U posljednjih nekoliko godina otok Korčula iznjedrio je niz izvrsnih OPG-ova , obrta i tvrtki koje nude proizvode vrhunske kvalitete. Međutim, samo jedna obitelj na otoku može se pohvaliti nečim uistinu posebnim: vlastitom uljarom, etnografskom zbirkom maslinarstva i uljarstva, te privatni maslinikom iz kojeg proizlazi brend VELOUJE - ekstradjevičansko maslinovo ulje, potpuno vlastiti proizvod uljare Zlokić. Naziv brenda nastao je spajanjem riječi 'Vela Luka' i 'uje' (ulje), što simbolizira veličinu i snagu ovog autentičnog proizvoda. Uljaru je, kao prvu privatnu u Hrvatskoj, osnovao otac Jadran sada već davne 1995. godine. Obiteljsku tradiciju uz oca nastavili su sin Stipan te kći Marija, koja vodi prodaju i s kojom smo razgovarali.
Danas Zlokići ne samo da proizvode jedno od najkvalitetnijih ulja u Hrvatskoj, već su ujedno i vlasnici maslinika 'Požar', najvećeg na hrvatskim otocima. Tako VELOUJE nastaje isključivo od maslina iz vlastitog maslinika. Ekološki uzgojene, ručno brane i hladno prešane uz pomoć suvremene tehnologije u uljari Zlokić, iza svake litre stoje godine iskustva, znanja i ljubavi koje se prenose iz generacije u generaciju. Njihov trud redovito biva nagrađen brojnim priznanjima, ali najvažniji im je osjećaj da ostaju vjerni sebi i svom načinu rada: s ljubavlju, znanjem i punim poštovanjem prema prirodi. VELOUJE tako nije samo proizvod – to je priča o predanosti, obiteljskoj povezanosti, poštovanju prema prirodi i upornosti koja traje desetljećima.
Najveći maslinik dosegnuo punu rodnost
Svoju maslinarsku priču obitelj Zlokić započela je maslinama koje su imali u nasljeđu, a onda je 2012. godine Jadran Zlokić s dvojicom poslovnih partnera posadio 3.500 stabala sorte lastovka u Veloj Luci na predjelu Požar, čime je postavio temelje za ono što će postati najveći maslinik na hrvatskim otocima. Punih 12 godina nakon, maslinik je dao značajnu količinu maslinovog ulja te je protekla godina ujedno bila i najbolja do sada. Berbu su vodile tri obitelji – Zlokić, Šeparović i Žuvela.
- Ova je godina bila prekretnica: prvi smo put imali punu, obilnu rodnost. Bio je to intenzivan period, dnevno smo brali preko tone maslina, a svježe ubrane masline odmah su se odvozile na preradu u uljaru gdje nas je čekao drugi dio ekipe. Sve je to zahtijevalo odličnu organizaciju i maksimalan angažman uključenih. Berba je trajala od sredine listopada do sredine studenoga, kada plod doseže svoju optimalnu zrelost. Na kraju, ubrali smo oko 30 tona ploda, a rezultat je vrhunski proizvod na koji smo jako ponosni. Ovim putem želim zahvaliti svima koji su bili dio tima, kaže naša sugovornica.
Prerada maslina u uljari Zlokić odvija se specifičnom tehnikom hladnog prešanja, pri temperaturi do 27°C. Na taj se način sačuva sva punoća okusa i blagodati masline u njezinom izvornom, nepromijenjenom obliku. Ulje se zatim skladišti u velikim inox rezervoarima u prostorijama uljare, pri temperaturi između 14 i 18 stupnjeva. Ovakav način skladištenja doprinost tome da sva testiranja u laboratorijima ovlaštenima od Ministarstva poljoprivrede uvijek potvrđuju kako je VELOUJE visokokvalitetno, kako po kemijskom sastavu, tako i po organoleptičkoj ocjeni.
