Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KULTURNI CENTAR KAŠTEL LUKŠIĆ Predstavljanje knjige '23_Ni ovo nije bija moj dan' brigadira Hrvatske vojske i veterana 4. GBR Ante Čokolića

KULTURNI CENTAR KAŠTEL LUKŠIĆ Predstavljanje knjige '23_Ni ovo nije bija moj dan' brigadira Hrvatske vojske i veterana 4. GBR Ante Čokolića

Iduće srijede

Gradski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Kaštela i Kaštelanske Zagore u suradnji s Gradskom knjižnicom Kaštela organizira predstavljanje knjige '23_Ni ovo nije bija moj dan' brigadira Hrvatske vojske i veterana 4. gardijske brigade Ante Čokolića. Predstavljanje će se održati u srijedu 18. rujna u 19.30 sati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću.

Knjiga '23_Ni ovo nije bija moj dan' je svjedočanstvo o stvaranju Republike Hrvatske na prvoj crti bojišnice, a brigadir Ante Čokolić je istu napisao u samo četiri dana, vjerno prenijevši na papir svoja sjećanja na 'pet najljepših i najtežih godina života'. Broj 23 koji se nalazi u naslovu knjige za autora ima višestruku simboliku: tijekom Domovinskog rata poginula su 23 suborca iz njegove satnije; najteži dan u njegovu životu i u Domovinskom ratu bio je 23. prosinca 1994. godine; bliski susret sa smrću imao je 23 puta, ali niti jednom nije čak ni ranjen; iz Domovinskog rata 'izlazi' s 23 godine, a knjiga sadrži 23 poglavlja.


U knjizi piše o svojim prijateljima, 'braći po oružju', o ljudima s imenom i prezimenom 'koji su dali sve, a nisu tražili ništa'. Brigadir Čokolić piše istinu o događajima s prve crte bojišnice, upravo onako kako su se i dogodili, bez iskrivljavanja ili uveličavanja, opisujući pritom svoj ratni put i ratni put svoje satnije, a u konačnici i dio ratnog puta slavne 4. gardijske brigade.

Knjiga je prožeta kršćanskim duhom i vjerom u Boga koji su Antina osnovna nit vodilja kroz Domovinski rat, ali i kroz njegov cijeli život, pa se ova knjiga može nazvati i svjedočanstvom istine i vjere.

Knjiga je posvećena njegovoj 'braći po oružju' s kojima je dijelio sve teške, ali i lijepe trenutke u danima ponosa i slave, a najveći autorov motiv za pisanje ove knjige su današnja djeca kojima želi prenijeti istinu s ciljem osvješćivanja koliki su heroji bili njihovi očevi, djedovi, majke i bake, a o čijem sudjelovanju u Domovinskom ratu oni znaju veoma malo ili skoro ništa.

U knjizi se isprepliću trenuci teških stradanja sa šaljivim anegdotama, zbog čega je ista zanimljiva i pristupačna svim generacijama, pa organizatori upravo iz tog razloga pozivaju sve građane Kaštela i okolnih mjesta da na predstavljanje ovog vrijednog svjedočanstva dođu s cijelom obitelji.

Vaša reakcija na temu