IZLOŽBA NIKOLINE KUZMIĆ 'Tapiserijama' prikazala šest malignih bolesti

IZLOŽBA NIKOLINE KUZMIĆ 'Tapiserijama' prikazala šest malignih bolesti

Mlada umjetnica spaja dva oprečna svijeta - znanstveno medicinski i umjetničko prikazivački

Otvorenje izložbe 'Arhiva patoloških stakalaca' umjetnice Nikoline Kuzmić održat će se u četvrtak, 20. lipnja, u 20 sati u galeriji kluba Kocka u Splitu.

Izložba u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA moći će se pogledati od 26. lipnja do 1. srpnja od 20 do 22 sata. 

Radi se o diplomskom radu mlade umjetnice Nikoline Kuzmić s kojim se u svibnju predstavila u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu ovogodišnje izložbe HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost. Riječ je o zidnoj instalaciji koju sačinjava šest 'tapiserija' nastalih u tehnici veza. Prikaz je to šest malignih bolesti - karcinoida, tumora ženskih spolnih organa, raka kostiju, pločastog karcinoma, tuberkuloze i trihinele začahurene u mišiću. Uz navedene tapiserije nalaze se i tri stakla na kojima se nalaze osnovne informacije nomen nescio pacijenata.

- Fascinirana mrtvim, morbidnim dijelom ljudske prirode, Nikolina spaja dva oprečna svijeta - znanstveno medicinski i umjetničko prikazivački. Polazišnu točku u promišljanju rada pronalazi u Foucaltovoj misli o heterotopijama, filozofskoj interpretaciji prostora kao višeslojnog, drugačijeg. U ovom slučaju radi se o arhivi kao heterotopiji koji je Nikolini poslužio kao inspiracija. Točnije arhiva patoloških stakalaca. Kako autorica sama ističe: Heterotopije groblja i muzeja bile su polazna točka. Ideje arhiviranja, spremanja, nagomilavanja i bilježenja pa čak i onoga što je groteskno, morbidno - 'ružno' - bile su izrazito interesantne - navodi se u predgovoru izložbe.

Nikolina Kuzmić rođena je 1994. godine u Splitu. Diplomirala je na Odsjeku za slikarstvo pri Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi redovite profesorice Nine Ivančić i Blaženke Perice. Realizirala je nekoliko samostalnih izložbi i sudjelovala na nekoliko skupnih. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(47168, "");
Pregledaj komentare