Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MALA ŠKOLA SUVREMENOG PLESA 'Lančana reakcija' i 'Poezija i fizikalitet' u listopadu

MALA ŠKOLA SUVREMENOG PLESA 'Lančana reakcija' i 'Poezija i fizikalitet' u listopadu

Prijave u tijeku

U sklopu Male škole suvremenog plesa koju provodi plesna udruga Tiramola u partnerstvu s Multimedijalnim kulturnim centrom Split u listopadu će se održati dvije radionice suvremenog plesa - 'Lančana reakcija' pod vodstvom Andreje Jandrić i 'Poezija i fizikalitet' Martine Tomić.

Prva na redu je radionica 'Lančana reakcija' koja je planirana u subotu, 1. listopada, od 17 do 20 sati i u nedjelju, 2. listopada, od 10 do 13 sati u Beton Kinu Doma mladih. Jandrić najavljuje kako će se polaznici na satu posvetiti osvještavanju cijelog tijela i na detaljnom radu s kralježnicom gdje je cilj istražiti njene nove dimenzije u vremenu i prostoru. Naučiti će uočiti i koristiti segmente kralježnice kako bi otkrili, kroz lančane reakcije, njezinu multifunkcionalnu fleksibilnost. Tijekom sata usredotočit će se i na ostale skupine zglobova i mišićnih lanaca kroz individualne vježbe te primjenom načela spiralnog kretanja. Nalazit će načine kako biti brži i pokretniji, kako koristiti pod i gravitaciju za ubrzanje te kako biti kompaktan i kako se (o)pustiti. Sat će se sastojati od jednostavnih improvizacijskih i fiksiranih vježbi, koje će omogućiti da se upustite u anatomiju tijela koristeći svoj kostur i različite tonuse mišića kao osnovni alat kretanja. Principe na kojima se radilo primjenjivat će na kraju sata tijekom dulje plesne fraze.

Andreja Jandrić rođena je u Zagrebu gdje se s prvim plesnim koracima susrela već kao dijete. Suvremeni ples otkrila je u svojoj 15. godini te 2003. upisala Školu za suvremeni ples Ane Maletić. U potrazi za daljnjim razvojem svoje školovanje nastavila je na Salzburg Experimental Academyju of Dance (SEAD) gdje je diplomirala 2012. godine. Na SEAD-u je imala priliku učiti od mnogih vrsnih umjetnika i pedagoga (Linda Kapetanea, Jozef Frucek, Laura Aris, Libby Farr, Jorge Jauregui, članovi kolektiva Les Slovaks, Paul Blackman, Roberto Olivan, Zsuzsa Rozsavölgy, Zuna Kozankova, Matej Kejzar te Eléonore Valère Lachky) koji su pridonijeli razvoju njenog plesnog izraza kroz improvizaciju, kontakt i partnering.

Nakon završene plesne akademije u Salzburgu vratila se u Zagreb, počela raditi kao plesni pedagog te sudjelovati u plesnim predstavama stranih i domaćih koreografa kao što su 'THE KILLER IN ME IS THE KILLER IN YOU MY LOVE' (Sanja i Till Fruhwald, produkcija VRUM), 'Pokrenuti prostor' (Jasna Čižmek-Tarbuk), 'Pledging Foot' (Eléonore Valère Lachky, Studio Liberdance), 'JATOUTILE/EKSBAUHAUS1' (Martina Granić), 'BOTANIKE' (Martina Granić), 'Thurst' (Velimir Velev), 'TransAC - Transnational Co-production in Action', Public Transport / Private Stillness (Zsuzsa Rozsavolgyi) te Spone (Roberto Olivan, Zagrebački plesni ansambl).


Radionica Martine Tomić 'Poezija i fizikalitet' održat će se u subotu, 15. listopada, od 17 do 19 sati i nedjelju, 16. listopada, od 10 do 14 sati u Beton kinu Doma mladih.

Tomić najavljuje kako će se na radionici baviti pronalaženjem alata za translataciju poetske forme u pokret. Naslanjajući se na odabrane poetske materijale, ali i materijale polaznika, istraživat će se mogućnosti prijenosa teksta u pokret, odnosno u individualne plesne materijale koji bi funkcionirali u raznim konstelacijama. U koreografiranju tih plesnih odgovora, naglasak će se stavljati na ritam, na krajeve i početke pokreta. Otkriti što je uopće kraj pokreta, stiha ili pjesme te kako neki kraj može postati početak i obrnuto. Osim toga, materijale će tražiti i kroz različite tehnike zaustavljanja pokreta, proizašle iz pauza i njezinih sinonima koji se pronalaze u plesu i poeziji.

Martina Tomić (1983, Zagreb) Na plesnoj sceni djeluje kao plesačica, autorica i nastavnica. Od 2011. članica je Studija za suvremeni ples (SSP) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Plesno obrazovanje stekla je na Učilištu ZKM-a te na raznim radionicama suvremenog plesa u Hrvatskoj i inozemstvu (Berlin, Amsterdam, Zagreb, Pula, Impulstanz, Deltebre Dansa…). Sudjeluje u brojnim plesnim produkcijama i predstavama s raznim koreografima, ansamblima i nezavisnim produkcijama (jedna od osnivačica udruge Tras studio kroz koju sudjeluje u projektima Natalije Manojlović, Irme Omerzo i Vilima Matule, Rajka Pavlića, Aleksandre Janeve Imfeld i Sonje Pregrad kao plesačica i producentica). 2019. s Anom Kreitmeyer, Ivanom Pavlović i Petrom Chelfi dobitnica je nagrade strukovnih udruga za najbolju predstavu u cjelini 'Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa' autorice Ane Kreitmeyer. Također, članica je umjetničke organizacije Genijator kroz koju autorski s akademskom slikaricom Lenom Kramarić i dramaturginjom Ivanom Đula surađuje na nekoliko interdisciplinarnih projekata u suradnji s Art radionicom Lazareti u Dubrovniku. Završila je 200-satni učiteljski program yoge koju prakticira i predaje nekoliko godina. Završila je BA studij suvremenog plesa, nastavnički smjer pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Pedagoški rad provodi kroz satove i radionice suvremene plesne tehnike i improvizacije (jutarnji satovi za suvremene plesače u ZKM-u, ZPC-u, HSK itd.) Također, predavala je kao gost predavač na Institutu za umetničku igru u Beogradu i jedna je od europskih plesnih pedagoga u ljetnom izdanju CEEC- CENTRAL and EUROPEAN EAST COUNTRIES - Summer Dance Camp China (2018. i 2019.) Trenutačno je predsjednica Nadzornog odbora Udruge plesnih umjetnika Hrvatske UPUH.

Prijave na radionice vrše se na mail plesnaudrugatiramola@gmail.com. Cijena je pojedine 220 kuna. Dodatne informacije mogu se pronaći na Facebook eventu.

Rad plesne udruge Tiramola podržava Zaklada 'Kultura nova', a program Male škole suvremenog plesa financiraju Ministarstvo kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.

Vaša reakcija na temu