Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press KONCERTNA DVORANA IVE TIJARDOVIĆA Goldmund, Rundek, Anat Cohen...
Kultura Piše: Dalmatinski portal

KONCERTNA DVORANA IVE TIJARDOVIĆA Goldmund, Rundek, Anat Cohen...

Bogat program do kraja listopada

Nakon izuzetno posjećenog Peristil Vibrez festivala, koji je ove godine bio svojevrsni uvod u novu koncertnu sezonu u Splitu, Hrvatski dom Split pripremio je bogat program za novu sezonuu Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića.

U nastavku donosimo program za kraj listopada u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića. Druga polovica mjeseca tako u donosi klasiku, jazz te svjetsku i popularnu glazbu. Od cjelokupnog programa za listopad, posebno se izdvaja nastavak jazz ciklusa uz koncert Anat Cohen, svjetski proslavljene klarinetistice i saksofonistice, koji dolazi nakon koncerta fantastične Cyrille Aimée koja je prošle nedjelje putpuno oduševila publiku u prepunoj Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića.

Anat Cohen višestruko je nominirana za nagradu Grammy, a u Splitu nastupa 27. listopada s početkom u 20 sati. Publiku diljem svijeta osvojila je svojom tehničkom vještinom i privlačnim nastupima. Njena izvedba klarineta oduševljava širokim spektrom emocija – od razigrane vedrine u visokim registrima do duboke, melankolične sjete u nižim tonovima. Njene brze improvizacije nose ne samo tehničku preciznost, već i nevjerojatnu jasnoću i mudrost, čineći svaki nastup nezaboravnim. Od 2007. godine Anat je redovito proglašavana Klarinetisticom godine od strane Jazz Journalists Association, a časopis Down Beat višekratno ju je prepoznao kao najboljeg klarinetistu, kako u anketama čitatelja, tako i u anketama kritičara. Također je više puta prepoznata kao 'Zvijezda u usponu' u kategorijama soprano i tenor saksofona, te je osvojila brojne nagrade, uključujući priznanje za skladateljski rad i glazbenu izvrsnost. Svojim izrazito melodijskim tonom i jednostavnom tehnikom, Cohen čini svoju glazbu dostupnom i privlačnom širokoj publici.

Cjelokupni raspored i program za kraj listopada u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića pročitajte u nastavku…

17. listopada u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića nastupit će Goldmund kvartet koji je poznat po „izvanrednom sviranju“ i „višeslojnoj homogenosti“ (Süddeutsche Zeitung) u svojim interpretacijama velikih klasičnih i modernih djela literature kvarteta. Udubljenost i nevjerojatno fina intonacija i do najsitnijih detalja razrađene fraze inspiriraju publiku diljem svijeta. Kvartet se ubraja među vodeće gudačke kvartete mlađe generacije u svijetu, a na koncertu u Splitu izvodit će djela G. Finzija, A. Borodina, R. Schumanna.

25. listopada na Večeri suvremenih splitskih skladatelja, kojom se otvara Ciklus Splitski krug, izvodit će se djela Mirka Krstićevića, Ivana Božičevića, Vlade Sunka, Ivana Violića, Blaženka Juračića te gosta Soltana Nyissia. Skladbe izvode Ida Bilić – sopran, Ivana Kenk Kalebić – mandolina, Vid Veljak – violončelo, Tonči Tranfić – klavir.

Trio Elogio u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića nastupaju 29. listopada u sklopu 12. Dana klasične gitare. Trio Elogio čine trojica vrhunskih gitarista, Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić, od kojih svaki ima zapaženu međunarodnu solističku karijeru. Trio je povezala glasovita gitaristička klasa Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a u međuvremenu su se svojim muziciranjem etablirali i kao dostojni nasljednici znamenitog Zagrebačkog gitarskog trija (Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš). Znatan dio repertoara Trija Elogio čine obrade orkestralnih i klavirskih kompozicija, koje boje svježim interpretativnim bojama. Njihovu karizmu prepoznaje sve veći broj skladatelja koji im posvećuju svoja djela, kao što su K. Seletković, H. V. Raisa, R. Rudi i niz drugih.

Vaša reakcija na temu