Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: ŠibenikIN INTERVJU IZ ARHIVE Špiro Guberina: Nisam trebao igrati Jockana u Velom mistu, ali se glumac iz Sarajeva zaljubio...

INTERVJU IZ ARHIVE Špiro Guberina: Nisam trebao igrati Jockana u Velom mistu, ali se glumac iz Sarajeva zaljubio...

Meni je još uvijek drago kad me u Zagrebu ili bilo gdje drugdje smetlari pozdravljaju kao da sam jedan od njih - rekao je glumac prije sedam godina

Glumca Špira Guberinu Splićani najviše pamte kao Strikana u Velom mistu. I dan danas se prepričavaju scene iz ove kultne serije, a u razgovoru za novinu 'Moj Split' Guberina je otkrio neke manje poznate detalje, pa na današnji tužni dan prenosimo taj tekst objavljen 2013. godine...

- U vrijeme kad je ona tek emitirana ja nisam vjerovao da će serija Velo misto ostaviti toliko traga. Čak mi se čini da su joj mlađe generacije dale novu mladost jer žele vidjeti slike starog Splita i prijeratnih dodina Hajduka - priča Guberina.

Pamtite li još kakve detalje sa snimanja?

- Koji put bi se Smoje znao svaditi s režiserom hoće li biti ovako ili onako. Uglavnom je Boris Dvornik bio jako dobar sa Smojom, koji je na njega imao velik utjecaj, tako da su dosta toga radili u dogovoru. Primjerice, ja sam jednu od svojih najdražih uloga u TV filmu Buža dobio jer Smoje nije bio dobar sa scenaristom Živkom Jeličićem. Glavnu ulogu je trebao imati Dvornik, ali na kraju sam ja igrao Vitu, a Ivica Vidović Peru. Tako sam ja dobio najdražu TV-ulogu.

Glumcima se često događa da slučajno dobiju važne uloge...

- Nisam ja trebao biti ni Jockan u Velom mistu. Gaćina, glumac iz Sarajeva, već je odradio nekoliko snimanja u Zagrebu, ali se u to vrijeme zaljubio, svaku noć je pio, i nije mogao glumiti. Dva, tri dana se radi toga nije moglo snimati, pa sam ja dobio priliku nakon povratka s Dubrovačkih ljetnih igara. Eto koliko u našem poslu znači dobiti pravu ulogu u pravo vrijeme... Doista sam se potrudio i sad me šira publika najviše pamti po ulogama u Buži i Velom mistu.

Kako ljudi danas reagiraju?

- Meni je još uvijek drago kad me u Zagrebu ili bilo gdje drugdje smetlari pozdravljaju kao da sam jedan od njih.

A što kažu Splićani?

- Oni te prihvate ili ne prihbate. Mene su prihvatili, a samim tim i tog vlaja Jockana, koji je stvarni lik, a u Split je došao iz Hrvaca. Ja sam se baš tamo išao pripremati za ulogu, kako bih imao što bolji naglasak. Tada je bilo više vremena i moglo se studiozno raditi. Eto, jedino mi je žao što je prerano, već u četvrtoj epizodi umrla Mađarica, jer ta ljubav nje i škovacina je bila idealna za još zgodnih momenata.

Ali i bez nje ih je sa Strikanom bilo više nego dovoljno...

- Smoje je bio ne samo kroničar grada Splita, već i radišan čovjek koji je stvorio niz sjajnih, živih likova. Inače smo svi bili kao velika familija. Nije bilo ekscesa. Imali smo dobre pripreme za seriju, a bili smo smješteni u hotelima Marjan i Bellevue, a snimali smo i u zagrebačkom studiju jer im je Cvjetni trg tamo bio najjeftinije rješenje. Snimalo se dio po dio. Primjerice, scenu gdje Netjak uči plivati snimali smo na Šolti.

Kako danas gledate na tu ulogu?

- Meni je ona došla nakon Raosovih Prosjaka i sinova, gdje sam glumio dida Divca. Uvijek volim reći da sam u Velom mistu izučio zanat jer sam gotovo u svakoj epizodi morao biti po 3-4 godine stariji, s maskom na licu, ali i s pokretima starijih ljudi.

Je li bilo ikakvih problema?

- Nije. U stvari, kad malo bolje promislim, najviše su nam smetale antene. Sve su morale biti skinute. I Bajamontuša je bila jako uvjerljiva, ništa se tu nije površno radilo jer su Splićani jako osjetljivi na svoj grad. A inače nekad mi glumci volimo što prije snimiti da se možemo što više družiti, popiti i pojesti nešto. Sjećam se s kojim smo guštom pojeli onog cara od ribe, ali i da smo morali u magazin vratiti onaj veliki kolut sira iz Velog mista kojega bismo bili s guštom pojeli.


Vlaji mu zamirili

U Velom mistu je bila jedna scena gdje Netjak i ja nosimo načelniku pašte. Glumac Boris Bužančić, koji je kasnije stvarno postao gradonačelnik, ali Zagreba, je kazao: 'Pašte su za dicu i za kurve...'. E, dosta su mi zamirili vlaji što smo mi to odnili nazad sa sobom jer kažu da oni nikad ne bi uzeli natrag šta su donili.

Boris Dvornik ipak najveći

Boris Dvornik je za mene ipak najveći naš glumac. Iz njega zrači ta neposrednost, a posebno mi je draga njegova uloga Roka Prča u Malom mistu. Kao glumca ga najviše cijenim u Kiklopu, gdje je igrao Majora. On je baš glumčina, a ta mi se uloga posebno svidjela.
Vaša reakcija na temu