Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAFIĆ S DUŠOM 'Na kantunu' odlazi u povijest...

KAFIĆ S DUŠOM 'Na kantunu' odlazi u povijest...

Badnjak i Silvestrovo za mnoge Splićane, koji bi obavezno svratili u Nene, više neće biti isti...

'Ja ne znan i ne želin tako razmišljat', je rečenica koja je ispratila u povijest kafić u srcu grada. Jedan od zadnjih simbola Splita, u kojega se dolazi zbog duše, u kojem se lokalni ljudi osjećaju da nisu istjerani u ime profita i brze zarade koja je naš grad pretvorila u 'fastfood' centar, bez identiteta.

Čuvao je Get cijeli svoj život. Kao dijete koje je živjelo u tom stanu, igrao se i odrastao, a nakon što se život grubo poigrao s njegovom obitelji, pretvorio je dom u kafić. Svi već znaju o kome je riječ, Neni i 'Na kantunu'.

Kafić mijenja vlasnika, Neno uskoro odlazi. Prodao je svoj i naš komadić raja. Momak koji je udarao balun na pjaceti, čovjek koji je poslije u grubom nasrtaju većine ugostitelja svoj štekat postavio u tom dvoru pošteno i u gabaritima. Čovjek kojemu nije trebalo govoriti da poštuje pravila, ponosni Getanin koji je ljubav prema svom domu živio i kroz posao. U kafiću su tri simbola ocrtana, grb Hajduka, sveti Duje i stihovi 'Ako san Getanin i ja san dite'. Slike Splita, dres Hajduka i pokoja pjesma Neni u čast. 

Badnjak i Silvestrovo, za mnoge najljepši dani u Splitu, neće nikada više biti isti, uz pjesme na Pjaci, 'Na kantunu' je okupljao domaće u nezaboravnoj atmosferi.

- Neće nikad sist - kazao nam je tek o prodaji.

Neće, Neno, ni brojnim Splićanima, domaćima i gostima. Nikad. 

- Emocije su zajebane - još je pod dojmom samo citirao riječi jednog od najvećih hajdukovaca. Razumiju oni koji tako žive.

Definitivno odlazi Split kakvog znamo, a moglo je drukčije.

Moglo je, ali se Neno umorio i ide dalje sa svojima najdražima. Kap koja je prelila čašu je bilo oduzimanje dobrog dijela štekata, danog drugima. Bilo je to u prošlom mandatu gradske uprave, kada su se uvela i nova pravila o višegodišnjem ugovoru. Neni je isticao ugovor, kad je dobio novi, saznao je da je ostao na tri kvadrata. Bez obavijesti, razgovora, uvažavanja.

- Mogli ste prije isteka ugovora prebaciti kafić na suprugu, zeznuti susjede legalno i biti mirni nekoliko godina - rečeno je Neni.

I tada je, u svoj težini i muci, Neno izgovorio rečenicu s početka teksta:

- Ne znan i ne želin tako razmišljat!

Jedan detalj koji je kazao sve. Pošteno do kraja. Našao je dogovor sa susjedima...

Nekako baš simbolično, dok se izmišljaju pravila za druge, grad gubi u velikom komunalnom neredu, odlazi čovjek i mjesto koji je sve najbolje od Geta i Splita sačuvao.

Vaša reakcija na temu