Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IZLOŽBA NIKOLINE KUZMIĆ 'Tapiserijama' prikazala šest malignih bolesti

IZLOŽBA NIKOLINE KUZMIĆ 'Tapiserijama' prikazala šest malignih bolesti

Mlada umjetnica spaja dva oprečna svijeta - znanstveno medicinski i umjetničko prikazivački

Otvorenje izložbe 'Arhiva patoloških stakalaca' umjetnice Nikoline Kuzmić održat će se u četvrtak, 20. lipnja, u 20 sati u galeriji kluba Kocka u Splitu.

Izložba u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA moći će se pogledati od 26. lipnja do 1. srpnja od 20 do 22 sata. 

Radi se o diplomskom radu mlade umjetnice Nikoline Kuzmić s kojim se u svibnju predstavila u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu ovogodišnje izložbe HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost. Riječ je o zidnoj instalaciji koju sačinjava šest 'tapiserija' nastalih u tehnici veza. Prikaz je to šest malignih bolesti - karcinoida, tumora ženskih spolnih organa, raka kostiju, pločastog karcinoma, tuberkuloze i trihinele začahurene u mišiću. Uz navedene tapiserije nalaze se i tri stakla na kojima se nalaze osnovne informacije nomen nescio pacijenata.

- Fascinirana mrtvim, morbidnim dijelom ljudske prirode, Nikolina spaja dva oprečna svijeta - znanstveno medicinski i umjetničko prikazivački. Polazišnu točku u promišljanju rada pronalazi u Foucaltovoj misli o heterotopijama, filozofskoj interpretaciji prostora kao višeslojnog, drugačijeg. U ovom slučaju radi se o arhivi kao heterotopiji koji je Nikolini poslužio kao inspiracija. Točnije arhiva patoloških stakalaca. Kako autorica sama ističe: Heterotopije groblja i muzeja bile su polazna točka. Ideje arhiviranja, spremanja, nagomilavanja i bilježenja pa čak i onoga što je groteskno, morbidno - 'ružno' - bile su izrazito interesantne - navodi se u predgovoru izložbe.

Nikolina Kuzmić rođena je 1994. godine u Splitu. Diplomirala je na Odsjeku za slikarstvo pri Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi redovite profesorice Nine Ivančić i Blaženke Perice. Realizirala je nekoliko samostalnih izložbi i sudjelovala na nekoliko skupnih. 

Vaša reakcija na temu