INTERVJU Josip Vujčić: DokuMA živi od Makarana i moraju nam biti prioritet

INTERVJU Josip Vujčić: DokuMA živi od Makarana i moraju nam biti prioritet

Nakon što prikažemo stoti dokumentarac ukupan broj posjetitelja događaja koje smo organizirali doseći će brojku makarskog stanovništva

U nedjelju, 29. studenog, makarska udruga Dokuma obilježava drugu obljetnicu osnutka. Jedan od osnivača je i naš kolumnist Josip Vujčić s kojim smo popričali oko prošlosti i budućnosti udruge koja se prvenstveno zalaže za promociju dokumentarnog filma i širenje kulturne ponude u gradu i regiji.

Kako bi sažeo prve dvije godine djelovanja udruge Dokuma u par rečenica?

- Ovo je onaj dio intervjua gdje je samohvala dozvoljena, a najbolje je da joj pridodam i malo matematike. Ukratko, iza nas su dva izdanja međunarodnog DokuMA Film Festivala te dva projekcijska programa Grad bez kina. Makarska je više od desetljeća bila bez kina i Kinokluba Biokovo koji je nudio edukativne sadržaje, te smo mi u svom kratkom stažu pokušali nadoknaditi propušteno uz 81 prikazani film, 7 koncerata, 4 MasterClass predavanja, 2 izložbe i 2 međunarodne radionice. Makarani su uzvratili na način da će, po mojoj procjeni, nakon što prikažemo stoti dokumentarac ukupan broj posjetitelja doseći brojku makarskog stanovništva, a najveće zasluge za to ima naša najvjernija 'povratnička' publika čiji je broj, kako smo ipak u postizborju, relativno proporcionalan jednom mandatu u Gradskom vijeću.

Je li bilo uspona i padova u dosadašnjem razdoblju djelovanja udruge?

.- Svakodnevno... Uspon je svaka projekcija s ispunjenim gledalištem, publika koja traži sve kompleksnije filmske teme i već ulazi u kritičku analizu, sjajni dojmovi gostiju festivala i želja za povratkom, ulazak novih partnera u naše projekte... A padovi su upravo najčešće vezani za lovu, kako to i priliči svakom kulturnom poduhvatu. U počecima su nam servirani fiktivni skandali na temu 'Di su pare?', a direkcija ne samo da nema honorar nego doniramo vlastita sredstva da bismo pokrpali rupe u proračunu, a u zadnje vrijeme moramo moliti profesionalce koji su u Makarsku došli 'šljakati' za festival da čekaju mjesecima za zasluženi honorar jer sva dodijeljena sredstva nisu još legla na račun udruge, a mi smo ispucali vlastite minuse.

Što to konkretno znači za budućnost Dokume? Nastavljate li u istome ritmu ili gasite udrugu?

- Ma kakvo gašenje. Dok kod građana traje predblagdansko raspoloženje, kulturnjacima je sada period razračunavanja i 'sezona lova na fondove'. Iduće godine planiramo Grad bez kina započeti 1. travnja, a DokuMA Film Festival 1. lipnja, ali o opsežnosti njihovog programa nećemo govoriti dok ne zaključimo financijske konstrukcije jer ne želimo više razbijati privatne kasice-prasice. Kroz iduću se godinu nadamo i pojačati edukativni aspekt djelovanja udruge kroz treće izdanje međunarodne CrossBorder radionice koju organiziramo u suradnji s regionalnim akademijama i koja je ove godine rezultirala s tri dokumentarca snimljena u Makarskoj s makarskim tematikama koja su realizirali studenti iz Skoplja, Cetinja, Beograda, Ljubljane i Zagreba. Posebno smo sretni što se nakon 32. godine u Makarsku vraća Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, čiji smo priređivači uz Hrvatski filmski savez i koja je jedna od najstarijih nacionalnih filmskih manifestacija. Uz samu reviju koja će se održati u listopadu pripremamo dosta edukativnih sadržaja za najmlađe Makarane i nadamo se kroz ovaj projekt probuditi filmsku edukaciju koju je dugo godina vrhunski i bez puno podrške gurao prof. Vinko Garmaz te podcrtati važnost nastave medijske kulture u lokalnim školama.

Termin festivala početkom lipnja znači da se opet preklapate s Festivalom mediteranskog filma Split, nije li šteta da se dvije lokalitetom bliske filmske manifestacije tako terminski sudaraju?

- Ovdje se radi o kompleksnom problemu. Kao prvo, mi termin festivala za iduću određujemo već u rujnu tekuće godine. Drugo postoji problem nedostatka koordinacije među manifestacijama na lokalnoj razini, dok na međuopćinskoj i županijskoj praktički i ne postoji. Mi se po ambiciji i kvalitativnoj kontroli programa istinski trudimo raditi međunarodni festival, ali najjednostavnije stavljeno - mi živimo od Makarana i sasvim je logično da nam oni budu prioritet. Imamo vrlo malo fleksibilnosti oko odabira termina, s jedne strane jer nam Hoteli Makarska, inače vjerni partneri od samih začetaka projekta, baš u aktualnome terminu mogu najviše ponuditi a s druge ne želimo 'bosti termine' makarskom festivalu stripa koji je prije i Kulturnom ljetu koje je nakon nas. Iduća je godina dodatno zakomplicirana zbog nogometnog prvenstva i kada naučiš koliko ti jedna noć festivala u terminu finala Lige prvaka devastira proračun onda nemaš niti pod razno želju terminski ići ni blizu nogometnih spektakla.

Znači li to da odustajete od splitske publike na festivalu DokuMA?

- Svaki je Splićanin dobrodošao na naš festival, a vjerujem da isto vrijedi i za Makarane na Mediteranu. Činjenica jest da nije svaki festival isti, da nudimo različite sadržaje i da se time stvara mogućnost odabira kod dalmatinske publike kakvu zagrebačka ima praktički kroz cijelu godinu, ali osobno mislim da u takvim terminskim konfliktima svi gube a ponajviše publika. 

Koliko objektivno Makarska, koja je u osnovi turistički grad, ima koristi od udruge koja se primarno bavi dokumentarnim filmom, koji nema zvijezde i glamur red carpeta?

- Cinično bi mogao odgovoriti da Gradu vrijedimo nešto manje nego prošle, ako ćemo gledati proračunska sredstva, ali neću sada kukati i prijetiti nekakvim gašenjem. Svaka dodijeljena kuna će, kao i do sada, biti vidljiva na platnu ili na pozornici. Građani su dolascima na projekcije i podrškom pokazali koliko im vrijedimo a što se tiče grada činjenica je kako je u tjednu festivala prisutnost Makarske u nacionalnim medijima veća nego u cijelom ostatku godine, kako na festival dolaze delegacije ambasada i akademija, studenti i filmofili. Mi kao udruga promoviramo svoj rad i grad gdje god možemo, samo recentno smo gostovali u Skoplju, Sisku, Rijeci i Zagrebu, a u planu je još destinacija uključujući Split.

Koje su tvoje želje za budućnost udruge Dokuma?

- Najveća mi je želja da zadržimo entuzijazam i da se Dokuma od jake skupine pojedinaca pretvori u još jači kolektiv. Za budućnost nema straha jer smo upravo pojačani novim članom, pošto je naša šefica logistike Viki Puharić rodila maloga dokumića Vicu.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(8720, "");
Pregledaj komentare