Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović INTERVJU Mlada splitska kantautorica Martha May ove godine debitira na Dori: 'Želim cijeli život biti na pozornici'

INTERVJU Mlada splitska kantautorica Martha May ove godine debitira na Dori: 'Želim cijeli život biti na pozornici'

Marta je završila studij Musical Theatrea u Engleskoj, potom je prošle godine završila i diplomski studij popularne glazbe na londonskom British institute of music sveučilištu, nakon čega je krenula graditi svoj glazbeni put

Marta Ivić, mlada kantautorica pop glazbe rodom iz Splita, debitirat će na ovogodišnjoj Dori s pjesmom ‘Distance’, za koju kaže da je stvorena kao čisti nalet emocija i inspiracije. U razgovoru smo bolje upoznali Martu i njen glazbeni put te pjesmu s kojom će se predstaviti. Iako je cijeli život voljela pjevati, to je ozbiljno počela shvaćati tek nakon sudjelovanja u njenom prvom mjuziklu u srednjoj školi. Upoznajte glazbenicu umjetničkog imena Martha May

- Cijeli život sam voljela pjevati, a bila sam član školskih i crkvenih zborova. Moji najveći glazbeni uzori bili su Lorde, Lady Gaga, LP, Marina i razne druge pop ikone. Ona prava prekretnica bila je u gimnaziji kada sam nastupila u mjuziklu ‘Little Shop of Horrors’ s kojim smo gostovali i u Engleskoj. Tada sam jednostavno osjetila da je glazba ono što me čini sretnom, da je to ono što želim raditi cijeli život. Cijeli proces nastanka mjuzikla, probe i igranje pred publikom su me ‘kupili’. Shvatila sam da cijeli život želim biti na pozornici. 

Je li to razlog zašto si se preselila u Englesku?

- Dobila sam studentski kredit i odlučila sam upisati Musical Theatre u Engleskoj, a nakon toga sam upisala i prošle godine završila diplomski studij popularne glazbe na londonskom British institute of music sveučilištu. Iskustvo studija na spomenutim sveučilištima je bio neprocjenjivo, u Hrvatskoj možemo samo sanjati o tome. Na fakultetu sam učila pjevati, plesati, glumiti, a na kraju me sve to inspiriralo da počnem pisati svoju glazbu. 

U Londonu još za vrijeme studija s bendom počela si nastupati na raznim glazbenim događanjima i gostovati na radijskim postajama…

- Najteži period u Engleskoj bio joj je za vrijeme lockdowna, kada se doslovno nije smjelo izaći iz kuće, a i fakultet je bio zatvoren. Ipak, dogodilo se nešto dobro. Naručila sam preko interneta gitaru i prateći instrukcije s YouTubea naučila je svirati. Vježbala sam danonoćno dok sam svladavala akorde, i mogu reći da sam ponosna što sam naučila svirati. Pjevanje mi je ipak u prvom planu, ali gitara mi je pomogla kada sam počela sama pisati pjesme. Moja prva pjesma ‘Breakaway’ prošle je godine objavljena na brojnim glazbenim platformama, kao i nekim tamošnjim radio postajama. Odlučila sam ostati u Engleskoj, tamo sam fokusirana na svoj glazbeni put, imam povremene gaže, surađujem s drugim glazbenicima i jako sam sretna. Ide sve po planu. 

Što radiš kada se ne baviš glazbom?

- Povremeno radim kao dogsitter, čuvam i šetam tuđe pse. Jako volim životinje, tako da mi je taj posao idealan, a mogu birati kada ću ga raditi. Hobiji su mi yoga, čitanje i kuhanje. 


Kako si se odlučila prijaviti na Doru?

