Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot KINOTEKA ZLATNA VRATA Pogledajte dokumentarni film 'Prosvjed za život'

KINOTEKA ZLATNA VRATA Pogledajte dokumentarni film 'Prosvjed za život'

Produkciju potpisuje Muzej Domovinskog rata u Splitu u suradnji s AVS Broadcast i Mamosa Ltd.

U povodu 32. obljetnice prosvjeda splitskih radnika pred zgradom Komande Vojnopomorske oblasti JNA u Splitu, Muzej Domovinskog rata priređuje prikazivanje dokumentarnog filma 'Prosvjed za život' koje će se održati 6. svibnja u 15 sati u kinoteci Zlatna vrata u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje 'Zlatna vrata' (Dioklecijanova 7).

Produkciju potpisuje Muzej Domovinskog rata u Splitu u suradnji s AVS Broadcast i Mamosa Ltd.


Dokumentarni film 'Prosvjed za život' govori o velikom prosvjedu građana Splita koji se dogodio 6. svibnja 1991. godine ispred Komande Vojnopomorske oblasti JNA u Splitu, kolokvijalno zvana Banovina. Prije samog prosvjeda u Hrvatskoj se širila, orkestrirana iz Beograda, pobuna dijela srpskog stanovništva čiji je cilj bio dio teritorija Republike Hrvatske pripojiti ostatku tadašnje Jugoslavije, odnosno na taj način stvoriti Veliku Srbiju. Blokada Kijeva od strane pobunjenih Srba, koja je započela nakon što su legalne vlasti Republike Hrvatske u toj općini otvorile policijsku stanicu, samo je još jedan događaj u nizu koji je potvrdio sumnje građana Hrvatske u to da se JNA otvoreno svrstava na stranu pobunjenika. 

Velika ogorčenost građana ponašanjem JNA vladala je u Splitu i njegovoj okolici, posebno što je nadređena komanda 9. kninskog korpusa bila Komanda Vojnopomorske oblasti u Splitu. Radnici splitskog škvera pod vodstvom Nezavisnog sindikata Brodosplita odlučili su iskazati svoje nezadovoljstvo ponašanjem JNA i njezinih zapovjednika prosvjedom pred samom Komandom VPO. Na putu prema zgradi Komande priključili su im se radnici drugih splitskih poduzeća i ostali građani Splita. Ono što je započelo kao prosvjedni skup radnika splitskog škvera pretvorilo se u masovni protest građana Splita protiv ponašanja JNA i njihovog sve očitijeg svrstavanja na stranu pobunjenika, protiv agresije na Republiku Hrvatsku te znak podrške hrvatskom političkom vodstvu. Ispred zgrade Banovine skupilo se gotovo sto tisuća ljudi. 

Vrhunac prosvjeda je bilo skidanje jugoslavenske zastave i podizanje hrvatske trobojnice. Na žalost zbog ponašanja JNA došlo je do sukoba između prosvjednika i vojske. Slika urezana svima u sjećanje je kada je škverski radnik golim rukama istrgnuo mitraljez sa borbenog vozila JNA. Na žalost prosvjed nije prošao bez žrtava. U tim sukobima i metežu došlo je i do pucnjave u kojoj je stradao ročni vojnik JNA, Makedonac, Saša Gešovski.

U filmu po prvi put o ovom događaju govore i zapovjednici JNA koji su se nalazili u zgradi VPO. Jedan od njih je i Josip Erceg, tadašnji zamjenik zapovjednika VPO Mile Kandića. U filmu govore i svi ostali sudionici prosvjeda poput organizatora, političkih, policijskih i vojnih lica tog vremena te sami prosvjednici koji su nakon prosvjeda uhićeni i odvedeni na vojni sud u Sarajevo.

Vaša reakcija na temu