Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivo Perković LJETNI KNJIŽEVNI IZAZOV GRADSKE KNJIŽNICE KAŠTELA Čitaj knjige i osvoji nagradu - dodijeljene nagrade najboljim
Kultura Piše: Dalmatinski portal

LJETNI KNJIŽEVNI IZAZOV GRADSKE KNJIŽNICE KAŠTELA Čitaj knjige i osvoji nagradu - dodijeljene nagrade najboljim

Pojedinci su pročitali više od 60 knjiga tijekom ljet

Lucija Miše u kategoriji 'od 5. do 8. razreda OŠ', Lucija Parčina u kategoriji 'od 1. do 4. razreda OŠ' i Marin Vitas u kategoriji 'predškolci' pročitali su najviše knjiga tijekom ljeta te su kao sudionici čitateljskog natjecanja Ljetni književni izazov Gradske knjižnice Kaštela – čitaj knjige i osvoji nagradu nagrađeni knjigama pokrovitelja Naklade Ljevak i diplomama Gradske knjižnice Kaštela. Dodjela nagrada održana je u srijedu 2. listopada 2024. u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Gradska knjižnica Kaštela je ove godine po prvi put dodijelila i nagrade u kategoriji 'najbolje napisana recenzija/osvrt na pročitanu knjigu'. Najzanimljiviju preporuku za knjigu koja ih je osvojila 'na prvu' i koju nisu mogle 'ispustiti iz ruku' napisale su: Petra Prnjak iz OŠ Bijaći – Kaštel Novi, Sara Parčina iz OŠ kneza Mislava – Kaštel Sućurac i Tihana Semren iz OŠ kneza Trpimira – Kaštel Gomilica.

Sponzor glavnih nagrada je bila Naklada Ljevak, u čije je ime Anita Rimac najuspješnije ljetne čitače u kategorijama 'predškolci, niži i viši razredi osnovne škole i tri najbolje napisane recenzije' nagradila vrijednim i zanimljivim knjigama, dok je Gradska knjižnica Kaštela svim natjecateljima koji su pročitali više od deset knjiga uručila priznanja/diplome.

Ljetni književni izazov - inovativan i jedinstven projekt za poticanje čitanja

- GKK je ove godine po jedanaesti put tijekom ljeta organizirala program poticanja čitanja za djecu i mlade pod naslovom Ljetni književni izazov Gradske knjižnice Kaštela – čitaj knjige i osvoji nagradu, a mogu reći i kako sve nas u GKK velikom radošću ispunjava činjenica da se svake godine u ovaj čitateljski izazov uključuje sve više djece koja s užitkom dolaze u sve naše knjižnične odjele kako bi osobno odabrali knjige za čitanje.

Gradska knjižnica Kaštela je Ljetni književni izazov prvi put organizirala 2014. godine, i od tada do danas je u natjecanju sudjelovalo više od 1600 mladih čitatelja, koji su postali vjerni članovi Gradske knjižnice Kaštela, strastveni čitači i zaljubljenici u knjigu i književnost. Upravo taj cilj smo i htjeli postići – čitanje iz 'gušta' i stvaranje 'ovisnika o knjizi i čitanju od najranije dobi', istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić, na čiju je inicijativu ovo zanimljivo, edukativno i motivirajuće natjecanje u čitanju tijekom ljeta po prvi put organizirano u GKK u lipnju 2014., i to je u to vrijeme bio prvi natječaj ovakve vrste u Hrvatskoj, jedinstven i inovativan.

Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle, a djeca koja sudjeluju u natjecanju GKK Ljetni književni izazov postaju doživotni zaljubljenici u knjigu. Raduje me što u ime Naklade Ljevak, kao pokrovitelja natjecanja, mogu svake godine najboljim sudionicima ovog iznimno korisnog natjecanja pokloniti naše najzanimljivije književne uspješnice, jer i na taj način djecu potičemo na daljnje čitanje. Gradska knjižnica Kaštela kao komunikacijsko-informacijsko središte Grada Kaštela, i kao kulturna, informacijska i obrazovna ustanova uistinu je postala pravi 'dnevni boravak' Kaštelana svih generacija, i mjesto za obrazovanje, druženje i kreativnost, jer Gradska knjižnica Kaštela u svoje središte uvijek postavlja svoje korisnike i članove - kazala je Anita Rimac u ime Naklade Ljevak.

Svi koji su pročitali 10 i više knjiga dobili su diplome

Najviše knjiga tijekom ljeta u kategoriji 'predškolci' pročitali su: Marin Vitas (98 pročitanih slikovnica), Petra Vitas (74 slikovnice) i Katarina Parčina (23), a slijede ih Ante Drnasin (15) i Noa Sarajčev koji je pročitao 13 slikovnica.

