Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dejan Nikolić / dinomerlin.com INTERVJU Dino Merlin: Mediji su kao neodgovorni roditelji koji svojoj razmaženoj djeci daju sve što zažele
Pitaj me bilo šta Piše: Mate Prlić

INTERVJU Dino Merlin: Mediji su kao neodgovorni roditelji koji svojoj razmaženoj djeci daju sve što zažele

Splitski festival se treba otvoriti regiji kao i neki drugi festivali i mediji u Hrvatskoj

Dino Merlin, koji u subotu nastupa u Spaladium Areni, bio je gost serijala 'Pitaj me bilo šta'. Evo pitanja čitatelja Dalmatinskog portala i odgovora sarajevskog pjevača...

Kako komentirate nastup Nives Celzijus u dvorani Vatroslava Lisinskog?

- Nažalost, nisam upućen i ne znam ništa o tom nastupu tako da ne mogu komentirati.

Jesu li vam klape dosadne?

- Ne, ja volim slušati klape, to je naslijeđe i to treba čuvati. Klape su dalmatinski sevdah.

Tko je veći pjevač: Oliver Dragojević ili Mišo Kovač?

- Obojicu sam slušao i gledao još dok sam bio mali, obojica su svojom pjesmom ispunili i obogatili moj, kao i živote mnogih iz moje generacije, tako da se ne bih mogao opredijeliti i reći što je bolje ili veće 'Ostala si uvijek ista' ili 'Magdalena'. To su fantastične i neponovljive interpretacije.

Kako pomoći Splitskom festivalu da vrati status kakav zaslužuje, možda da se više pozivaju umjetnici iz regije?

- Sigurno da se i Splitski festival treba otvoriti kao i neki drugi festivali i mediji u Hrvatskoj. Od tog sigurno nitko neće imati štetu, osim mediokriteta.

Kakva je budućnost glazbe na ovim prostorima? Prave zvijezde i umjetnici poput nedavno preminulog Kemala Montena ili Dina Dvornika nestaju. Ne želim Vas uvrijediti, ali vi, Oliver, Mišo, Balašević... starite, a ne naziru umjetnici koji bi vas zamijenili. Dobro, Vi ste malo mlađi od navedenih...

- Živimo u vremenu eksponencijalnog prezasićenja. Ogroman je broj mogućnosti. Vrijeme od prije 20 ili 30 godina i vrijeme u kojem živimo sad nije isto vrijeme. Danas ljudi imaju puno više izbora i to kao što vidimo konzumiraju. Zato je teško u tom supermarketu života u kojem živimo izabrati i pronaći pravi domaći proizvod. Ali koliko god se činilo da tog nema, ipak je domaća scena vitalna i ima novih imena koja su se pozicionirala i koja će u budućnosti biti sve prisutnija u našim ušima.

Mislite li da mediji svakodnevnim izbacivanjem golišavih fotografija 'pjevačica' bespotrebno promoviraju autore/ice koji to ne zaslužuju? 

- Mediji su kao neodgovorni roditelji koji svojoj razmaženoj djeci daju sve ono što ta djeca traže. Publika hoće opsjene i spektakle i jeftinu zabavu, a mediji to znaju i odgovaraju na to pitanje s - da. Tražili ste -  gledajte.

The Voice, X-factor, ZMBT, razni Idoli... Ima li previše ovakvih glazbenih priredbi i rade li više lošeg nego dobrog za mlade koji se pokušavaju probiti?

- Za moj ukus toga je previše, ali kažem opet: 'ko voli nek izvoli.

Amira Medunjanin otvara ovogodišnji San sustipanske noći, što mislite o njoj?

- Amira je fantastična, ona je dobar primjer, pravi spoj, amalgam modernog i naslijeđa. I recimo Amira je to novo ime koje vam je nedostajalo u jednom od gore postavljenih pitanja.

S kojim pjevačem biste se usporedili u Hrvatskoj?

- Pa ja to ne mogu reći. Neka na to pitanje drugi odgovore. 

Je li vam čarobnjak Merlin u rodu? Možda kralj Arthur? Excalibur? 

- Mi smo dalji rođaci. Moj i Merlinov dedo su se sunčali i ljeta provodili u Makarskoj, ha, ha, ha. 

Vaša reakcija na temu