Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jere Gruić s filmom 'Sipa i bob' nagrađen u Veneciji

Jere Gruić s filmom 'Sipa i bob' nagrađen u Veneciji

Kaštelanska 'Sipa i bob' u Veneciji

U posebnom dijelu programu ovogodišnjeg 76. Venecijanskog filmskog festivala, film 'Sipa i bob' dobio je nagradu za najbolji kratki film u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta. 

Autor nagrađenog filma je Jere Gruić, koji je zajedno sa svojom suprugom Lanom (zaslužnom za ilustracije u filmu), snimio ovu hvalevrijednu gastronomsku priču. Film prikazuje živopisne kadrove prepoznatljive pučke 'Fešte o' boba' u Kaštel Kambelovcu te sve ono što smo željeli znati o sipi i bobu, tradicionalnom jelu koje je dugi niz godina bilo prepoznatljivo kao 'sirotinjska spiza'. Danas će se pak mnogi vrhunski kuhari, gastronomski znalci i povjesničari složiti da je sipa i bob sveprisutna u visokoj gastronomiji posljednjih godina. Ova senzacionalna gastronomska tema je zasigurno potvrdila nezamjenjivost sipe i boba u kaštelanskoj kulturi, tradiciji i identitetu.

Kratki film 'Sipa i bob' je snimljen u sklopu projekta ArTVision+, financiranog iz programa Interreg Italija-Hrvatska, kojeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji provodi Javna ustanova RERA S.D. Ideja projekta ArTVision+ temelji se na novom, inovativnom konceptu promocije zajedničkog turističkog proizvoda pri čemu se potiče korištenje kulture u turističke svrhe, a tim se ujedno kulturna baština pojedinih područja oživljava i čuva od zaborava.
 

Vaša reakcija na temu