Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IZLOŽBA 'DI SI BIJA '21': 'Mihaela je endemska vrsta'

IZLOŽBA 'DI SI BIJA '21': 'Mihaela je endemska vrsta'

Do večeras udrugu 'Collegium Split kroz povijest' krase radovi 23-godišnje umjetnice

Nakon uspjeha kalendara ', Di si bija '21?, mlada strip autorica Mihaela Erceg postavila je izložbu u Arhiđakonovoj ulici.

Do večeras udrugu 'Collegium Split kroz povijest' krase radovi 23-godišnje umjetnice.

Kako nam je kazala Erceg izložba uključuje radove iz kalendara ‘Di si bija ’21?’ koji je nastao kao jedan dalmatinski suvenir.

- Svaki mjesec je jedna posebna mala štorija za sebe gdje vidimo ljude koje inače znamo u stvarnom životu, od iznajmljivača apartmana koji ljeti isele do onih koji jednostavno svoj život - kaže.

Upitali smo je što je raduje.

-  Pogotovo mi je drago kad dođu ljudi, pokazuju slike i kažu, 'to sam ja, to mi je susid'. Baš mi je drago što se prepoznaju  u njemu - skromna je Mihaela.

Izložbu je otvorio umjetnik Ivan Svaguša.

- Mihaela je endemska vrsta kod mladih stripaša u Splitu. Jedina se održala u stripu, ilustraciji, karikaturi, a uskoro je diplomirana animatorica, a s velikim entuzijazmom se vratila u Split - kazao je. 

Izložba, objašnjavao je, predstavlja formu ilustracije iako je koncepcijski karikatura.

- Svaki je mjesec više na duhovit, ali dobrodušan način karikirala naš dalmatinski mentalitet. Nećemo reći da je ovaj kalendar lokal patriotski, duhovit je i ima i kritiku, a to svaka dobra karikatura treba imati - ustvrdio je.

Nada se da će Splićani i Dalmatinci shvatiti na pravi način i iščitati poruku.

Još je slikovito približio Mihaelu.

- U likovnom smislu Mihaela njeguje  netipičan, alternativni stripovski ilustratorski pristup, ne slijedi uobičajene obrasce undergrounda, alternative ili mainstreama. Crpi utjecaje i iz majstora mainstream animacije, stripa, ali  autsajderskih autora. Iako je mlada, samo 23 godine već ima neki izraz koji je specifičan samo njoj u Hrvatskoj. Samo riječi hvale imam za Mihael - podvukao je Svaguša.

Posjetitelji se, osim uživanja u djelu mlade autorice, vraćaju i bogatiji za kalendar. 

Vaša reakcija na temu