Jubilarni deseti MAGfestival donosi praizvedbu čak sedam djela hrvatskih skladatelja

Jubilarni deseti MAGfestival donosi praizvedbu čak sedam djela hrvatskih skladatelja

Tijekom prvih devet godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika

Jubilarni deseti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Umjetnički voditelji MAGfestivala su Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Tijekom prvih devet godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja. MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Pokrovitelji ovog kulturno umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Hrvatsko društvo skladatelja.

Ovogodišnji glazbeni program jubilarnog desetog MAGfestivala donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Osim pet koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival, održat će se i brojna popratna događanja – koncerti na otvorenom te okrugli stol na temu 'Splitska glazbena scena prije deset godina i danas'.

U glazbenom programu nastupit će u srijedu 28. kolovoza na otvorenju 10. MAGfestivala festivalski MAGansambl i Thorwald Jørgensen na thereminu, u subotu 31. kolovoza puhački kvintet Kalamos, u utorak 3. rujna gudački kvartet Porin, u četvrtak 5. rujna Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo te na zatvaranju festivala u subotu 7. rujna kvartet saksofona Papandopulo. Organizatori su naročito ponosni što MAGfestival od samih početaka daje svoj doprinos poticanju hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a ove godine povodom okrugle obljetnice više nego ikada do sada.

Naime, čak šest priznatih hrvatskih skladatelja je posebno za ovu prigodu skladalo djela koja će svoju praizvedbu imati na MAGfestivalu. To su Ivan Končić, Bruno Vlahek, Dubravko Palanović, Ivan Božičević, Gordan Tudor i Margareta Ferek Petrić. Time se MAGfestival pozicionira u sam vrh glazbenih festivala u Hrvatskoj po načinu promocije hrvatskog glazbenog stvaralaštva

Svi koncerti se održavaju u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) i počinju u 20 sati, osim prvog koncerta 28.8. koji započinje u 20.30 sati. Cijene ulaznica su 40 kn za pojedinačni koncert te paket za sve koncerte po cijeni od 140 kn, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja grada Splita. Uz kupljenu ulaznicu za koncert, slobodan je ulaz u Muzej Grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović.

Više informacija pronađite na novoj web stranici festivala www.magfestivalsplit.com te na društvenim mrežama.

Festival medijski pokrivaju: Slobodna Dalmacija, Splitski portal, Soundguardian, Dalmatinski portal, Dalmacija News, SoundReport, Studentski.hr i Radio Sunce.

PROGRAM:
 
- Srijeda 28.08 u 20.30 sati.: Otvorenje 10. MAGfestivala – Festivalski ansambl i Thorwald Jørgensen, theremin
(B. Martinů, G. Connesson, M. Rosza, I. Končić – praizvedba)

- Subota 31.08. u 20 sati: Puhački kvintet Kalamos
(A. Dvořák, G. Holst, P. Tchaikovsky, B. Vlahek – praizvedba)

- Utorak 03.09. u 20 sati: Gudački kvartet Porin
(J. Haydn, W. A. Mozart, D. Detoni, D. Palanović – praizvedba)

- Četvrtak 05.09. u 20 sati: Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo - 'Večer hrvatskih skladatelja'
(M. Katunarić, V. Sunko, I. Božičević – praizvedba, G. Tudor – praizvedba)

- Subota 07.09. u 20 sati: Kvartet saksofona Papandopulo
(P. M. Dubois, I. Stravinsky, M. Ferek Petrić – praizvedba, A. Grgin - praizvedba)
 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(50134, "");
Pregledaj komentare