Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Manifestacija 'Krunom hrvatskih vladara' na Gospinu otoku
Regnum Croatorum Piše: Mate Božić, koordinator projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'

Manifestacija 'Krunom hrvatskih vladara' na Gospinu otoku

Manifestacija se nastavlja na kliškoj tvrđavi uz škole/radionice oživljene povijesti i niz predavanja

Na Dan neovisnosti Republike Hrvatske i u organizaciji Udruge studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' – ISHA Split te Povijesne postrojbe 'Kliški uskoci“ prigodno će se obilježiti dva datuma osobito značajna za hrvatsku srednjovjekovnu povijest: obljetnica smrti kraljice Jelene - 8. listopada 976., te obljetnica krunidbe kralja Zvonimira - 8. listopada 1075. ili 1076.

Manifestacija oživljene povijesti 'Krunom hrvatskih vladara' koja nas vodi u drevno doba kraljice Jelene Slavne i kralja Dmitra Zvonimira organizira se u Klisu i Solinu od listopada 2014. godine, a prigodni program će se i ovom prilikom održati na tri značajna starohrvatska arheološka lokaliteta: uz ostatke crkve Sv. Stjepana na Gospinu otoku, uz ostatke crkve Sv. Petra i Mojsija ('Šuplja crkva') te na kliškoj tvrđavi, nekadašnjem dvorcu vladarske kuće Trpimirovića.
Program će započeti u 11:30 svečanim mimohodom povijesnih postrojbi u čast kraljici Jeleni Slavnoj od Gospina otoka (gdje je i mjesto kraljičinog groba) uz rijeku Jadro sve do ostataka crkve Sv. Petra i Mojsija. Povijesne postrojbe koje će ove godine sudjelovati u mimohodu - 'Praetoriani Croatorum'(Split-Klis), 'Vitezovi kralja Zvonimira' (Knin) i 'Vitezovi Vranski' (Pakoštane-Vrana)- potom će u 'Šupljoj crkvi' uprizoriti i krunidbu kralja Dmitra Zvonimira, koja se zbila upravo na tom mjestu početkom posljednje četvrtine XI. stoljeća.

Manifestacija se nastavlja na kliškoj tvrđavi uz škole/radionice oživljene povijesti i niz predavanja. Školu mačevanja i streličarstva, s početkom u 13 sati, organiziraju članovi povijesne postrojbe 'Kliški uskoci', dok će radionicu starohrvatskog pisma glagoljice od 14 sati voditi Anamarija Bašić (Udruga 'Toma Arhiđakon'). Novitet ovogodišnje manifestacije 'Krunom hrvatskih vladara' je radionica tradicijskih glazbala Mije Odže ('Kliški uskoci') s početkom u 14:30 sati. Cjelokupni program će završiti uz dva predavanja članova Udruge 'Toma Arhiđakon': 'Split kao crkveno središte Hrvata' (Dean Mršić) – od 15:00; te 'Hrvatski zemaljski grbovi i vojno znakovlje tijekom I. svjetskog i Domovinskog rata' (Mate Božić) – od 16 sati.
Obilježavanje smrti kraljice Jelene i krunidbe kralja Zvonimira u Solinu i Klisu održava se već četvrti put u sklopu projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum', započetog krajem 2013. godine.  Projekt za cilj ima valorizaciju starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području kao i prezentaciju srednjovjekovne oživljene povijesti iz perioda vladavine kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića. 'Krunom hrvatskih vladara' se također ove godine organizira pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, tvrtke 'Clissa', Općine Klis te Splitsko-dalmatinske županije. Ulaz na klišku tvrđavu je slobodan za sve posjetitelje škola/radionica i izlaganja.

Program manifestacije 'Krunom hrvatskih vladara', 8. listopad, 2019.:
11.30 sati – svečani mimohod povijesnih postrojbi: 'Praetoriani Croatorum' (Split-Klis), „Vitezovi kralja Zvonimira“ (Knin) i 'Vitezovi Vranski' (Pakoštane-Vrana) od Gospina Otoka uz rijeku Jadro
12 sati – uprizorenje krunidbe kralja Zvonimira (Šuplja crkva)
13 sati – škola mačevanja i streličarstva (Kliški uskoci)
14 sati – škola/radionica glagoljice (Udruga Toma Arhiđakon)
14 sati – škola/radionica tradicijskih glazbala (Kliški uskoci)
15 sati – 'Split kao crkveno središte Hrvata' (D. Mršić)
16 sati– 'Hrvatski zemaljski grbovi i vojno znakovlje tijekom I. svjetskog i Domovinskog rata' (M. Božić)

Vaša reakcija na temu