Svjetski standard – zlatne medalje i priznanja
Voćnost, gorčina, pikantnost – tri su karakteristike okusa kojima teži VELOUJE. Kako bi postigli idealan omjer i željeni okus, obitelj Zlokić u svom masliniku kombinira tri autohtone sorte maslina: lastovku, orgulu i drobnicu, s posebnim naglaskom na lastovku koja čini čak 80% maslinika. Upravo je lastovka sorta koja najbolje uspijeva u ovom dijelu Dalmacije, a ono što je izdvaja je iznimna količina fenolnih spojeva – jedna je od najbogatijih sorti na svijetu po tom pitanju. Na Korčuli je zato zovu 'čuvaricom ulja', a mogli bismo dodati i – zdravlja.
Ova posebnost i kvaliteta plodova u velikoj mjeri proizlazi iz jedinstvenog prirodnog okruženja maslinika obitelji Zlokić. Smješten u neposrednoj blizini mora s pogledom na otok Hvar, uživa u obilju sunčanih sati, dok naleti bure koja nosi morsku sol dodatno oblikuju karakter maslina. Ta prirodna sinergija, u kombinaciji s tradicionalnim hladnim prešanjem plodova, rezultira uljem s autentičnim i prepoznatljivim karakterom, čiji okus nosi snagu i čistoću ovog jedinstvenog otoka.
- Naša predanost i stalna nastojanja da postignemo vrhunski proizvod potvrđena su i priznanjima poput Cavaliere Olio d’Oliva, koje je moj otac dobio za doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. To je veliko priznanje za sav uloženi trud. U budućnosti planiramo sudjelovati i na svjetskim natjecanjima jer vjerujemo da naše ulje to zaslužuje - ističe Marija Zlokić Lijić.
Od samog osnutka uljare 1995. godine obitelj Zlokić sudjeluje na natjecanjima kao što su Sabatina, GAST, Sajam u Splitu, a zadnjih godina i Noćnjak. Svake su godine osvajali i više nagrada: Šampion kvalitete, Zlatna diploma za kvalitetu ulja, Zlatna medalja za ekstradjevičansko maslinovo ulje, VELOUJE Šampion izgleda pakovine maslinovog ulja, Zlatna medalja za kvalitetu proizvoda, samo su neke od njih.
Posjet uljari – doživljaj, ne samo kupnja
Posjet uljari Zlokić zaokruženo je iskustvo. Osim što možete kušati vrhunsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, obitelj Zlokić u svom prostoru nudi i Etnografsku zbirku koja posjetitelje vodi kroz povijest maslinarstva. Uz moderne strojeve za preradu, posjetitelji imaju priliku vidjeti i one tradicionalne, korištene prije nekoliko stoljeća, čime se stvara jedinstven uvid u evoluciju ove industrije.
Turistički program kreće od svibnja te uz stručno vodstvo traje oko 45 minuta, a posjetitelji su raznovrsni: od škola i grupa biciklista do jednodnevnih izleta s kruzera. Svaka grupa pronađe nešto zanimljivo za sebe, a mnogi po prvi put imaju priliku vidjeti cijeli proces proizvodnje maslinovog ulja – od stabla do boce.
- U našem prostoru osjete autentičnost i toplinu – i svi odlaze zadovoljni. Posebno su oduševljeni strani gosti, koji ulje inače vide samo na policama supermarketa. Često nam se kasnije javljaju s porukama kako žele naručiti „ono najbolje ulje koje su ikad probali“. Trenutno još ne izvozimo jer sve ulje prodamo na kućnom pragu, tijekom sezone. Ipak, stalnim kupcima unutar Hrvatske šaljemo ulje brzom poštom - dodaje Marija.
Iz masline do boce, s Korčule do vaših vrata
Ono što VELOUJE čini posebnim je i činjenica da ovo vrhunsko maslinovo ulje kupci mogu dobiti dostavljeno "na vrata", što omogućava da svatko u svom domu uživa u namirnici vrhunske kvalitete. Ideja je nastala spontano, s ciljem očuvanja kvalitete proizvoda i osiguravanja da maslinovo ulje stigne do kupaca u svom punom potencijalu.
