Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zlatnik 'Puratićev kolotur' 1 unca / Foto: Branimir Kralj Izum Hrvata koji je revolucionirao ribarstvo krasi novu numizmatičku kovanicu 'Puratićev kolotur'
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Izum Hrvata koji je revolucionirao ribarstvo krasi novu numizmatičku kovanicu 'Puratićev kolotur'

Mario Puratić je osmislio mehanički uređaj za izvlačenje mreža, poznat kao 'Power block'

Hrvatska narodna banka u  suradnji s Hrvatskom kovnicom novca u prigodnoj seriji numizmatičkih kovanica 'Hrvatski inovatori' predstavlja novo izdanje, 'Puratićev kolotur', posvećeno još jednom velikom inovatoru iz Hrvatske, Mariju Puratiću. Njegova dostignuća zauvijek su promijenila ribarsku industriju i ovim izdanjem Hrvatska narodna banka želi odati počast našem vrsnom izumitelju.

Izum koji je promijenio ribarenje

Mario Puratić je osmislio revolucionarni mehanički uređaj za izvlačenje mreža, poznat kao 'Power block'. Ovaj izum omogućio je brže i efikasnije izvlačenje ribarskih mreža, smanjujući fizički napor ribara i povećavajući produktivnost ribolova. Puratićev 'Power block' prepoznat je i cijenjen diljem svijeta, čime je zadužio globalnu ribarsku zajednicu.

Izum je Puratić patentirao 1954. godine, a 1963. godine se počeo koristiti i u hrvatskom ribarstvu. Od tada do svoje smrti, naš izumitelj će Patentnom uredu SAD-a prijaviti više od 20 inovacija vezanih uz ribolov.



Zlatnik 'Puratićev kolotur' 1 unca / Foto: Branimir Kralj


Numizmatička kovanica s motivom 'Puratićev kolotur'

Ova kovanica, čiji je autor hrvatska kiparica Jelena Mavrić Varga, donosi priču koja možda nije široko poznata, ali zaslužuje da bude ispričana.

Na naličju kovanice centralni motiv čini stilizirani prikaz Puratićevog 'Power blocka', dok je stražnja strana ukrašena simboličnim prikazom ribarskog broda u moru, što odaje počast Puratićevu značajnom doprinosu ribarskoj industriji.

Dostupne su zlatna i srebrna numizmatička kovanica različitih denominacija, svaka izrađena s posebnom pažnjom na detalje kako bi se odala počast velikom inovatoru i njegovom izumu.

Zlatna numizmatička kovanica 'Puratićev kolotur' mase 1 unca (31,103 grama), nominalne je vrijednosti 100 eura i otkovana je u samo 100 primjeraka.

Srebrna numizmatička kovanica 'Puratićev kolotur' mase 1 unca (31,103 grama), nominalne je vrijednosti od 4 eura i otkovana je u 1000 primjeraka.



Srebrnjak 'Puratićev kolotur' 1 unca / Foto: Branimir Kralj


Pakiranje kovanice

Svaka kovanica iz ove serije dolazi u elegantnoj poklon kutiji s omotom na kojoj su istaknute značajke kovanice i certifikatom koji potpisuje guverner Hrvatske narodne banke. Hrvatska kovnica novca ovim se putem zahvaljuje gospođi Idi Jakšić, gospodinu Zdenku Velčiću, Jakovu Karmeliću, Robertu Mohoviću i Ekomuzeju Mošćenička Draga (Interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine 'Kuća od mora') na danoj potpori i ustupanju prava za korištenje fotografija na svojim novim numizmatičkim kovanicama. 



Zlatnik 'Puratićev kolotur' 1 unca / Foto: Branimir Kralj


Kako nabaviti svoju kovanicu?

Hrvatska kovnica novca otkovala je ovu kovanicu kao simbol priznanja i zahvalnosti Mariju Puratiću, čiji je inovativni duh ostavio neizbrisiv trag u povijesti ribarstva.

Kupovinu zlatne i srebrne numizmatičke kovanice 'Puratićev kolotur' moguće je realizirati u web trgovini Hrvatske kovnice novca od 26. rujna. 

Vaša reakcija na temu