Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IZLOŽBA 'JUDITA 500': Petstota obljetnica prvotiska epa Marka Marulića

IZLOŽBA 'JUDITA 500': Petstota obljetnica prvotiska epa Marka Marulića

Javnost će prvi put istovremeno vidjeti četiri od prvih pet izdanja Judite

Ove godine obilježavamo pet stoljeća od prvotiska epa Judita Marka Marulića Splićanina, prvog književnog djela napisanog na hrvatskom (narodnom) jeziku. Povodom ove značajne obljetnice za hrvatski jezik i književnost, za nacionalnu kulturu, Muzej grada Splita u suradnji s Marulianumom - Centrom za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga i Gradskom knjižnicom Marka Marulića, a pod pokroviteljstvom Grada Splita, organizira izložbu posvećenu Marulovu epu pod nazivom Judita 500. 

Izložba će biti otvorena u novoobnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici na Narodnom trgu (Pjaci). Javnost će prvi put istovremeno vidjeti četiri od prvih pet izdanja Judite objavljenih u Veneciji 1521., 1522., 1586., 1627. godine, dok će treće izdanje iz 1523., koje se čuva u Državnoj knjižnici u Münchenu, biti prikazano reprintom naslovnice. 

Povodom izložbe izrađen je faksimil prvotiska epa Judita prema originalu koji se čuva u knjižnici Samostana Male braće u Dubrovniku. 

Autorice koncepta izložbe su kustosice Muzeja grada Splita Darka Perko Kerum i Marija Plazibat. Suradnici na izložbi su ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo, viša restauratorica Muzeja grada Splita Dina Vuletin Borčić, dr. sc. Bratislav Lučin i mr. sc. Branko Jozić iz Marulianuma, a iz Gradske knjižnice: ravnateljica Grozdana Ribičić, Marija Gabriela Perić, Vesna Jukić Oštrek i Renata Vojvodić.

Vaša reakcija na temu