Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JEDINSTVENA KAZALIŠNA POSLASTICA U OMIŠU Mali princ postavio Kralja Edipa

JEDINSTVENA KAZALIŠNA POSLASTICA U OMIŠU Mali princ postavio Kralja Edipa

U utorak u Ilirskom sjemeništu

U utorak, 30. svibnja u 20 sati u Ilirskom sjemeništu u Omišu kazalište Mali princ premijerno će izvesti Kralja Edipa.

Sofoklov Kralj Edip smatra se remekdjelom dramske umjetnosti. Tragedija u šest činova (429. god priije Krista) ne obrađuje kao izravnu temu Edipov zločin, nego njegovo postupno razotkrivanje samoga sebe i autor je usredotočio svu dramsku radnju na osobnu Edipovu sudbinu. Radnja se događa u jednom dana (od izlaska do zalaska sunca). Edip upotrebljava svu snagu svoje volje i oštroumnosti kako bi pronašao i kaznio Lajevog ubojicu i tako spasio Tebu od nevolje. U upornoj istrazi dolazi do strašne spoznaje. Sofoklo je majstorski ocrtao kako postupno ali sigurno izlazi na vidjelo strašna istina. Iako je Edip pritisnut dubokom patnjom i strašnom moralnom brigom, on ipak nije klonuo, nego i tada pokazuje veliku snagu i svijest, jer mirno prima na sebe svoju gorku sudbinu. Jokasta pokušava da potkopa vjeru u proročanstva, ali delfijski Apolon preko Tiresije izlazi kao pobjednik. Ta pjesnikova tragedija nam kazuje kako je ljudska mudrost ograničena i sreća promjenjiva, dok nasuprot tome stoji božansko sveznanje. 

Dramatizaciju i režiju potpisuje prof. Petar Buljević koji je, umjesto kora, vješto ukomponirao tekstove iz romana 'Kafka na žalu', suvremenog, nagrađivanog pisca Harukija Mukaramija

U zahtjevnim naslovnim ulogama predstaviti će nam se talentirani Mate Travić (student 4. godime glume UMAS-a) kao Edip, dok će Jokastu utjeloviti poznata dramska umjetnica i humanitarka Ivana Giove Župa.

Predstava traje oko sat vremena, i kako se premijera odvija u sklopu proslave Dana grada - Kazalište časti slobodnim ulazom, ali broj mjesta je ograničen, tako da preporučamo dolazak na vrijeme. 

Vaša reakcija na temu