- Ideja je došla skroz spontano. Pjesmu sam napisala godinu dana prije nego sam se prijavila za Doru. Snimila sam je za jedan projekt na fakultetu, a kada sam došla u Split pokazala sam je obitelji i prijateljima. Pitali su me zašto se ne bi prijavila na Doru, smatrali su da je baš pjesma za Euroviziju. Iako sam je zaista željela otpjevati na hrvatskom, nakon puno slušanja ipak sam shvatila da je na engleskom jednostavno bolja jer sam je izvorno tako i napisala. I tako sam se prijavila na natječaj, shvatila sam da nemam što izgubiti. Prijavila sam je zadnji dan natječaja i ušla sam u 18 finalista. Nisam očekivala ništa, nisam poznata hrvatskoj javnosti i iznenadila sam se što se moja pjesma izdvojila među brojnim prijavama.

Koja su tvoja očekivanja od nastupa?

- Prvenstveno želim predstaviti sebe i svoju pjesmu na najbolji mogući način. Neću lagati, voljela bih pobijediti, ali mi rezultat nije primaran. Samo se nadam da će se ljudima svidjeti pjesma i njena poruka.

Ako pobijediš, da se malo našalimo, HRT ne treba tražiti smještaj za tebe…

- Upravo to smještaj u Londonu za mene ne treba ha,ha. Eurosong se ove godine održava u Liverpoolu, a jedna moja prijateljica je rekla da je to dobar znak… 

A o čemu je zapravo ‘Distance’?

- Distance je pjesma o jednoj meni vrlo bliskoj osobi. Govori o završenom prijateljstvu, i ljubavi za tu osobu koja ostaje i nakon što ona više nije prisutna u mom životu. Prolazila sam kroz jedan sretan period života, sjetila sam se te osobe i napisala sam je u jednom dahu kad sam došla kući s faksa. Željela sam da ta osoba zna da sam sretna.

Zna li ta osoba da ima pjesmu?

- Mislim da ne zna, ali bih voljela da sazna. Mislim da bi i mogla jer je sada cijela priča javna i lako će se prepoznati. 

Odakle crpiš inspiraciju za tekstove?

- Inspiraciju za tekstove vučem iz vlastitog života, iskustava i emocija. Što više pišem inspiracija dolazi i iz tuđih života ljudi koji me okružuju. 

Zašto si se odlučila predstaviti pod umjetničkim imenom Martha May?

- Htjela sam zadržati svoje ime Marta jer mi je jako važno prikazati pravu sebe svojim slušateljima. May sam dodala jer se smatram optimističnom i vedrom osobom, a svibanj predstavlja proljeće i nekakvu novu vedrinu. Kad sam to spojila, Martha May mi se učinilo baš zgodno. 

Kako teku pripreme za Doru?

- Odlično, osjećam blagu nervozu što je prirodno, ali se jako veselim nastupu uživo. Pripreme teku glatko, puno je posla, ali jedva čekam svima pokazati što sam pripremila. Scenski nastup mi je važan, ali ne smijem još puno toga otkrivati. Od sebe očekujem samo da ću dati sve od sebe, prepustiti se svojoj pjesmi bez straha, a dalje što bude, bit će. Velika podrška bit će mi moja obitelj i prijatelji koji će mi dati podršku u Opatiji. 

Poznaješ li nekog izvođača s Dore i čija pjesma ti se svidjela?

- Poznajem iz viđenja Đanu i ekipu iz The Splittersa, kako bi mi u Splitu rekli znamo se s Matejuške ha, ha. Sviđa mi se ovogodišnji izbor, mislim da smo svi različiti i posebni, a favoriti su mi Đanina ‘Free Fallin’, pjesma ‘Master Blaster’ grupe Detour i ‘Kreni dalje’ od Eni Jurišić

Planovi?

- Ne volim puno planirati, ali znam da želim graditi svoju glazbenu karijeru u inozemstvu i uživati u onome što volim raditi. Moja poruka za sve mlade umjetnike je da nije uopće nerealistično baviti se nekom umjetnošću, kada sam krenula puno sam slušala o tome. Shvatila sam da je umjetnost svima potrebna i da bi svijet bio dosadan bez glazbe, filmova, predstava, fotografije… Samo hrabro!

Vaša reakcija na temu