INTERVJU Lea Mijačika: Kroz volontiranje sam se zaljubila u festivale
Dokuma Film Festival Piše: Dalmatinski portal

INTERVJU Lea Mijačika: Kroz volontiranje sam se zaljubila u festivale

Prve godine smo naučili da je festival puno više od samih filmova te da je dobar popratni program jednako bitan - kaže zamjenica direktora DokuMA Film Festivala

Lea Mijačika je profesorica francuskog jezika koja godinama volontira na brojnim festivalima, a nakon što je prošle bila voditeljica ureda za goste, ove godine obnaša funkciju zamjenice direktora međunarodnog DokuMA Film Festivala u Makarskoj.

Novitet 2. DokuMA Film Festivala je petodnevni zabavno-glazbeni program, koji je bio poriv za organiziranje ovog 'festivala u festivalu'?

- Pa to je bio prirodan razvoj događaja. Prve godine smo se isključivo usmjerili na filmove, što je rezultiralo sjajnim filmskim programom, ali smo i naučili da je festival puno više od samih filmova te da je dobar popratni program jednako bitan. Počeli smo sa skromnim idejama: par DJ-eva u kafiću, možda jedan veći koncert, ali nekako se nadograđivalo i postajalo sve ambicioznije, i eto sad praktički imamo dva festivala, filmski i glazbeni.

Možeš li nam predstaviti raspored koncerata i partyja?

- Koncertni program će se održati na poluotoku Sv. Petar i počinje u četvrtak 4. lipnja koncertom benda Pips, Chips & Videoclips. Mislim kako ih ne trebam posebno predstavljati, a njihov mi je nastup posebno drag jer ih ne vidimo baš često u ovim krajevima. U petak je 'Kuga party' uz dva sjajna benda: Kišu metaka i ABOP. Hiphoperi Kiša metaka su u Dalmaciji dosegnuli kultni status. Krajem prošle godine su izdali tek drugi album 'Folder 2', ali djeluju već desetak godina u raznim kombinacijama, između ostalog i u Dječacima. Nakon njih ide ABOP ilitiga After je bolji od partyja, fenomen na underground sceni. Nemaju nikakve studijske snimke, nastupaju isključivo live, a uspiju napuniti svaki prostor gdje sviraju. A ti nastupi se slobodno mogu nazvati performansima s dva bubnjara i videozidom. Sviraju neku mješavinu duba, ravea, electra, techna i drum and bassa, ukratko jako plesno. U subotu slušamo Kawasaki 3p, koji predstavljaju svoj novi album 'Goli Zbog Pasa' koji je pokupio odlične kritike i u prvom tjednu nakon izlaska je već sjeo na prvo mjesto prodanih albuma. Otvaranje i zatvaranje će biti popraćeni partyjima u Pivnici Pivac na makarskoj rivi.

Znače li noćni termini i odabir izvođača 'urbanih' glazbenih žanrova da ciljate na mladu publiku?

- Zapravo je standardno da na ovakvom festivalu koji ima otvorene projekcije i koncerte, svirke počnu nakon zadnje projekcije, kako bi gledatelji stigli s filma na koncert a i da buka s koncerta ne smeta gledanju filmova. Što se tiče žanra, ne bih rekla da je to za mlade ili za stare, to su po mojem mišljenju najaktualniji bendovi, iako Kawasaki i Pipsi iza sebe imaju 20 godina, pa tako i malo zreliju publiku.

Ciljate li na posjetitelje uz cijele županije i postoji li i filmski program komplementaran s ukusima mlade publike?

- Ako se nije već moglo shvatiti dosta smo ambiciozni, tako da ciljamo na posjetitelje iz cijele države, pa tako i iz cijele županije. Što se tiče ukusa mlade publike za dokumentarce, mislim da se to u zadnje vrijeme dosta promijenilo. Prije par godina bih se nasmijala na takvu sintagmu, ali danas su dokumentarci postali jednako zanimljivi mladima kao i igrani, pogotovo zahvaljujući festivalima kao što su ZagrebDox ili DokuMA. Ali u svakom slučaju mislim da će naš filmski program biti komplementaran s ukusom mlađe i starije publike, jer će biti dobar. Između ostalog ove godine ponovno imamo program 'Ponoć u Đardinu' koji će poslužiti kao dobra priprema za izlazak. Filmovi će biti malo 'drugačiji' i pravi filmofili će uživati u njima. 

Nudite li posjetiteljima neke pogodnosti vezane za smještaj?

- Hoteli Makarska kao partneri nude popust za posjetitelje (koji su dobili ili kupili akreditaciju), a i neće biti problem naći povoljno sobu ili apartman s obzirom da sezona neće još početi u vrijeme festivala. Između ostalog zainteresirani se mogu do 30. travnja prijaviti za volontere kojima nudimo besplatan smještaj i hranu.

Što očekujete od volontera?

- Ja sam se kroz volontiranje zaljubila u festivale. U žiži si događanja, pozitivan adrenalin, zanimljivi ljudi i možda uspiješ i upoznati nekog od gostiju ali za mene je to prvenstveno bio prozor u neki novi svijet, i prilika da se iskažeš. Očekujemo od volontera da daju sve od sebe, dakle volju, i da ozbiljno shvate zadatke, dakle odgovornost.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(4097, "");
Pregledaj komentare
29