Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jede li se u Splitu pašticada samo na pirevima?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Jede li se u Splitu pašticada samo na pirevima?

Riba i blitva neizostavan su dio morskog menija, no čini se kako Splićani na svome pjatu ipak više vole - meso

U najlipšem gradu na svitu dobra ćakula oduvik ide uz dobru spizu. Tipična dalmatinska jela su brudet, manistra i pašticada, a za marendu se često nađe i pokoja srdelica. Kako su Splićani veliki gurmani, zanimalo nas je što se od tradicionalnih jela najčešće nalazi na stolu u njihovoj kužini pa smo se konzultirali s Pauzom, poznatom platformom za dostavu hrane. Njihovi podaci potvrdili su ono što smo pretpostavljali - Splićani razbijaju sve stereotipe!

Uvik kontra

Riba i blitva neizostavan su dio morskog menija, no čini se kako Splićani na svome pjatu ipak više vole - meso. Od liganja i škampi draži su im dobri ćevapi i začinjena pljeskavica! Splićani najviše uživaju u piletini, a vole miris i okus svih ostalih mesnih delicija s gradela. Jela od mesa i s roštilja pobjeđuju ribu, ali gube prednost pred fast foodom. Najdraži su im hamburgeri koji im na kućnu adresu dolaze iz lanca brze hrane s prepoznatljivim logom. Iako su Splićani stručnjaci za hamburgere, kombinacija burgera i piletine u formi nuggetsa najbolje sjeda njihovim nepcima. Ugljikohidrati su glavni izvor energije naših stanica, a to jako dobro znaju i Splićani. Često se na meniju za marendu nađe manistra, dok su njoki čini se, ipak vezani uz pašticadu.


Okusi Azije usrid Dalmacije

U brojnim dalmatinskim konobama uvijek se mogu naći specijaliteti poput rižota s plodovima mora, a niti jedna dobra fešta ne prolazi bez pisme i dalmatinskog pršuta. Tajna dobrog pršuta je sušenje na buri, a kako Dalmatinci vjeruju da jugo i bura utječu na njihove raspoloženje, spas u 'burnim' vremenima traže u brzim i ukusnim jelima. Najdraža im je pizza! Calzona ili okrugla, rolana ili iz krušne peći, s maslinom ili bez nje, sigurni smo kako se na većini njih nalazi bar jedan komad pršuta čime pizza postaje prava dalmatinska! Vjerujemo kako je iz dalmatinskih konoba i njihovih krušnih peći oduvijek dolazio opojni miris pizze, no hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri, gunkan i wok sigurno su noviteti u ovome podneblju. Funky kombinacije kojih se ne bi posramio ni sam Dino Dvornik dolaze iz azijske kuhinje, a sve brojniji restorani s azijskim jelima česti su u Pauzinoj arhivi tražilice. 

Bokun mora, bokun neba, bokun sladoleda

Možda ste kao dijete mislili kako se slastica banana split jede samo u ovom prekrasnom gradu, no ubrzo vas je jedan pogled na menije restorana ostalih gradova uvjerio u suprotno. Budući da Splićani jako vole slatko, nakon kave na rivi, red je počastiti se desertom! Slatke palačinke najčešći su desertni odabir Splićana. Malo je poznato kako zapisi o palačinkama datiraju još iz Rimskog Carstva gdje su ih stari Rimljani jeli s medom i paprom. Tko zna, možda su osim palače najpoznatijeg splitskog stanovnika Dioklecijana, u srcu grada stoljećima  ostale utkane  još neke slatke navike.

Ako vam se svidio ovaj splitski đir i vi svoju dozu cukra možete pronaći na Pauzinom servisu dostave hrane. Nije priša, pažljivo odaberite u moru raznolike ponude jela, a sve promo aktivnosti pratite na Facebook i Instagram stranicama.

Vaša reakcija na temu