Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IZLOŽBA U MARMONTOVOJ Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina

IZLOŽBA U MARMONTOVOJ Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina

Otvara se u četvrtak u 12 sati

Povodom 500. obljetnice smrti Marka Marulića, najznačajnijeg i najčitanijeg hrvatskog renesansnog pisca, Muzej grada Splita postavlja prigodnu izložbu naziva 'Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina'. Izložba će se realizirati na otvorenom, duž Marmontove ulice.

Na ulici će biti postavljeni izložbeni stalci - panoi posebno dizajnirani za izlaganje na otvorenom. Na njima će kombinacijom teksta, ilustracija i fotografija biti prezentirane teme kroz koje će se čitatelji upoznati s povijesnim i političkim prilikama Splita u Marulićevo doba kao i europskim povijesnim okolnostima. Također će biti predstavljena obitelj kao i životni put Marulića od školovanja, vršenja različitih dužnosti koje je morao obnašati kao pripadnik splitskog plemstva odnosno član Velikog vijeća do postignuća na različitim poljima znanosti i umjetnosti. 

Obraditi će se i književno stvaralaštvo Marulića koji je pisao na tri jezika hrvatskom, latinskom i talijanskom, a na posebnim panoima prezentirat će se Institucija, Evanđelistar, Davidijada te Judita. Poseban pano sadržavat će zanimljivosti odnosno pikanterije i anegdote vezane za Marulića - od moguće avanture iz momačkog života, boravka u zatvoru, do tvorca riječi psihologija te upisa njegovih djela na indeks zabranjenih knjiga.

Na panoima će se uz tekst, ilustracije i fotografije nalaziti i QR kodovi koje će gledatelji moći skenirati pomoću pametnih telefona, a poveznice će ih uputiti na različita mjesta koja su povezana s Marulićem. Od Papalićeve palače, gdje se Marko kao centralna ličnost humanističkog kruga družio s ostalim pripadnicima splitske plemićke elite, crkve sv. Roka za koju je oporučno ostavio sredstva za obnovu do crkve sv. Frane na obali gdje se može vidjeti posljednje počivalište našeg nacionalnog barda.

Informativni panoi će s jedne strane biti otisnuti na hrvatskom, a s druge na engleskom jeziku.

Uz izložbu će se tiskati deplijan na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izložbu organizira Muzej grada Splita, autorica je Marija Plazibat, stručne suradnice su Vedrana Supan i Dina Vuletin Borčić. Za tehnički realizaciju su zaslužni: Pedro Saldanha de Megalhaes, Mirko Gelemanović, Frane Medi, Tonći Vatavuk i Igor Čotić, a za ilustracije Milan Trenc.

Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita.

Vaša reakcija na temu