Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Izložba Cvijete Job u Bolu na Braču
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Izložba Cvijete Job u Bolu na Braču

Otvorena je do 9. rujna

U Galeriji umjetnina Branislava Deškovića u Bolu večeras se u 21 sat otvara se izložba ilustratorice i slikarice Cvijete Job. U ciklusu 'Ljetne izložbe u Galeriji na otoku', povodom stote obljetnice njezina rođenja upriličena je mala posebnost iz opusa ove junakinje bajkovitog izričaja. Cvijeta Job, vodeća  hrvatska minijaturistica svih vremena, rano djetinjstvo provela je u Supetru na Braču i zato ne čudi da je u svoje stvaralaštvo unijela duboku naklonost prema mistici života na otoku. Za ovu temu odabrana su djela iz zbirke njezine obitelji i prijatelja. 

Kad je Cvijeta imala četiri godine, 1928., obitelj se preselila u Supetar na Brač jer joj je majka Živka Cvetković tamo dobila posao učiteljice. Od malena, Cvijeta je bila duboko je povezana s ocem, slikarom Ignjatom Jobom. Dok je slikao ulja na platnu, u njegovom ateljeu ona je imala svoje mjesto na klupici - papir, kist, boje i slikala je svaki dan. Otac joj je, oduševljen nakon jednog njezina crteža, rekao da i ona mora postati slikarica. 

'Na izložbi u Galeriji umjetnina u Bolu možete pogledati radove i teme zaodjenute datostima otočkog kraja, od Splitske na Braču do Žrnova na Korčuli. Izložba će biti otvorena  uz promociju monografije 'Cvijeta Job - majstorica minijature' autorica Branke Hlevnjak i Rhee Ivanuš koje su na jednom mjestu sabrale bogati opus ove umjetnice, ali i široj javnosti otkrile manje poznate detalje iz njezina života', najavljuje Jasna Damjanović iz Centra za kulturu Brač.

Cvijeta Job diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951. u klasi prof. Vjekoslava Paraća, a specijalku polazila kod prof. Marijana Detonija. Pripada joj vodeće mjesto u hrvatskoj sitnoslici druge polovine 20. i početka 21. stoljeća. Njezine minijature originalan su spoj slike i grafike u kojem kompoziciju skladnih boja opliće filigranska šara, asocirajući na tradicionalno bogatstvo imaginarnog veza. Već 1947. započinje ilustrirati priče i bajke, a zbog svoje originalne i vrhunske slikovitosti dosegla je najveća nacionalna, državna i međunarodna priznanja među kojima je Certificate of Honor International Board on Books for Young People (BBYP) of Hans Christian Andersen Award Jury za ilustracije 'Najljepših priča' Ivane Brlić Mažuranić (1970.). O Cvijeti Job snimljen je TV film prema scenariju Sunčane Škrinjarić. Umrla je u Zagrebu 18. lipnja 2013.

Izložba Cvijete Job u Galeriji umjetnina Branislav Dešković u Bolu ostaje otvorena do 9. rujna.

Vaša reakcija na temu