Koje je najbolje pivo? Ono koje ti hladno donese susjed!

Koje je najbolje pivo? Ono koje ti hladno donese susjed!

Laško pivo ističe se svojom čistoćom, punim reskim okusom, gustom pjenom i hmeljastom gorčinom

Četiri su osnovna sastojka od kojih se proizvodi pivo: ječmeni slad, hmelj, kvasac i voda. Kombinacije od kojih nastaju različite vrsta piva su bezbrojne. Što je to što jedno pivo razlikuje od drugih?

Kvaliteta i porijeklo sastojaka, recepti, posvećenost procesu proizvodnje, tradicija, želja da se stvori neponovljiva kombinacija. Zasigurno i ideja, hrabrost i vizija. 

Gotovo 200 godina pivovara Laško ima viziju proizvodnje piva od potpuno prirodnih sastojaka, bez umjetnih aroma, dodatnih konzervansa, pojačivača okusa i sl. Laško pivo ističe se svojom čistoćom, punim reskim okusom, gustom pjenom i hmeljastom gorčinom.


Recepti i procesi tehnologije su poput knjige zakona - recimo da je to tijelo piva Laško, srce bi bila voda iz podzemnih izvora u području netaknute prirode, a duša svega je vrhunski hmelj koji daje jedinstveni karakter.

Popiti pivo kod susjeda jedan je od većih užitaka naših krajeva. Ili još bolje ako susjed svrati s pivom kod vas. Imati majstora pivara za susjeda, prava je sreća. Netaknuta slovenska priroda i kristalno čista voda iz Laškog, ječmeni slad i 100% slovenski hmelj uz stoljetnu tradiciju proizvodnje, govore da susjedi imaju dobro pivo. 


Stanovništvom mali narodi imaju potrebu istraživati svijet. Radili su to i Slovenci iz Laškog, u vrijeme dok se udaljenost mjerila mjesecima plovidbe. Kada je, početkom 20. stoljeća slovenski majstor pivar Simon Kukec proizveo ale tip piva - vrlo zahmeljeno pivo s posebnom moći da tijekom dugih putovanja oko svijeta zadrži svoj plemenit i poseban okus, željeli su ga poslati u svijet, ne samo u susjedstvo. Spoj drvenih bačava i nezamjenjivog slovenskog (savinjskog) hmelja zaštitile su pivo tijekom dugih putovanja i stvorile posebno pivo koje je osvojilo čak daleku Indiju i Egipat gdje je strast majstora pivara, pretočena u posebno ale pivo, stizala na odredište u savršenom izdanju. Taj zanimljiv povijesni podatak, bio je inspiracija i povod da se napravi Laško IPA u kojem danas možemo uživati.

Danas je Laško IPA specijalno nefiltrirano svijetlo ale pivo s 12% ekstrakta u osnovnoj sladovini, suho zahmeljeno isključivo slovenskim hmeljem i s 5.2% alkohola. Pivo za uživanje.

ZAŠTO PITI PIVO?

Prvo i osnovno, pivo nam godi. Gasi žeđ, osvježava i opušta.

Pivo je napravljeno od prirodnih sastojaka i ima hranjive tvari - proteine, ugljikohidrate, vitamine i minerale. Recimo da je pivo 'tekuća hrana' koja hrani civilizaciju već stotinama godina.


Bogat je izvor vitamina B grupe, posebno vitamina B12 zaslužnog za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Lista vitamina nastavlja se na biotin koji jača energiju, magnezij koji djeluje anti-stresno, selen, fosfor, kalij, silicij. Kažu da smanjuje i kolesterol, a odličan je izotonik. Zato ga i trkači posebno vole, nakon teške i naporne utrke nadoknađuje barem dio potrošenih kalorija. 

Nadopunjuje potrebu organizma za tekućinom, potiče stvaranje vode u organizmu, čisti bubrege, a i razbija bubrežne kamence. Smanjuje napetost i stres. Razlog tom je sigurno i to što se pivo pije u krugu prijatelja, okuplja ljude, potiče razgovor i opuštanje. I tako već stotinama godina. Da, u počecima proizvodnje bio je to napitak kojeg su obično ispijali radnici. Danas, pivo je jedno od najpopularnijih pića koje polako čak nalazi svoje mjesto za stolom prilikom ekskluzivnih, finih večera, čak i umjesto pjenušca. 

KAKO PITI PIVO?


- Pivo je alkoholno piće i treba ga konzumirati odgovorno

- U ispijanju piva treba uživati

- Miješanje piva i žestice je čisti barbarizam

- Prelijevanje piva iz čaše u čašu ili ostavljanje pjene koja će se kasnije dotočiti još je veći barbarizam

- Da, na temperaturu piva treba paziti, isto kao i kod vina

- Nemate li pravu čašu za pivo (jer pivo posluženu u idealnoj čaši imat će zaista bolji, kompleksniji okus), poslužite se kriglom 

- Točeno pivo je nenadmašno jer je svježe i idealne temperature. No, niste uvijek u prilici popiti točeno, zato u hladnjaku svakako hladite Laško - proizvodi se tako da ima ujednačen, balansiran, idealan okus koji oduševljava već generacije i generacije 


KAKO PRAVILNO TOČITI I POSLUŽITI PIVO?

KORAK 1.

Čašu lagano nagnite kako bi pivo klizilo niz stijenku čaše. Napunite 1/3 čaše pa ostavite da odstoji malo kako bi se pjena slegnula.

KORAK 2.

Nastavite točiti pivo u lagano nagnutu čašu do kraja, dok pjena ne dosegne gornji rub čaše. Ostavite da odstoji kratko.

KORAK 3.

Dovršite točenje u ravnoj čaši, pjena bi trebala biti visoka 2 do 3 cm i čvrsta. 

Kako znamo da je pivo pravilno natočeno?

- Pjena je stabilna i čvrsta, ne prelijeva se preko ruba čaše

- Svakim dužim gutljajem pjena ostavlja trag na čaši


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51016, "");
Pregledaj komentare