Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Privatni album IZAZOV ŽIVOTA Osnivač popularne planinarske stranice doznao da ima Parkinsonovu bolest, pa odlučio odvoziti 1143 kilometara Via Adriaticom

IZAZOV ŽIVOTA Osnivač popularne planinarske stranice doznao da ima Parkinsonovu bolest, pa odlučio odvoziti 1143 kilometara Via Adriaticom

Svoj pothvat će iskoristiti da informira javnost o izazovima života s ovom dijagnozom

Dejan Đuran, planinar, alpinist i osnivač popularne Facebook grupe 'Planinarenje sa psima', nedavno je doznao da ima Parkinsonovu bolest.

Velika želja mu je bila prehodati stazu Via Adriatica dugu 1090 kilometara, koja se proteže od Istre pa sve do Prevlake. I sam je sudjelovao u njezinoj realizaciji, kao logistička potpora, a sada se bolest ispriječila na putu ostvarenja tog nauma.

Nakon prvotnog šoka odlučio je da, kad je već ne može prehodati, u travnju krene biciklom preko Via Adriatica Bike trase. Trebala mu je električna bicikla, jer zbog bolesti ne može isključivo pedalirati, a tu je uskočio partner i sponzor Via Adriatice 'Pile i Vile Bicikli' koji je ustupio dva vrhunska Husqvarna električna bicikla i potpuno ih opremio kako bi Dejan i njegova pratnja, partnerica Ana i sin Luka, mogli krenuti u avanturu života.

Dejan je pokrenuo stranicu 'Živjeti s Parkinsonom - biciklirajući'  na kojoj će redovito objavljivati crtice s puta, ali i informirati zainteresirane kako je to živjeti (i biciklirati) s Parkinsonovom bolesti.

- Ova bolest se javlja zbog degenerativnih promjena u dijelu mozga zaduženom za proizvodnju dopamina – kemijske tvari koja omogućava normalno kretanje. Osim primarnih simptoma, ukočenosti, tremora, sporosti pokreta, javlja se i niz sekundarnih. Obzirom na prirodu, odnosno neizlječivost i progresivnost, i simptome, bolest znatno utječe na kvalitetu života oboljelih i naše najbliže - kaže Dejan o Parkinsonu.

U početku je mislio da će zbog dijagnoze morati u potpunosti izmijeniti način života, no shvatio je da se samo mora prilagoditi i našao novi cilj - odvoziti Via Adriaticu i osvijestiti oboljele da je i s ovako ozbiljnom dijagnozom moguće imati aktivan život.

- Rodila se ideja da hodanje, koje mi bolest sada onemogućava, zamijenim nekim drugim, mogućim načinom kretanja. Zašto ne električnim biciklom? Ovaj projekt usmjeren je na moj prolazak Via Adriatica biciklističke staze duge 1143 kilometara.

Cilj mi je ukazati da su oboljele osobe u mogućnosti nastaviti živjeti fizički aktivno u mjeri u kojoj bolest dozvoljava, naglasiti nužnu potrebu za održavanjem maksimalno moguće razine fizičke aktivnosti u svrhu usporavanja progresije bolesti i utjecati na podizanje svijesti o osobama oboljelim od Parkinsonove bolesti.

Želio bih da, prateći me na mojoj avanturi, osvijestite ono što sam ja shvatio na teži način: živite sada, život nema reprizu. Krenite, sad i odmah - poručuje Dejan. Iza ovog projekta, napominje za kraj, stoji sitna, ali dinamitna ekipa - njegova obitelj koja će mu biti velika podrška u ostvarenju sna.

Vaša reakcija na temu