Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KAŠTELANSKO KREATIVNO PROLJEĆE Naglasak je na Kreativnoj ulici i Crljenku

KAŠTELANSKO KREATIVNO PROLJEĆE Naglasak je na Kreativnoj ulici i Crljenku

Kroz sedam tjedana i sedam tematskih cjelina gostima i domaćinima nudi se 'otkrivanje Kaštela'

U Kaštelima je danas predstavljen program manifestacije Kreativno proljeće s glavnim događanjima u 'Kreativnoj ulici - Ulici kaštelanskog Crljenka'. Riječ je o petom izdanju manifestacije koja obuhvaća cjelovit program događanja kojim se želi doprinijeti postojećoj turističkoj ponudi, brendirati Kaštela kao poznatu i iznimno poželjnu turističku destinaciju ne samo na nacionalnom već i na internacionalnom nivou. Bogat program i brojne novosti su predstavili Srećko Radnić, organizator događanja ispred Javne ustanove Rera i klastera Zora, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kaštelima Mili Novak i direktorica lokalne Turističke zajednice Nada Maršić

Za vrijeme Kreativnog proljeća kroz sedam tjedana i sedam tematskih cjelina gostima i domaćinima nudi se 'otkrivanje Kaštela'. Jedan za drugim se izmjenjuju Gastro tjedan, Praznik cvijeća, Tjedan kreativnih i kulturnih industrija, Glazbeni tjedan, Filmski tjedan, Tjedan po kaštelanskim putima i Tjedan kaštelanskog Crljenka.

- Za vrijeme proljeća kroz sedam tjedana i sedam tematskih cjelina objedinit ćemo postojeću ponudu s novim događanjima kako bi Kaštela kao destinacija bila privlačna lokalnom stanovništvu i turistima za što duži i kvalitetniji boravak. Kroz bogat gastronomski, glazbeni, filmski, ekološki program kao i promociju kaštelanskih lokaliteta i aktivnog odmora želi se potaknuti dodatni razvoj lokalne zajednice i ojačati lokalne kapacitete kao i promovirati male i srednje poduzetnike. Kroz ovu manifestaciju možemo ispričati sve priče o Kaštelima - poručio je Srećko Radnić koji se nada da će ovogodišnja manifestacija biti najuspješnija obzirom na to da je posljednje tri obilježila pandemija. 


Naglasak je stavio na novitetima programa:

- Ove godine idemo s jednim novitetom, a to je Đardin čitanja. Istaknuo bih 15 godina Bonkulovićevskog veleposlanstva Istre u Dalmaciji i Dalmacije u Istri, to ćemo slaviti i ove godine. Izdvojit ću i dugo iščekivanu priču o junaku - kaštelanskom Crljenku. Napravili smo ilustriranu priču, a promovirat ćemo je u Tjednu kaštelanskog Crljenka. Sve vezano uz tu tematiku je vrlo značajno za nas, opisali smo virtualni muzej Crljenka, opisali smo pute Crljenka, a postavit ćemo i table po Kaštelima. 

Posebno je vrijedno istaknuti kako i ove godine značajniju poziciju preuzima Kreativna ulica u kojoj se odvijaju brojne izložbe, koncerti, festivali i manifestacije kao što su Fešta od Crljenka kaštelanskog, Olimpijada kulture i Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba te ove godine po prvi put Đardin čitanja.

- U suradnji Matice hrvatske, Gradske knjižnice Kaštela i svih kaštelanskih škola organiziramo program Đardin čitanja. Riječ je o književnoj manifestaciji koja ima svrhu poticanje čitanja kod djece i mladih te njihovo predstavljanje široj zajednici. Cilj ove manifestacije je povećanje kulturnih i umjetničkih sadržaja na području Kaštela. Program je zamišljen da se u šest dana predstavi šest kaštelanskih škola sa svojim programom čitanja, a nakon toga ćemo u ciklusu čitanja s piscem ili glumcem upriličiti čitanje profesionalaca. Tako ćemo djeci dati poticaj za čitanje, a ujedno će im to biti i edukacija - kazao je Mili Novak čija će organizacija obilježiti 50 godišnjicu djelovanja na području Kaštela te 180 godina od osnivanja najstarije hrvatske kulturne institucije Matice hrvatske. 

Nada Maršić, direktorica TZ grada Kaštela, kazala je da su kroz prve četiri godine Kreativnog proljeća uspjeli osmisliti i pokrenuti nove turističke proizvode i ponude za goste i domaće u predsezoni.

- Mi u manifestaciji sudjelujemo vrlo aktivno, imamo svoj tjedan od 9. do 15. svibnja. Sve će započeti jednom sjajnom radionicom koja će predstaviti mogućnosti vezane za održivi turizam, zapravo sve ono što donosi jedna takva priča destinaciji. Bit će to tjedan ekoloških akcija, nagradit će se najbolje uređene okućnice, vrtovi, parkovi, polja, a finale je Praznik cvijeća. Ove godine izlagači će postaviti cvjetne instalacije u parku u Kaštel Novom. Posebno treba naglasiti da će Zeleno i modro odvoziti krupni otpad pa pozivamo građane da otpad ostave na predviđene lokacije od 2. svibnja. Radi se punom parom kako bi se zelene površine i naš prekrasne plaže pripremile za još jednu turističku sezonu - poručila je Nada Maršić.

Vaša reakcija na temu