Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Anja Franelić INTERVJU Đana Smajo: Publika na Dori može očekivati energičan scenski nastup koji nosi snažnu poruku

INTERVJU Đana Smajo: Publika na Dori može očekivati energičan scenski nastup koji nosi snažnu poruku

Mlada Splićanka predstavit će se s prvom autorskom pjesmom 'Free Fallin'

Dora nam je sve bliže, održat će se idući vikend u Opatiji, pa smo tim povodom porazgovarali s jednom od ovogodišnjih natjecateljica, mladom i talentiranom povratnicom na Doru, Splićankom Đanom Smajo. Predstavit će se prvom autorskom pjesmom Free Fallin'.

Što ti očekuješ, a što publika može očekivati od tebe na ovogodišnjoj Dori?

- Na ovogodišnjoj Dori očekujem puno zabave, novo iskustvo, ali i ozbiljan nastup u kojem ću prvenstveno pokazati svoj napredak od prošle Dore. Publika može očekivati zanimljiv i energičan scenski nastup koji nosi snažnu poruku. 

Pozornica Dore tebi je zasigurno poznat teren. Nakon što si prije tri godine debitirala s pjesmom One, ove godine ponovno ćemo te gledati u Opatiji. Je li ti se ovaj put lakše pripremiti za nastup s obzirom na to da imaš prethodno iskustvo?

- Definitivno sam opuštenija i sigurnija od prošlog puta. Otprilike znam kako probe, pozornica i cijela manifestacija izgleda. Jedva se čekam vratiti i ponovno predstaviti na toj pozornici jer za nju vežem prekrasnu uspomenu.


Kako teku pripreme, jesi li nervozna?

- Pripreme su pri kraju, jako sam sretna već ovakvim izdanjem, mogu tek zamisliti kako će izgledati na sceni. Radi se na stylingu, koreografiji i cjelokupnom paketu. Želim ostaviti dobar dojam i scenski i vokalno. 

Je li ti prijateljica i kolegica Albina, koja nas je predstavljala na Eurosongu, dala neki koristan savjet?

- Albina mi je velika podrška i zna kakvo je uzbuđenje pred Doru pa mi je dala do znanja da ako mi što zatreba, imam nju da mi pomogne.

Pjesmu Free Fallin' napisala si sama. O čemu govori? Jesi li je nekome posvetila?

- Free Fallin' moja je prva autorska pjesma. Nastala je u fazi moga preseljenja iz Splita u Zagreb i odlaska od obitelji i prijatelja. U fazi privikavanja na totalno drugačiji životni tempo, okolinu i ljude, nakupilo mi se puno emocija koje su iz mene isplivale u obliku pjesme. Pjesma govori o procesu 'oporavka' od bilo čega što nas u životu može povrijediti, bila to osoba ili nekakva nagla promjena. Pjesma se može interpretirati na različite načine i za svakoga može biti osobna i motivacijska.

Na ovaj pjesmi surađuješ s iskusnim Branimirom Mihaljevićem. Kako je došlo do suradnje?

- Branimira sam upoznala na jednom snimanju i pjesma mu se svidjela pa smo odlučili raditi na njoj za Doru. Jako sam sretna što je upala u njegove ruke jer ga jako cijenim kao glazbenika i kao producenta i bolji aranžman za Free Fallin' ne mogu ni zamisliti.

Šira te publika poznaje još od dječjeg talent showa Zvjezdice. Koliko ti je značilo u karijeri sudjelovanje u jednom takvom natjecanju?

- Zvjezdice su za mene bile ostvarenje jednog dječjeg sna. Kad sam prvi put ugledala reklamu za prijave na show, nisam ni promislila dvaput, već sam znala da je to ono što želim. Show mi je definitivno dao na iskustvu, zahvaljujući Zvjezdicama postala sam opuštenija na sceni i sigurnija u samu sebe. Put je bio dug i naporan, ali ne bih ništa mijenjala jer me dovelo do sljedeće etape ostvarenja moje životne želje, Dore i nadam se Eurosonga.

Studentica si Portugalskog i Francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Koliko ti je teško usklađivati akademsku karijeru s glazbenom? 

- Obožavam biti student i studije koje sam odabrala. Jezici su mi uz glazbu uvijek bili 'forte' tako da paralelno uživam i u jednom i u drugom. Rekla bih da mi je glazba definitivno prioritet, ali da postanem profesorica ili prevoditeljica francuskog ili portugalskog jezika, isto se ne bih bunila. Najteže je, priznat ću, uskladiti probe s predavanjima, ali kad nešto sebi zacrtam, onda dam sve od sebe da to i ostvarim.

Jesi li se naviknula na život u Zagrebu?

- Otkad sam krenula u srednju školu, znala sam da nakon nje želim otići studirati u Zagreb i tu raditi na glazbi. Presretna sam i zahvalna što sam uz pomoć svojih roditelja i ostvarila tu želju. Na početku, prva dva mjeseca u Zagrebu bila su teža, znala me uhvatiti nostalgija, ali sada se osjećam kao da mi je Zagreb dom i sudbina. 

Koju bi pjesmu izdvojila kao omiljenu s ovogodišnje Dore?

- Ne bih voljela posebno izdvajati, puno je kvalitetnih glazbenika na ovogodišnjoj Dori i svakog jednako cijenim. Puno je i različitih žanrova tako da ne sumnjam da će biti zabavno za slušati, a i za gledati. 

Voliš li pratiti Eurosong? Imaš li neku omiljenu pjesmu s tog natjecanja?

- Eurosong pratim od malena. Obožavam sjesti na kauč sa svojim prijateljima i obitelji, uzeti grickalice i komentirati nastupe. Sanjam i ja jednog dana, nadam se uskoro, biti jedna od tih izvođača. Eurovizijska pjesma koja će mi zauvijek biti najdraža je definitivno Euphoria.

Vaša reakcija na temu