Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Instagram INSTAGRAM ĆAKULA Upoznajte gospođu Anku, influencericu u 60-ima: Bez obzira na godine, sve radim sa srcem

INSTAGRAM ĆAKULA Upoznajte gospođu Anku, influencericu u 60-ima: Bez obzira na godine, sve radim sa srcem

Splićanka je ponosna umirovljenica, majka, supruga i baka, a njene Instagram profil prati gotovo 20 tisuća ljudi

U Instagram ćakuli ovog tjedna ugostili smo 62-godišnju Anku Slišković čiji Instagram profil vole sve generacije, a prati ga gotovo 20 tisuća ljudi. Splićanka je već dvije godine u zasluženoj mirovini, uživa u ulozi bake i food influencerice. Ispričala nam je kako je njezina ljubav prema kulinarstvu završila na društvenim mrežama.

- Umirovljenica sam godinu dana, majka sam dvije kćeri, supruga jednog Davora koji me vjerno trpi sa svim mojim glupostima. Imam dva unuka i dva zeta. 

Veoma ste bogata osoba…

- Tako se i osjećam. Kažu da nije bogatstvo ono što imaš u džepovima, nego ono što držiš i grliš rukama. Iskreno se osjećam bogatom ženom. 

Kako ste i kada odlučili otvoriti Instagram profil?

- Sve je krenulo prije četrnaest godina kada su me moje kćeri uspjele nagovoriti da se priključim Coolinarici i otvorim svoj Facebook profil. Govorile bi mi ‘Pogledaj što sve ove tete fino kuhaju, hajde spremi nešto lipo i objavi i ti svoj recept’.

Objavljivala sam pod imenom Yaja. To mi je postao obiteljski nadimak jer me tako prozvao nećak kad je bio mali. Odlučili smo početno slovo J zamijeniti slovom Y, da se ne dogodi kada me netko traži, da na tražilici izađe stotinu recepata u kojima se spominju jaja. Vrlo brzo sam se zakačila i tu sam stvarno uživala. Nakon nekog vremena sam se zasitila platforme i više to nije bilo to. Cure su me onda prije nekih pet godina nagovorile da se priključim Instagramu. Kako stvarno volim i uživam to što radim odlučila sam nastaviti objavljivati na drugoj društvenoj mreži i ‘zakačila’ sam se na Instagram. 

Danas vrlo vješto vodite svoj profil…

- Već na poslu, radila sam u računovodstvu jedne tvrtke, počela sam učiti o novim tehnologijama. Uz pomoć djece pomalo sam svladavala izazove i učila nove stvari, a danas mogu priznati da sam vrlo vješta.

Kako se rodila vaša ljubav prema kulinarstvu?

- Moja mama je puno lijepo kuhala. Moja dva brata i ja, teta, tata i stric živjeli smo skoro u zajednici. Tata i stric su voljeli jesti slatko, a mama je radila najbolji štrudel kojeg ni danas ne mogu jednako dobro napraviti. Sa svojim prijateljicama i rodicama, koje su bile zainteresirane za kuhinju, počela eksperimentirati s raznim jelima. Malo po malo kulinarstvo sam zavoljela i onda je sve išlo svojim tijekom. 

Što najviše volite kuhati?

- Sve volim kuhati, ali najiskrenije uživam raditi slastice i to sitne kolačiće. Kada su neke prigode napravim tortu, ali to nije moje područje - nije moja ‘šalica čaja’. Pupasto, sitno, kvasasto, pepkavo, jednostavno volim jesti slatko. 

Što vole jesti vaši ukućani?

- Često mi znaju reći da je meni lako kuhati jer oni vole jesti sve. Nije to baš tako, više sam ja njima prilagodila recepte. Uvijek sam se trudila ugoditi im. Kada smo se suprug i ja oženili, prije 30 i kusur godina, nisam mogla zamisliti kupiti balancanu ili tikvicu. Danas cijelo ljeto provedemo na tome. Svejedi smo, volimo raznoliku spizu, samo smo je prilagodili našim ukusima. Suprug i ja smo tri mjeseca bili na dijeti bez ugljikohidrata, sanjala sam šalšu i njoke i jedva sam čekala to pojesti. Trudimo se jesti raznovrsno, odnosno tako volimo. Ossobuco mi se taman krčka, eto, jedan od mojih favorita. Moja dva zeta su isto prezadovoljni s onim što im spremim i svi smo onda sretni. Najvažnija ‘briga’ mi je udovoljiti mojoj djeci i nije problem spremiti nešto što oni vole.

Pomogne li vam tko oko kuhanja?

- Cure dok se nisu udale uvijek su mi pomagale, a mlađa je uvijek više pokazivala interes. Starija ima muža koji je izuzetno zainteresiran za kuhanje i mi se tu jako dobro nadopunjavamo. On je Međimurac, a voli Dalmaciju i našu spizu.

Koji vam je omiljeni nedjeljni ručak?

- Kada smo na selu volimo napraviti peku, a u gradu to bude falša električna peka. Svašta se nađe na jelovniku, ali dobra peka na struju ili na komin uvijek zadovolji svačija nepca. Inače, kod nas je tradicija obiteljski ručak nedjeljom kod moje mame.

Koji recepti najbolje prolaze kod vaših pratitelja?

