Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Sanjin Kaštelan JEDNA URA 'LADA Klapa Dišpet promovirala najnoviji album pjesama iz polja u srcu Zagreba

JEDNA URA 'LADA Klapa Dišpet promovirala najnoviji album pjesama iz polja u srcu Zagreba

Jedinstven glazbeni događaj

Urania - prostor kreacije na zagrebačkom Kvatriću proteklog je vikenda odisao mirisima bilja i suzvučjima ženskih pjesama 'iz polja' u izvedbama ženske klape Dišpet i njihovih gostiju.

Jedinstven glazbeni događaj predstavljanja šestog albuma u organizaciji ženske klape Dišpet odvio se tijekom dviju uzastopnih večeri popunjenih mnogobrojnom publikom. Ova je istaknuta ženska klapa najnovijih osam praizvedbi koje sačinjavaju tematski koncept pjesama iz polja Jedna ura 'lada izvela uz atraktivne goste – divu hrvatske etno glazbe Lidiju Bajuk i mladi ženski vokalni sastav tradicijske glazbe, Harmoniju disonance.

Klapa Dišpet oduševila je publiku svojim a cappella izvedbama tradicionalnih napjeva u klapskome ruhu koje su za ovaj album priredili i obradili njihovi dugogodišnji suradnici Joško Ćaleta, Krešimir Magdić i Vedran Bonačić, ali i mlade 'klapašice' Vedrana Šiša, Ivana Tolić i Željka Vojvoda. Obrađeni napjevi mahom su pronađeni kod živućih kazivača i zvučnim ili rukopisnim zapisima koji su sačuvani u arhivu Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Osim što su opjevani različiti ženski radovi, vodilo se računa i o zastupljenosti lokaliteta napjeva pa je publika imala priliku poslušati izvedbe različitih stilskih glazbenih posebnosti od Krka do Konavala. Uz puno humora i neposrednosti odabrane pjesme oslikavaju fragmente života ondašnjih žena kojima je rad u polju, uz obitelj, činio ključni dio svakodnevice, zajedništva i druženja. O vrijednosti cjelokupnog projekta na predstavljanjima su govorili recenzent izdanja Joško Ćaleta te suradnik, obrađivač napjeva Vedran Bonačić.

Svi dosadašnji projekti ženske klape Dišpet odisali su originalnošću pristupa kao i brojnim novitetima u zvuku i tematskom izboru glazbenog materijala formiranog serioznim i intenzivnim radom na njegovu prikupljanju, pripremanju, uvježbavanju, snimanju i predstavljanju u konceptu 'nove jednostavnosti', između ostalog je istaknuo Ćaleta.

Bilo je zanimljivo predstaviti publici kako napjev Lipa Mara šenu žela iz Badnja u Dalmatinskoj zagori izvodi i dočarava suptilna i profinjena glazbenica Lidija Bajuk uz pratnju gitare, dok je pišući za klapu Dišpet Joško Ćaleta u višeglasnom spletu vokala evocirao dozivačko pjevanje žena u polju.

Ovim talentiranim djevojkama dovoljno je donijeti obrise ideja na kojima u nekoliko proba zajedno s autorima izgrade pjesmu. U tome leži čar stvaranja ovakve glazbe i želim da vam se svima jednom u životu dogodi ovakav Dišpet, emotivno je zaokružio Bonačić.

Sam prostor nekadašnjeg kina, sada prostora kreacije Urania, pokazao se savršenim mjestom za koncerte intimnog ugođaja, a ambijent polja dočarala je scenografija biljne kreacije Samonikla, čime je postignut lijep ugođaj simbioze ruralnog i urbanog.

Klapa Dišpet zasigurno pomiče već utabane granice u ženskom klapskom pokretu te vjerujemo da ćemo i u budućnosti od njih slušati i doživjeti nova, zanimljiva postignuća u području tradicijske glazbe.

Vaša reakcija na temu