M.O.R.T. nastupa na SSF-u: 'Očekujte grozno sviranje, netočno pjevanje i nesuvisle komentare'

M.O.R.T. nastupa na SSF-u: 'Očekujte grozno sviranje, netočno pjevanje i nesuvisle komentare'

U Sinju je publika direktna. Ili im se sviđaš ili te ogade i izvižde, ali dođu na koncert. U splitu ti kažu da si super, pa ne dođu na svirku...

Sinjska grupa M.O.R.T. večeras nastupa na Split spot festivalu, a pred besplatni koncert (za one koji dođu do 22 sata) na Tvrđavi Gripe popričali smo s članovima benda. Evo što kažu John i Kikos...

Koji vam je najbolji vaš spot?

- Ne znamo koji je najbolji, ali najdraži nam je za 'Ninu' jer nismo morali sudjelovati pri snimanju. Volimo gledati spotove, ali ne volimo ih snimati, nije to baš lako kako se čini. Treba puno truda za dobiti par minuta videa.


Koji vam je spot općenito najbolji?

- Ajoj... ima ih puno odličnih, predobar nam je zadnji od Repetitora za pjesmu 'Biću bolji'. To je neko baš genijalno smislio.

U zadnje vrijeme ste non-stop rasprodani, izdvojite nastupe koji su vam po nečemu 'naj'...

- Nećemo izdvajati, već opisati par zadnjih: Vela Luka - naj tulum, Sarajevo - najmanje publike koja je uspjela podići atmosferu k'o da ih je 500, Beograd - najbolja organizacija i produkcija i sutrašnji ručak, Novi Sad - najviše ljudi koji znaju tekstove naših pjesama, a da nismo bili u tom gradu ranije... Svaki je koncert po nečem poseban.

Usporedite sinjsku i splitsku publiku?

- U Sinju je publika direktna. Ili im se sviđaš ili te ogade i izvižde, ali dođu na koncert. U Splitu dio publike priča kako si super, pa ti ne dođu na koncert. Ili dođu oni koji ti broje greške. Ali većina se samo dođe dobro zabaviti.

Kako bi Sinjane opisali u tri riječi, a kako Splićane?

- Sinjani - brkati, glasni, gostoljubivi. Splićani - pomalo, zapivat, ae.

Puštate li brkove za 300. Alku?

- Puštamo. I brade. Jer nemamo za žilete.


Neki splitski bendovi su znali slati prijave za Splitski festival, iako im po vrsti glazbe tamo nije mjesto. Pada li vama napamet nešto takvo?

- Ne baš. Možda ako napravimo nekakvu parodiju. Zvali su nas već da se prijavimo na Zagrebački koji je po žanrovima dosta šareniji, ali smatramo da ne pripadamo na festivale zabavne glazbe. Iako bi Doru osvojili da postoji.

Što vam se najneočekivanije dogodilo u zadnjih godinu dana?

- Otpao nam je auspuh s Tamare nikidan. Loše mi je pamćenje, pa se onog otprije ne sjećam.

Dosta dobrih bendova još nije dobilo priliku snimiti album, bi li vi istaknuli neke takve grupe?

- U današnje vrijeme svi imaju priliku snimiti album. I izdati ga na internetu. Ali izdati za neku veću kuću je teže, osim ako im ne platite, pa onda svatko može izdati. Najteži dio je promocija, progurati pjesme na radio, televiziju, doći do intervjua i medijske pozornosti. Tako da danas možemo pričati o bendovima koji imaju manjak pozornosti s obzirom na kvalitetu. To su npr.: Pridjevi, Rolin Humes, Vlasta Popić, Garage In July... niz je jako dug.

Kako gledate na grupe koje iz nekog razloga na svojim koncertima ne izvedu pjesme koje su ih obilježile, koje su im najveći hitovi?

- Zavisi koji je razlog tome. Mi to isto nekad napravimo. Da imamo širu set listu, radili bismo to i češće. Ako se nama neka pjesma u tom trenutku ne svira, ne odsviramo je. Ili izbacimo npr. Tango ako vidimo da je 90 posto publike punkera ili neke žešće ako smo u manjem mjestu gdje je publika izmiješana. Ne sviđa mi se kad jedan bend udara stalno po jednoj set listi. Budeš na jednom koncertu i vidio si ih sve.

Što možemo od vas očekivati na Split spot festivalu?

- Očekujte grozno sviranje, netočno pjevanje, nesuvisle komentare, vrijeđanje publike i uništavanje opreme, tako da kad sve prođe dobro da budete zadovoljni jer je prošlo bez navedenog, ha, ha.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14