Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako pripremiti dijete za školu 2021.
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Kako pripremiti dijete za školu 2021.

Donosimo savjete za lakši početak nastavne godine

Djeca se nakon dugo vremena navikavanja na nastavu od kuće moraju ponovno naviknuti na nastavu u školu te socijalizaciju, što kod nekih može dovesti do nesigurnosti i frustracije. Donosimo vam nekoliko savjeta kako olakšati svom djetetu u što većoj mjeri te ga pripremiti na velike izazove koji slijede te na novu rutinu.

Posjetite školu ili učionicu prije prvog dana

Nekada je praksa učitelja da pozivaju obitelji u posjet školi prije prvog dana škole, a nekada i ne. U svakom slučaju, bila bi dobra ideja da svakako odete do škole da vi i vaše dijete vidite zgradu, učionicu, igralište. Postoji mogućnost da se tu nađe i još neko dijete koje će pohađati školu s vašim djetetom. Stvaranje prijateljstva prije prvog dana može uvelike pomoći djetetu smanjiti stres te olakšati upoznavanje s drugom djecom.

Obavite pripremu na vrijeme

Pripremite vašeg školarca na vrijeme te sve potrebno za školu kupite prije nego se prvi dan približi te krene žurba i panika. Knjige se osim kupnje uvijek mogu i posuditi od nekoga iz starije generacije, a što se tiče ostale opreme, mnogo korisnih te djeci zanimljivih stvari možete pronaći u obližnjim trgovinama. Aktualni Kaufland katalog nudi razni pribor za školu te uradi-sam savjete u vezi škole za djecu i roditelje, poput kreativnih kutija.

Razgovarajte sa svojim djetetom

Jako je važno voditi razgovore sa svojim djetetom kako bi se ono opustilo izraziti svoje osjećaje. Saznajte što vaše dijete misli o školi, učiteljima, novim prijateljima, aktivnostima... Ukoliko mu nešto stvara problem ili frustraciju, probajte mu razgovorom pomoći te izvesti na pravi put.

Vježbajte pripremu za školu prije početka

Naučiti kako se svako jutro pripremiti za školu zahtijeva vremena i prakse. Jako ćete si biti zahvalni ako počnete ovo vježbati prije prvog dana škole. Pretvarajte se da je školski dan i prođite korake ustajanja na vrijeme, odijevanja, doručka te izlaska iz kuće u određeno vrijeme. Vježbajte redovito kako bi se dijete naviknulo na rutinu i zapamtilo što sve treba učiniti.

Nemojte stvarati pritisak na dijete

Pripazite da načinom ponašanja i razgovora ne vršite dodatan pritisak na dijete koje je ionako već pod stresom. Ne bombardirajte dijete beskrajnim pričama o školi i ne stavljajte naglasak isključivo na uspjeh kako se dijete ne bi osjećalo opterećeno ili iznevjereno ako ne opravda očekivanja.

Umjesto forsiranja možda i nerealnih očekivanja, radije iskažite pozitivan stav prema učenju. Razgovarajte o svim stvarima kojima se vaše dijete može radovati kada krene škola i učenje.

Pojačajte djetetu samopouzdanje

Jako je važno da se dijete osjeća samopouzdano te dobro u svojoj koži. Samouvjerena djeca će se radije odvažiti da pokuša nove zadatke te će pokušati opet ukoliko ne uspije prvi put, a probleme će riješiti neovisnije od drugih.

Svako dijete je drugačije te ono što će djelovati na jednom djetetu, na nekom drugom neće. Bitno je da prepoznate što je vašem djetetu potrebno te da mu pružite pravi pristup. Tako ćete mu uvelike olakšati odlazak u školu i ovu veliku prekretnicu u životu.

Vaša reakcija na temu