Je li Tito radio za Hrvate ili protiv njih?

Je li Tito radio za Hrvate ili protiv njih?

Predstavljanje knjige Ive Goldsteina je u danas u hotelu Park

U hotelu Park danas će se danas s početkom u 18 sati predstaviti knjiga Ive Goldsteina 'Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća'. Predstavljanje knjige organizira udruga Veterana Domovinskog rata i antifašista, a izdala je Profil Knjiga.

Činjenica da je Hrvatska u 20. stoljeću bila u okviru pet država drži otvorenim stalno pitanje što je bilo najvažnije u hrvatskoj povijesti u tom proteklom stoljeću. Pritom je, kako kaže sam autor, od posebne važnosti da se povijesna događanja u tom vremenu ne ocjenjuju po mjeri kolektivnih ili osobnih interesa i probitaka, nego da ih valja tumačiti okolnostima i uvjetima njihovog razvoja. 

Autor u knjizi predstavlja 15 tema iz hrvatske povijesti 20. stoljeća, koje pretežno spadaju u političku povijest. Zajedničko im je to da i danas izazivaju veliki interes javnosti. Goldstein tako piše o tome je li Jugoslavija za Hrvatsku bila idealan državni okvir ili tamnica naroda, je li Ante Pavelić sljednik ideologije Ante Starčevića, kad je počeo partizanski ustanak, što je Hrvatima značila NDH i je li Jasenovac bio logor smrti ili radni logor, je li Alojzije Stepinac svetac ili kolaboracionist, je li Tito radio za Hrvate ili protiv njih, je li Franjo Tuđman otac domovine ili ovakve Hrvatske.......

Držeći se današnjih dominantnih metodoloških koncepata, on te teme i pitanja vezana uz njih stavlja u primjeren povijesni i društveni kontekst te ih čini zanimljivim, čitljivim i informativnim, suprotstavljajući se tako sve prisutnijem revizionizmu, koji zaposjeda i kulturne, obrazovne i druge društvene institucije u Hrvatskoj.   

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58797, "");
Pregledaj komentare