Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KOLUMNA STUDENTICE SOCIOLOGIJE Anita Marasović: Ljudska glupost nema granica, evo popisa koji to dokazuje

KOLUMNA STUDENTICE SOCIOLOGIJE Anita Marasović: Ljudska glupost nema granica, evo popisa koji to dokazuje

Stručnjaci rade najbolje što mogu, ali ima ekipe koja ne 'bere' ozbiljnost situacije

U svijetu trenutno vladaju dvije najveće opasnosti. Prva je koronavirus i za nju se na sreću traži lijek. Druga je glupost i puno je opasnija od prve. Stručnjaci upozoravaju o tome kako se trebamo ponašati i što trebamo raditi. Svaki dan se dijele upute o tome što izbjegavati i kako se nositi s novonastalom situacijom. Uputa ne može biti jednostavnija. Ostani doma! Stručnjaci rade najbolje što mogu, ali ima ekipe koja ne 'bere' ozbiljnost situacije.

Prilažem popis ljudi koji ili su sebični ili glupi ili su jednostavno izgubili kontakt s realnošću. Naravno, imena su fiktivna, izmišljena su, ali situacije nisu i imaju veze sa stvarnošću.

Ines (25) - na Instagramu influ majka, u opisu 'mother of tree angels'. Samo kritizira online nastavu i brine se kako će njena prvašica usvojiti abecedu. Jasno, Ines online nastava je u ovom trenutku najveći problem. 

Nives (32) - Ineskina pratiteljica na Instagramu. Muči je što u ovom trenutku vrtići ne rade. Mama je od 0-24 sata i smatra kako će roditelji boraveći doma s djecom otkriti lijek za virus prije nego znanstvenici.

Blaženka (50) - Ponaša se odgovorno, ali prije svega racionalno. U Lidla je kupila 25 paketa Digo kvasaca, ali, ponavljam, ponaša se racionalno.

Anđela (19) ili Fit girl - Najveći šok su joj zatvorene teretane. Optimalno rješenje pronalazi u vježbanju na Marjanu. Nema veze što postavljene sprave i klupe na Marjanu dnevno dirne barem 100 ljudi. To je (ne)poželjno, prema preporukama nadležnih.

Jozo (85) - Tvrdi da korona ne postoji  Preživio Svjetski i Domovinski rat. Obavezno napravi đir u Prometovoj trici, zarazi jadne vozače. Inače, se dobro osjeća, ali u busu ne može stajati na nogama, pa mu je hobi dizati (neodgojenu) mladež.

Matko (34) - Njegov život je kafana i što bi netko zabranio piti pivo i boraviti s ekipom na zidiću. Ekipa mora svakako uključivati više od pet članova.

Lana handmade (26) - Bavi se izrađivanjem narukvica i prodaje ih preko Interneta. Sada uz svaku narudžbu poklanja i masku. To što zdravstvu nedostaje opreme. Nema veze, Lana zaradi ti!

Bepo (65) -  Profesionalni boćaš koji je sretan što će koronavirus uništiti sezonu susjedu Anti.

Tara (23) -  Ne može bez Zare, online kupovina joj je u ovim trenucima prioritet. Tako je Tara, optereti poštare i dostavljače.

Jednom davno je jedan od najvećih hrvatskih pjesnika rekao da ne idemo maleni ispod zvijezda. Ovo je trenutak kada ne trebamo ići glupi ispod zvijezda i biti doma. Situacija je ozbiljna sa svih aspekata. Ozbiljna je za liječnike. Za farmaceute. Za policiju. Za trgovce.  Za ekonomiste. Za psihologe. Za sociologe. Ma, za sve. Zahtijevat će analizu sa svih gledišta, ali da bi do analize situacije došlo, ona treba proći. Može proći samo ako se ponašamo odgovorno i disciplinirano. Dakle, nikako kao ekipa s popisa!

Vaša reakcija na temu