Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Lutkarski Kralj Edip u režiji nagrađivanog redatelja Delprata dolazi na Splitsko ljeto

Lutkarski Kralj Edip u režiji nagrađivanog redatelja Delprata dolazi na Splitsko ljeto

U nedjelju u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu

Sofoklova tragedija Kralj Edip u izvedbi Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka gostuje na 67. Splitskom ljetu izvedbom u nedjelju u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu 18. srpnja s početkom u 21 sat. Kralj Edip je temeljno djelo kazališta europskog kulturnog kruga, Sofoklova najznačajnija drama koju je Aristotel koristio kao najbolji primjer za objašnjenje ideje tragične sudbine. Redatelj i autor adaptacije je Luciano Delprato, jedan od najnagriđavanijih španjolskih umjetnika.

Ovo gostovanje još je jedna realizacija Sporazuma o suradnji s ciljem poboljšanja institucijske suradnje, koprodukcija, uzajamnih gostovanja i razmjene predstava među nacionalnim kazalištima koji su intendanti hrvatskih nacionalnih kazališta potpisali početkom svibnja ove godine. Luciano Delprato nudi suvremeno čitanje klasične dramske literature. Uz pomoć novih medija, lutkarskog kazališta, animacije objekata, ova komorna predstava čini Kralja Edipa značajnim za one koji se prvi put susreću s naslovom, ali i one koji dobro poznaju svu kompleksnost grčkih tragedija. 

Ova inscenaciju Kralja Edipa klasik je za nove generacije, one koje će Sofokla moći čitati kao svojeg suvremenika, a ne kao prašnjavu lektiru, kažu producenti. 'Pet glumaca: Edi Ćelić, Dean Krivačić, Mario Jovev, Alex Đaković i Nikola Nedić; stol, lutke na postoljima, stolica, stalak i mikrofon, nevjerojatna glumačka energija, opipljive emocionalne pretvorbe, izvrsne glasovne transformacije i začudan spoj živih ljudi i animiranih lutaka – to je bio Kralj Edip. Redatelj Luciano Delprato svojim je inventivnim i iskričavim zamislima držao publiku u zanosu gledanja drevne priče oslikane vizijama današnjeg vremena. (…) I zato beskrajno, veliko bravo za jednu bisernu predstavu koju obavezno treba pogledati'. Zapisala je kritika nakon premijere.

Vaša reakcija na temu