INTERVJU Josip Vujčić: DokuMA živi od Makarana i moraju nam biti prioritet

INTERVJU Josip Vujčić: DokuMA živi od Makarana i moraju nam biti prioritet

Nakon što prikažemo stoti dokumentarac ukupan broj posjetitelja događaja koje smo organizirali doseći će brojku makarskog stanovništva

U nedjelju, 29. studenog, makarska udruga Dokuma obilježava drugu obljetnicu osnutka. Jedan od osnivača je i naš kolumnist Josip Vujčić s kojim smo popričali oko prošlosti i budućnosti udruge koja se prvenstveno zalaže za promociju dokumentarnog filma i širenje kulturne ponude u gradu i regiji.

Kako bi sažeo prve dvije godine djelovanja udruge Dokuma u par rečenica?

- Ovo je onaj dio intervjua gdje je samohvala dozvoljena, a najbolje je da joj pridodam i malo matematike. Ukratko, iza nas su dva izdanja međunarodnog DokuMA Film Festivala te dva projekcijska programa Grad bez kina. Makarska je više od desetljeća bila bez kina i Kinokluba Biokovo koji je nudio edukativne sadržaje, te smo mi u svom kratkom stažu pokušali nadoknaditi propušteno uz 81 prikazani film, 7 koncerata, 4 MasterClass predavanja, 2 izložbe i 2 međunarodne radionice. Makarani su uzvratili na način da će, po mojoj procjeni, nakon što prikažemo stoti dokumentarac ukupan broj posjetitelja doseći brojku makarskog stanovništva, a najveće zasluge za to ima naša najvjernija 'povratnička' publika čiji je broj, kako smo ipak u postizborju, relativno proporcionalan jednom mandatu u Gradskom vijeću.

Je li bilo uspona i padova u dosadašnjem razdoblju djelovanja udruge?

.- Svakodnevno... Uspon je svaka projekcija s ispunjenim gledalištem, publika koja traži sve kompleksnije filmske teme i već ulazi u kritičku analizu, sjajni dojmovi gostiju festivala i želja za povratkom, ulazak novih partnera u naše projekte... A padovi su upravo najčešće vezani za lovu, kako to i priliči svakom kulturnom poduhvatu. U počecima su nam servirani fiktivni skandali na temu 'Di su pare?', a direkcija ne samo da nema honorar nego doniramo vlastita sredstva da bismo pokrpali rupe u proračunu, a u zadnje vrijeme moramo moliti profesionalce koji su u Makarsku došli 'šljakati' za festival da čekaju mjesecima za zasluženi honorar jer sva dodijeljena sredstva nisu još legla na račun udruge, a mi smo ispucali vlastite minuse.

Što to konkretno znači za budućnost Dokume? Nastavljate li u istome ritmu ili gasite udrugu?

- Ma kakvo gašenje. Dok kod građana traje predblagdansko raspoloženje, kulturnjacima je sada period razračunavanja i 'sezona lova na fondove'. Iduće godine planiramo Grad bez kina započeti 1. travnja, a DokuMA Film Festival 1. lipnja, ali o opsežnosti njihovog programa nećemo govoriti dok ne zaključimo financijske konstrukcije jer ne želimo više razbijati privatne kasice-prasice. Kroz iduću se godinu nadamo i pojačati edukativni aspekt djelovanja udruge kroz treće izdanje međunarodne CrossBorder radionice koju organiziramo u suradnji s regionalnim akademijama i koja je ove godine rezultirala s tri dokumentarca snimljena u Makarskoj s makarskim tematikama koja su realizirali studenti iz Skoplja, Cetinja, Beograda, Ljubljane i Zagreba. Posebno smo sretni što se nakon 32. godine u Makarsku vraća Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, čiji smo priređivači uz Hrvatski filmski savez i koja je jedna od najstarijih nacionalnih filmskih manifestacija. Uz samu reviju koja će se održati u listopadu pripremamo dosta edukativnih sadržaja za najmlađe Makarane i nadamo se kroz ovaj projekt probuditi filmsku edukaciju koju je dugo godina vrhunski i bez puno podrške gurao prof. Vinko Garmaz te podcrtati važnost nastave medijske kulture u lokalnim školama.

Termin festivala početkom lipnja znači da se opet preklapate s Festivalom mediteranskog filma Split, nije li šteta da se dvije lokalitetom bliske filmske manifestacije tako terminski sudaraju?

- Ovdje se radi o kompleksnom problemu. Kao prvo, mi termin festivala za iduću određujemo već u rujnu tekuće godine. Drugo postoji problem nedostatka koordinacije među manifestacijama na lokalnoj razini, dok na međuopćinskoj i županijskoj praktički i ne postoji. Mi se po ambiciji i kvalitativnoj kontroli programa istinski trudimo raditi međunarodni festival, ali najjednostavnije stavljeno - mi živimo od Makarana i sasvim je logično da nam oni budu prioritet. Imamo vrlo malo fleksibilnosti oko odabira termina, s jedne strane jer nam Hoteli Makarska, inače vjerni partneri od samih začetaka projekta, baš u aktualnome terminu mogu najviše ponuditi a s druge ne želimo 'bosti termine' makarskom festivalu stripa koji je prije i Kulturnom ljetu koje je nakon nas. Iduća je godina dodatno zakomplicirana zbog nogometnog prvenstva i kada naučiš koliko ti jedna noć festivala u terminu finala Lige prvaka devastira proračun onda nemaš niti pod razno želju terminski ići ni blizu nogometnih spektakla.

Znači li to da odustajete od splitske publike na festivalu DokuMA?

- Svaki je Splićanin dobrodošao na naš festival, a vjerujem da isto vrijedi i za Makarane na Mediteranu. Činjenica jest da nije svaki festival isti, da nudimo različite sadržaje i da se time stvara mogućnost odabira kod dalmatinske publike kakvu zagrebačka ima praktički kroz cijelu godinu, ali osobno mislim da u takvim terminskim konfliktima svi gube a ponajviše publika. 

Koliko objektivno Makarska, koja je u osnovi turistički grad, ima koristi od udruge koja se primarno bavi dokumentarnim filmom, koji nema zvijezde i glamur red carpeta?

- Cinično bi mogao odgovoriti da Gradu vrijedimo nešto manje nego prošle, ako ćemo gledati proračunska sredstva, ali neću sada kukati i prijetiti nekakvim gašenjem. Svaka dodijeljena kuna će, kao i do sada, biti vidljiva na platnu ili na pozornici. Građani su dolascima na projekcije i podrškom pokazali koliko im vrijedimo a što se tiče grada činjenica je kako je u tjednu festivala prisutnost Makarske u nacionalnim medijima veća nego u cijelom ostatku godine, kako na festival dolaze delegacije ambasada i akademija, studenti i filmofili. Mi kao udruga promoviramo svoj rad i grad gdje god možemo, samo recentno smo gostovali u Skoplju, Sisku, Rijeci i Zagrebu, a u planu je još destinacija uključujući Split.

Koje su tvoje želje za budućnost udruge Dokuma?

- Najveća mi je želja da zadržimo entuzijazam i da se Dokuma od jake skupine pojedinaca pretvori u još jači kolektiv. Za budućnost nema straha jer smo upravo pojačani novim članom, pošto je naša šefica logistike Viki Puharić rodila maloga dokumića Vicu.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14