Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Koncertom Petra Čulića završeni Dani klasične gitare u Splitu

Koncertom Petra Čulića završeni Dani klasične gitare u Splitu

Manifestaciju je za vrijeme trodnevnog trajanja posjetilo gotovo 500 posjetitelja

Sinoć je u dupkom ispunjenoj crkvi sv. Frane koncertom Petra Čulića završen međunarodni festival Dani klasične gitare. Manifestaciju je za vrijeme trodnevnog trajanja posjetilo gotovo 500 ljubitelja klasične gitare i glazbe uopće, tako da su svi koncerti održani u, do posljednjeg mjesta, ispunjenim dvoranama.

Posebnu pažnju i oduševljenje splitske publike izazvao je češki virtuoz Pavel Steidl koji je u petak u rasprodanom Foyeru održao gotovo dvosatni solistički recital kakvog splitska publika odavno nije imala prilike čuti. Sutradan je Steidl održao predavanje/masterclass za splitske profesore, studente i učenike gitare, ali i za mnogobrojne gitariste koji su iz drugih dijelova Hrvatske i susjedne BiH došli uživo poslušati i učiti od Steidla koji se ubraja među najbolje  gitariste današnjice.

U subotu navečer u prepunoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita sjajan koncert je održao trio Elogio u čijem sastavu sviraju Tomislav Vukšić, Pedro Ribeiro Rodrigues i jedan od najboljih mladih gitarista današnjice Petrit Ceku. Svojom izvedbom skladbi Mozarta, Miletića, Drozda i Dvoraka izmamili su buran aplauz splitske publike koja ih je više puta pozivala na poklon i bis.

Posljednji, treći koncert ovogodišnjeg, četvrtog po redu izdanja Dana klasične gitare, u posebno inspirativnoj atmosferi i akustici crkve sv. Frane održao je dugoratski gitarist Petar Čulić. On je izveo raznovrstan program na kojem su se našla djela Mertza, Scarlattija, Turine, pa i samog Čulića. Publika koja je do kraja ispunila crkvu, sa posebnom je pažnjom pratila Petrovo muziciranje te ga na kraju glasnim odobravanjem dvaput pozivala na bis.

Ovogodišnje izdanje Dana klasične gitare, koje se održalo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita obogatilo je koncertnu ponudu u gradu u studenom. Gostovanjem renomiranih gitarista i interesom publike, manifestacija se još jednim korakom približila konačnom cilju, da postane međunarodni gitaristički festival sa svim sadržajima koje imaju slični festivali u Europi.

Vaša reakcija na temu