Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Knjiga 'Rimska vojna oprema iz doba principata u međuriječju Krke i Cetine' predstavlja se u Arheološkom muzeju
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Knjiga 'Rimska vojna oprema iz doba principata u međuriječju Krke i Cetine' predstavlja se u Arheološkom muzeju

Autorica je dr. sc. Sanje Ivčević

Arheološki muzej u Splitu organizira predstavljanje knjige 'Rimska vojna oprema iz doba principata u međuriječju Krke i Cetine' autorice dr. sc. Sanje Ivčević, koje će se održati u srijedu, 30. listopada 2024. godine u 19 sati u Arheološkom muzeju u Splitu.

Ova knjiga predstavlja značajan znanstveni doprinos proučavanju rimske vojske na području Dalmacije te otkriva fascinantne detalje o vojnoj opremi koja je korištena u doba Rimskog Carstva. Autorica se detaljno bavi vojničkim nalazima s područja između rijeka Krke i Cetine, a knjiga uključuje analizu više od 500 predmeta vojne opreme, od oružja, zaštitne i konjske opreme, do osobnih predmeta vojnika.

Posebno zanimljiv segment istraživanja odnosi se na vojnu opremu pronađenu na arheološkim lokalitetima koji se nalaze između rijeka Cetine i Krke, uključujući Tilurij, Salonu, Andetrij, Balinu glavicu, Čaporice, Prugovo i Podgrađe. Iako knjiga obuhvaća nalaze s različitih lokacija, najviše predmeta ipak potječe iz Tilurija, jednog od ključnih rimskih vojnih logora te iz Salone, rimskog središta provincije Dalmacije. Proučavanje tih nalaza baca novo svjetlo na povijest rimske vojske, ne samo u kontekstu ratovanja već i njihove uloge u širenju rimske kulture te svakodnevnog života u Dalmaciji.

Predstavljanje knjige prilika je za sve ljubitelje povijesti i arheologije, posebno za stručnu javnost, da iz prve ruke saznaju više o rezultatima ovog važnog istraživanja koje otvara nove perspektive o prisutnosti rimske vojske u našim krajevima.

Na predstavljanju knjige, prezenteri će biti izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr.sc. Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju u Zagrebu. 

Vaša reakcija na temu