- Kvaliteta nam je na prvom mjestu. Ne želimo da naše ulje stoji na policama gdje gubi svoja najbolja svojstva i zato ga prodajemo isključivo direktno – na vrata. Ulje čuvamo u inox spremnicima na temperaturi između 14 i 16 °C, a punimo ga neposredno prije dostave. Vikendom smo na Korčuli, a tijekom tjedna osobno organiziram dostave u Splitu i okolici. Taj model zahtijeva puno truda, ali vjerujemo da je to jedini pravi način – ponuditi svježu, zdravu i autentičnu namirnicu, direktno s izvora, objašnjava direktorica prodaje, te dodaje: S veseljem očekujemo blagdane, kada će naše ulje biti prisutno na mnogim stolovima, uključujući i restorane u Splitu, kao čuvar okusa i zdravlja.
Hladno prešano i svježe, bogato je monozasićenim mastima i antioksidansima, koji podržavaju zdravlje srca, poboljšavaju probavu te pruža brojne koristi. Upravo zato je VELOUJE više od proizvoda – to je način života, blizak prirodi i zdravlju.
S proljećem dolazi i povratak mediteranskoj prehrani, koju je teško zamisliti bez svježeg, hladno prešanog maslinovog ulja. Već za Uskrs, mnogi obiteljski stolovi bit će obogaćeni jelima u kojima je ulje temelj za savršen okus. Osim u malim kučanstvima VELOUJE tako će biti prisutno i u nekim od najboljih splitskih restorana, poput Corto Maltese. Njegov chef Vedran Balić s nama je podijelio recept za jelo koje spaja tradiciju i modernu kuhinju. U tom jelu, maslinovo ulje savršeno se slaže s plavim rakom, uljezom jadranskog mora koji se pažljivom pripremom pretvara u pravu deliciju.
RECEPT ZA BLAGDANSKI STOL
Bisque od plavog raka (za 5 osoba) s VELOUJE – spoj mora i zemlje
Sous chef Vedran Balić iz restorana Corto Maltese podijelio je s nama svoje blagdansko jelo koje koristi VELOUJE kao ključni sastojak:
'Maslinovo ulje je zlatni standard za kuhanje, začinjavanje i završavanje jela. U Dalmaciji svako jelo započinje i završava maslinovim uljem, i zato ga i u našim jelima smatram kao točku na i.'
Sastojci: Maslinovo ulje, 1 plavi rak (1 kg), kapula (200 g), karota (100 g), stabljika celera (100 g), češnjak iz komada (20 g), pelate (300 g), 3 dcl bijelog vina, riblji temeljac (300 g), 2 lovorova lista te sol i papar.
Sufigajte povrće kapulu, celer stabljike i mrkvu na maslinovom ulju. Kada povrće odradi svoje dodajte česnjak i plavog raka s oklopom. Plavi rak gnječite kuhačom da pusti šta više soka, začinite soli i paprom i ubacite lovorov list te zalijte bilim vinom.
Tijekom kuhanja po potrebi dodaje temeljac i nakon cca 45 min blendamo sve skupa iz teće i provlačimo kroz sito dva puta da nemamo pijesak pod zubima od oklopa plavog raka.
Sada idemo napravit manistru koju ćemo zaliti bisquem koji smo prethodno spremili.
Sastojci: kozice (200g), kapula (100g), češnjak usitnjen (10g), peršin (prstohvat), bijelo vino (1dl), jakobova kapica meso (100g), korica domaćeg limuna i maslinovo ulje.
Na srednje jakoj vatri dodamo maslinovo ulje i kapulu te začinimo sa soli i paprom. Dodamo česnjak i peršin i šufigamo do mirisa češnjaka. Kozice ubacujemo i nakon kraće obrade dodajemo vino. Kada se vino malo reducira zalijemo prethodno napravljenim bisquem i ubacujemo manistru (tagliatelle) koju smo skuhali pravovremeno s momentum kada je trebalo ubaciti u tavu s postavom. Manistru kuvamo u tavi s postavom do željene gustoće. Prebacimo na neki lijepi pjat i na vrh stavimo malu žlicu tartara jakobovih kapica. Koji smo začinili VELOUJE, sol, papar, korica domaćeg limuna.
'Našim gostima ne nudimo samo jelo – nudimo im osjećaj. A sve počinje s dobrim uljem.'