvalitetni novinarski portal posvećen isključivo slasticama i slastičarstvu. Od ideje do realizacije prošlo je tek četiri mjeseca. Nakon što sam nekoliko dana razmišljala o tom projektu, počela sam ideju dijeliti s najbližim krugom ljudi – sestrama, braćom, majkom i prijateljima te sam polako krenula u realizaciju i stvaranje najstarijeg hrvatskog slatkog portala. Od samog početka u stvaranju ovog portala, cjelokupnog sadržaja i svih projekata sudjelovala je i sudjeluje moja sestra Mirjana Bošković Smrekar, tako da je ovaj portal zapravo naš zajednički projekt.


Kakve teme donosite na portalu?

- Na portalu donosimo vrlo široku paletu tema vezanih za slastice i slastičarstvo, čokolatijerstvo, sladoledarstvo, pekarstvo i s njima povezanim industrijama. Donosimo najnovije vijesti, najavljujemo događanja, radimo intervjue, pišemo reportaže, izvještavamo, istražujemo, savjetujemo, pomažemo… Naravno, sve je začinjeno dozom najslađih recepata koje ponekad potpisujem ja, ali puno češće to rade naše divne suradnice i suradnici. Tako na stranicama Slatkopedije čitatelji mogu čitati o novim proizvodima i tehnikama, velikim uspjesima hrvatskih slastičara, problemima s kojima se susreću, savjetima za uspješnu pripremu slastica…

Već više od pet godina na portalu radite na promociji slastičarstva kao struke te slavite uspjehe naših slastičara. Jesu li vam slastičari zahvalni na onome što za njih radite?

- Od samog početka našeg postojanja, imale smo veliku podršku i lijepu suradnju s našim slastičarima, a broj slastičara koji nas podržavaju i s nama surađuju se iz godine u godinu povećava. Naravno, nije samo riječ o slastičarima, već i o drugim profesionalcima koji se bave slatkim zanimanjima, poput sladoledara, čokolatijera, pekara, dekoratera slastica i drugih. Njihovi komentari redom su iznimno pozitivni i svi su sretni što danas u Hrvatskoj postoji nacionalni medij koji je u potpunosti posvećen slatkim temama, slano nema mjesta na našem prostoru, i što je konačno netko dao njihovu radu zaslužen medijski prostor. Naravno, nisu uvijek samo i isključivo pohvale, no kada kritiziraju naš rad, daju doista iznimno konstruktivne kritike na kojima smo im zahvalne.

Na tržište je nedavno izašla nova slikovnica iz Biblioteke Slatkopedija naslovljena 'Kad nestanu slastičari…'. I ovu priču, kao i prethodne dvije potpisujete. Najnoviji naslov promovira slastičarstvo te djecu uči cijeniti to, u našem društvu još uvijek često podcijenjeno, zanimanje. Kažite nam je li to zaista tako?

- Nažalost, još uvijek jest. Iako se dojam o slastičarima i slastičarstvu polako mijenja na bolje, ipak i dalje u društvu prevladava negativno mišljenje o ovoj struci. Dokaz tomu su i komentari s kojima sam se susretala kada sam pokretala ovaj portal, poput: ‘Zašto pokrećeš portal za zanimanje koji upisuju oni koji nemaju bodove za nešto bolje?’ ili ‘Tko će ti to čitati, koga uopće zanimaju te teme?’. Mnogi su i prognozirali da ćemo nakon 2-3 mjeseca ostati bez tema, no više od pet godina kasnije, mi i dalje svakodnevno imamo pregršt tema o kojima svakodnevno pišemo.

Osim toga, priča donosi i snažnu poruku o tomu kako je važno slijediti svoje snove, čak i kada se čini da je sve protiv njih. O čemu je riječ za one koji slikovnicu još nisu uzeli u ruku?

U ovoj slikovnici donosimo priču o djevojci Tamari koja jako želi biti slastičarka, no budući da je ona odlična učenica, njezini se roditelji ne slažu s njezinim izborom te žele da ona upiše gimnaziju. Zbog toga ona zaželi neobičnu želju koju joj ispuni vila Rozalinda. Upravo ispunjenje te želje, koje će svijet neko vrijeme ostaviti bez slatkoće, pomogne Tamarin roditeljima da promijene mišljenje o njezinoj želji i na kraju je podrže. Kako je točno došlo do toga, saznat će svi koji naruče naš najnoviji naslov u našem webshopu Slatkopedija ili pak potraže u nekoj od knjižara diljem Lijepe Naše.

Osim ove slikovnice, djeci djetinjstvo mogu zasladiti i našim prethodnim naslovima 'U potrazi za čarobnim božićnim keksićima' i 'Slatka šumska priča' . Ova posljednja – se nalazi među deset najboljih slikovnica prema izboru dječjeg žirija u izboru za najbolju hrvatsku slikovnicu 2022. – ‘Ovca u kutiji’. 

Instagram stranica vam je također veoma praćena. Kakve recepte najviše vole vaši pratitelji kojih ima preko 20 tisuća? 

- Budući da na našem portalu, ali i društvenim mrežama okupljamo vrlo raznoliku publiku, moglo bi se reći da svaki recept pronađe svoju publiku, no nekako osobito dobro prolaze kremaste slastice jednostavne pripremi, ali i recepti za dizano tijesto koji vraćaju u djetinjstvo.

Možete li za čitatelje Dalmatinskog portala izdvojiti 3 slatka recepta za nadolazeće blagdane? Da im malo olakšamo pripremu…

- Naravno. Kada su božićne pripreme u pitanju, u mojoj se obitelji redovito pripremaju keksići bez kojih ne prolaze blagdani. Riječ je o vanilin kiflicamapandoletima i neizostavnim ušećerenim bademima, koji su najčešći izbor i za božićne darove najbližima.

Imate li tajni recept u vašoj kuhinji?

- U mojoj kuhinji nema tajnog recepta jer sam uvijek rado dijelila dobre recepte, smatrajući da na taj način pomažem i drugima da stvore vlastite slatke uspomene uz najslađe recepte. 

Vaša reakcija na temu