Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JURICA PAVIČIĆ: Ne bi me čudilo da me Blažičko tuži

JURICA PAVIČIĆ: Ne bi me čudilo da me Blažičko tuži

Ugodna večer s književnikom i kolumnistom

Zašto je (p)ostao novinar objasnio je u zanimljivom razgovoru jedan od najboljih kolumnista i književnik Jurica Pavičić. Kroz dvosatno druženje u Razredu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva Splitsko-dalmatinske županije pričao je o svojim početcima, o izazovima, borbama, ali i ljepoti posla. Kao potpredsjednik Novinarskog vijeća časti iznio je i zanimljiv podatak kako se primi na stotine prijava da su mediji narušili kodeks. 

Preko 30 godina piše, a prvi tekst književne kritike izašao mu je 1989. godine u Slobodnoj Dalmaciji. Danas je široj javnosti najprepoznatljiviji po kolumni u Jutarnjem listu Vijesti iz Liliputa.

- Moji doma nisu bili 'kulturnjaci', otac je radio kao inženjer, majka je bila profesorica, ali bio je kult novine. Dnevne novine, tjednici, časopisi...To se stalno čitalo, i meni je bila ideja da su novine važne i da su novinari važni, kao neka aura. Imao sam određeni magnetizam, pogotovo prema kulturi, kazalištu i filmu - prisjetio se.

Studirao je komparativnu književnost i povijest, a kako je profesor na fakultetu primijetio njegov talent predložio je da piše za filmski časopis kao student. Od 'Bogovi su pali na tjeme 2' je krenulo.

Pisao je nakon fakulteta književnu kritiku za Slobodnu Dalmaciju i paralelno filmsku  za Kinoteku. Inače, bio je i zaposlen kao profesor povijesti četiri mjeseca u Ekonomskoj školi.

Prošao je turbulentna vremena u Slobodnoj Dalmaciji, od štrajka do pretvorbe. Nadajući se da će se vremena smiriti dugo je odolijevao zovu Jutarnjeg lista.

- Promijenila se vlast, situacija se zaoštrila i kada sam shvatio da postaje kreator desničarske subkulture prelomio sam odluku - objasnio je odlazak.

Pisao je za Vijenac u vrijeme dok je bio odgovoran veliki Vlado Gotovac, za Profil, uređivao Forum...

Kao novinar je više puta tužen i sada ima aktivnih slučajeva, a kroz smijeh je dodao i da očekuje tužbu komentatora Ivana Blažička zbog teksta nakon derbija u kojem je Hajduk pobijedio Dinamo.

- Ne znam je li on sklon tuženju, kao neki serijski tužitelji - rekao je.

Jurica Pavičić, inače, podržava model Naš Hajduk.

- Na duge staze je dobar za Hajduk, a uz to jako je važna poruka da se javno dobro ne prepusti privatizaciji, nego zainteresiranim građanima. Uz to, kroz nogomet se i puno shvati, primjerice netko kome je pojam ortački kapitalizam apstraktan jednostavno ga pokažeš kroz Mamića i svima je jasno. Osim toga i politički ga podržavam jer je izbor javašluk ili privatnik. Vidimo i da davanje u ruke privatnicima javnog dobra, poput koncesioniranje plaža nije doprinijelo ni dostupnosti ni kvaliteti - obrazložio je.

Istaknimo i da je nedavno u Francuskoj ovjenčan prestižnom nagradom Grand prix de la litterature policiere za 'Crvenu vodu' o čemu je s prisutnima podijelio svoje dojmove.

Vaša reakcija na temu