Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Izložba REakcija: Pogledajte kako smo čistili Split od fašističkih simbola

Izložba REakcija: Pogledajte kako smo čistili Split od fašističkih simbola

Autori su Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola i Sekcija mladih antifašista grada Splita

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, u Domu mladih u Splitu, 9. travnja u 20 sati otvara se izložba REakcija. Radi se o dokumentu jedne godine djelovanja skupine građana koji svojim intervencijama čiste javni prostor grada od fašističkih simbola koji su se nametnuli kao dominantan diskurs ulice. Kao i situacionisti prije njih, ova skupina emancipaciju vidi u anonimnom i kolektivnom djelovanju na području svakodnevnice. 

- Fašistički i (pro)fašistički simboli nas godinama gledaju s pročelja zgrada i zidova ulica u Splitu. Takvim simbolima su izložena djeca koja još nemaju posve izgrađene ličnosti, niti dostatno znanje o povijesnim zbivanjima pa na njih ovakvo znakovlje može u budućnosti imati veoma opasan učinak. Umjesto reakcije onih koji su za to zaduženi i plaćeni (komunalci) te onih pod čijom su ingerencijom (gradske vlasti), uslijedila je reakcija građana okupljenih u inicijativi koja se prije svega bavi uklanjanjem (pro)fašističkih simbola s ulica grada Splita i promicanjem antifašističkog i tolerantnog duha - poručuju aktivisti.

Autori izložbe su Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola i Sekcija mladih antifašista grada Splita. Neformalna inicijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola je platforma koja okuplja građane različitog profila inspirirane željom za stvaranjem zdravog okoliša razvoja pojedinaca u društvu lišenom govora mržnje. Zbog zanemarivanja rastućeg profašističkog diskursa i simbola, prvenstveno od strane gradskih službi, inicijativa je početkom 2014. krenula s akcijama uklanjanja (pro)fašističkih simbola s ulica grada Splita. 

Izložba je otvorena do 16. travnja, a može se pogledati radnim danom od 18 do 21 sat.

Dodajmo još da je izložba nastala u produkciji udruge Mavena – 36 njezinih čuda. Kustos izložbe je Tonči Kranjčević Batalić, kustosica ciklusa NMG@PRAKTIKA je Natasha Kadin.

Vaša reakcija na temu