- Iz ovih svih godina znam da super prolazi recept za sirnice, krafne, mladi me često traže recepte s povrćem. Imam svoje domaće povrće, a od recimo tikvica radimo čudesa. Bilo da pravimo rolice, u umaku od šalše, motane sa šunkom i sirom,… Čini mi se da su dosta zainteresirani za te neke ljetne recepte. Šalša se često provlači kroz moje recepte. 

Koja populacija najviše prati vaš profil?

- Oko osam posto me prati muškaraca, a ostalo su žene. Mene jako veseli što me većinom prate mlade žene između 35 do 45 godina. Obraćaju mi se i mlađe za savjete i ideje. Nisam sveznalica, tako da i ja često tražim savjete od svojih Insta prijateljica. 

Imate li želju sudjelovati u nekom kulinarskom natjecanju?

- Znaju me zezati da se prijavim u Masterchef, ali nisam ja taj kalibar. Volim gledati takve emisije, saznati nešto novo, ali nisam osoba koja bi se trebala natjecati. Kod mene je sve obilato, toplo, nema pjenica, glazura… Svaka im čast na tome, ali sam više za konkretna jela. Kod mene je domaća tradicionalna kuhinja.

Čime mislite da ste privukli publiku na svoj profil?

- Možda je bolje pitanje za publiku nego za mene. Mislim da ih je privukla jednostavnost onoga što prezentiran i kako se ophodim prema njima. Mislim da na dnevnoj bazi odvojim minimalno sat vremena da odgovorim na sve poruke i upite koje imaju. Često me pitaju kako mogu ocijeniti nekoga u virtualnom svijetu, ali mogu. Nisam psiholog, ali osjetiš da s nekim možeš podijeliti nešto više od onih kvadratića na profilu. 

Jeste li stekli neka prijateljstva putem Instagrama?

- Mogu reći da jesam, ali ja vam volim s prijateljem putovati na dugo i daleko. Ovo mogu staviti u kategoriju da mi je netko simpatičan i drag, a vrijeme će pokazati je li to prijateljstvo. Ima tu divnih žena iz Splita, iz Osijeka, iz Zadra, s Brača, dogovaramo se okupiti na nekoj kavi,… 

Što vam predstavlja Instagram?

- Bol tamo ne dijelim, nemam kompleks, ali te stvari nisu za one prozorčiće. Svu radost ću rado podijeliti, od rođenja unučadi, vjenčanja kćerki, rođendane,… Volim i razmišljam srcem, a voljela bih razmišljati mozgom. Instagram je za mene mjesto inspiracije, kreativnog izražavanja, ispušni ventil i jedan od mojih hobija. 

Imate li još hobija?

- Imam svoj vrt čiji je pokretač moja svekrva, ali moj muž i ja volimo pomoći i imati svoje proizvode iz vrta. Od paprike, poma, raštike, tikvica,… Zimi nisu neki uvjeti, ali ostatak godine uživamo u domaćim namirnicama. 

Koga vi volite pratiti na Instagramu?

- Dosta profila pratim, ali imam neke svoje omiljene. Recimo cure ‘kuharice tepsicijice’, toliko su zanimljive i duhovite da guštam pratiti objave. Nel Brkić, Đurđica me tako oplete s emocijama da cijelo popodne znam razmišljati, a još finije kuha. Ima jedna Vojvođanka ‘kuhinja ravnice’, ona jako lijepo prezentira kuhinju i običaje svog kraja. Moja kćer ‘jedi, voli, soli’ ima svoj profil, a manje je aktivna otkako je postala mama. Ima još puno profila, ali ne mogu ovom prigodom svih nabrojati.

Može li se zaraditi na društvenim mrežama?

- Osobno nisam nešto profitirala od društvenih mreža, ali nisam ni otvorila profile s tim ciljem. Jedno vrijeme, čak dok nisam imala ovoliko pratitelja, dogodilo se par suradnji, nešto kompenzacije, nešto financijskih. Ne bi imala nešto protiv takvih suradnji, ali to raditi nije nimalo lako. To je ozbiljan posao iza kojeg stoje sati i sati rada na osmišljavanju sadržaja za klijenta koji će tu objavu platiti. Nije to olako kako ljudi misle, nije to ‘kruha bez motike’ kako neki vole nazivati posao Influencera. Od Instagrama ne živim, ali posao influencera nije lagan i traži neka znanja. Možda je lakše fizički od odlaska na posao u škver, jednostavnije je nego ženi na blagajni, ali ne treba posao influencera podcjenjivati. 

Kada otvorimo vaš profil možemo zaključiti kako je u njega uloženo puno ljubavi. U čemu je vaša tajna?

- Moji pratitelji kažu da se osjeti kako kuham s puno ljubavi, da su moja jela i objave pune topline doma. Naivac sam, bez obzira na godine sve radim sa srcem. Moj tata je radio sve s mozgom, mama sa srcem i valjda sam od nje to naslijedila. Možda je i tajni sastojak mojih recepata što kuham za ljude koje volim, ne znam za drugu tajnu. Kada sve lijepo spremim onda to i fotografiram, to ti uđe u krv i podijelim svoje ideje s drugima. Nema tu neke velike filozofije. Uživam u penziji, odem do knjižnice, čuvam unuka, kuham i to objavim na svom Instagramu. Zaista sam sretna i zahvalna na životu kakav imam.

Vaša reakcija na temu