U kategoriji od 1. do 4. razreda najviše knjiga su pročitali su: Lucija Parčina (61), Maja Tadin (55) i Marino Šunjić (47), a slijede ih Cvita Martinić (43), Petra Parčina (35), Marko Miše (34), Anton Petar Markov (31), Karmen Kovačić (27), Marta Markov (23), Nada Sikavica i Rita Dumanić, Jelena Miše i Karla Jakovac (20), Sara Parčina (17), Doris Džepina, Anamarija Jukić i Filip Moš (15), Karmen Čubrilo i Lea Šimleša (14), Karlo Bašić, Gabrijel Novokmet i Tihana Semren (13), Jelena Bašić, Roza Jurić, Cvita Maganjić, Lucija Šolta (12), Gabriela Ursa (11), Ante Maleš, Jere Tomaš i Lucija Poduje s 10 pročitanih knjiga tijekom ljeta.

Najviše knjiga tijekom ljeta u kategoriji od 5. do 8. razreda pročitale su Lucija Miše (24), Maria Arambašić i Ana Prnjak (22), Matej Ivković i Klara Matas (21), Petra Prnjak (17), Zvonimir Semren (14), Tončica Burul (13), Ema Šimić Parat (12) i Maja Klarić (10).

Pridružite se Dramskoj skupini Gradske knjižnice Kaštela

Prilikom svečane dodjele nagrada djeca iz Dramske skupine Kaštela izvela su dva šaljiva igrokaza na čakavštini. Izvedbom igrokaza 'Svađa' brojne nazočne posjetitelje svih generacija nasmijale su Mirta Bakotin i Petra Budiša, dok su sve nazočne izvedbom igrokaza 'Ajmo svi u Gradsku knjižnicu Kaštila' (autorica Renata Dobrić) oduševili Josip Jerkunica, Jure i Tena Anzulović.

Za izvedbu igrokaza pripremala ih je Marijana Jerkunica, a ovom prilikom je ravnateljica GKK uputila 'poziv za priključenje Dramskoj skupini GKK svima onima koji se žele dobro zabaviti i pritom sudjelovati u pripremanju raznih igrokaza na izvornoj kaštelanskoj čakavštini'.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na broj 021 226 001 ili mogu osobno doći u odjel GKK u Kaštel Sućurcu.

U Gradskoj knjižnici Kaštela nikad nije dosadno – uskoro Mjesec hrvatske knjige

- S radošću pozivam svu djecu da se u što većem broju uključe u sve projekte GKK koji će biti provedeni do kraja godine, prvenstveno u Mjesecu hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen i najmlađima, i vrtićkoj dobi, i djeci, i mladima, ali i onima u najboljoj dobi. Na našim stranicama i društvenim mrežama možete pronaći raspored održavanja stalnih radionica koje se održavaju u svih šest odjela GKK. Kreativne radionice održavaju se subotom, i to svake subote u drugom Kaštelu, večeri društvenih igara održavaju se u svim odjelima ponedjeljkom, dok se bajkaonice, pričaonice i čitaonice u svakom odjelu, kao i uz more i u parkovima, i u starim jezgrama, održavaju u terminu koji je naveden na plakatima i na našoj mrežnoj stranici – rekla je ravnateljica GKK dodavši:

- U Mjesecu hrvatske knjige, povodom Dana hrvatskih knjižnica, 9., 10. i 11. studenoga GKK je svima omogućila povoljniji 'obiteljski upis' za 10 eura, organiziran je besplatan upis za polaznike prvih razreda osnovnih i srednjih škola te za brucoše, a knjige bez naplate zakasnine moći će se u Mjesecu hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenoga vratiti petkom.

Osim toga, možete iskoristiti i stalne pogodnosti za nove članove: besplatan upis za djecu do treće godine života, upis po 50% nižoj cijeni za grupe od 10 i više pojedinaca, povoljniji upis za grupe iz dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole te povoljniji obiteljski upis.

Sedam malih besplatnih knjižnica za sedam Kaštela

Dodjelu nagrada najstrastvenijim mladim čitateljima Gradska knjižnica Kaštela je iskoristila i za podsjećanje nazočnih na male besplatne knjižnice (kućice za knjige) koje su postavljene u kaštelanskim parkovima. Riječ je o zajedničkom projektu Gradske knjižnice Kaštela i Turističke zajednice grada Kaštela – 'Sedam malih besplatnih knjižnica za sedam Kaštela'.

- Male besplatne knjižnice postavljene su u parkovima u svih sedam Kaštela i mogu reći kako nam sa svih strana stižu pohvale jer naši dragi Kaštelani svih generacija u kućice donose svoje knjige, a uzimaju iz kućica knjige koje do sada nisu pročitali. Svratite i vi već danas po svoju knjigu do vama najbliže male besplatne knjižnice ili nam se pridružite na brojnim aktivnostima u najbližem odjelu GKK gdje ćemo vas dočekati raširenih ruku – pozivaju iz Gradske knjižnice Kaštela.

Vaša reakcija na temu