Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MALA ŠKOLA PIVARSTVA Pivionica: Pokrenuli smo pivovaru jer volimo kuhati pivo!

MALA ŠKOLA PIVARSTVA Pivionica: Pokrenuli smo pivovaru jer volimo kuhati pivo!

Idućeg tjedna u pubu Plan B organiziraju promotivnu ponudu svojih piva Fulir, Huncut i IPL

Dvije godine nakon početka kućnog pivarstva i skuhanih preko 60 šarži različitih stilova, odlučili smo pokrenuti svoju pivovaru. To je bilo u samom početku revolucije craft piva u Hrvatskoj, prve craft pivovare izašle su na tržište s pivom nekoliko mjeseci ranije. I tako smo u proljeće 2015. godine osnovali pivovaru Pivionicu, što bi bilo skraćeno od pivske radionice. A tako smo je i zamišljali, kao radionicu piva - rekli su nam Dino Konta i Sanja Cvetanović iz zagrebačke pivorare naziva 'Pivionica'.

Na pitanje zašto su postali pivari, odgovaraju ovim riječima:

- Kako oboje stvarno volimo pivo, pokrenuli smo svoju pivovaru jer nam je želja bila ponuditi svoje pivo svima koji žele probati nešto drugačije od industrijskog, s jednakim entuzijazmom s kojim sam prijateljima kuhao i objašnjavao stilove piva koje sam radio kao kućni pivar. Iako smo imali sto drugih načina da potrošimo novac, nismo puno razmišljali, pokrenuli smo pivovaru jer volimo kuhati pivo.

Potom nastavljaju...

- Krenuli smo s vrlo malom opremom i piva je uvijek falilo. Stoga smo prošle godine preselili u veći prostor i svu opremu zamijenili većom kako bismo zadovoljili rastuću potražnju. 


Njihovo prvo pivo je lager Fulir, a kasnije su mu se pridružili Huncut i IPL. Zašto Fulir i Huncut?

- Craft priču želimo pričati hrvatskim, štoviše, lokalnim likovima koji nešto simboliziraju i znače. Gospona Fulira već svi znaju, a Huncut je vragolan i baraba (u Dalmaciji je funcut). Suprotnog su karaktera pa se tako razlikuju i ta dva piva – Fulir je klasični profinjeni lager, a Huncut je neuobičajen, rekli bismo nekonvencionalan, hoppy lager stil. IPL je nastao iz znatiželje, gdje smo probali napraviti IPA-u u lager varijanti. Pivo je jantarne boje, punog tijela s 45 IBU gorčine, alkohola 6% i snažnim voćno-citrusnim  aromama američkih hmeljeva.

Pivo putem izravne prodaje i distributera prodaju po cijeloj Hrvatskoj. Sva piva nude točena i u boci 0,5 litara.

- Prodajnu mrežu kontinuirano širimo, a prisutni smo u većini trgovina specijaliziranih za prodaju piva, u nekim trgovačkim lancima, craft barovima i pubovima. Naš partner za distribuciju na području Splita i okolice je Cro Craft Split. U Splitu naša piva možete probati u Leopold's Delicatessen baru, Sanctuary baru, a odnedavno i u novootvorenom pubu Plan B gdje idući tjedan naša piva Fulir, Huncut i IPL možete probati na posebnoj promotivnoj ponudi kao piva tjedna.

Vaša reakcija na temu