Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MARULIĆ U PRAGU Povodom 500. godišnjice smrti oca hrvatske književnosti
Kultura Piše: Dalmatinski portal

MARULIĆ U PRAGU Povodom 500. godišnjice smrti oca hrvatske književnosti

Nastupaju glumac splitskog HNK Mijo Jurišić i Splitski gitaristički kvartet

U utorak 24. rujna u centru Praga, u klubu Celetna, bit će predstavljen projekt 'Od Marulićevog doba do splitske moderne' u izvedbi prvaka drame HNK Split Mije Jurišića i Splitskog gitarističkog kvarteta. Radi se o projektu osmišljenom povodom obilježavanja 500. godišnjice smrti Marka Marulića. Izvedba započinje u 18 sati, a organizatori su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

'Od Marulićevog doba do splitske moderne' je glazbeno-književno putovanje isprepleteno čitanjem Marulićevih tekstova, kao i tekstova o Maruliću, te izvedbom glazbenih djela nastalih upravo u Marulićevo vrijeme u Španjolskoj, koja je bila onodobni centar lutnjističke glazbe, pa sve do originalnih skladbi splitskih skladatelja napisanih za klasičnu gitaru, nasljednicu renesansne lutnje. 

Glazbeni program čine djela španjolskih skladatelja za lutnju koji su živjeli u Marulićevo vrijeme: Luis de Narváez (1490. – 1547.), Alonso Mudarra (1510. – 1580.); pa sve do skladbi živućih splitskih skladatelja Vlade Sunka (1954.), Ivana Božičevića (1961.) i Gordana Tudora (1982.).

Lik i djela Marka Marulića interpretira glumac Mijo Jurišić, koji potpisuje i dramaturgiju, dok je za izbor i pripremu tekstova zaslužan Bratislav Lučin. Idejni začetnik i producent projekta je Josip Dragnić.

Mijo Jurišić je rođen 1983. u Brčkom (BiH). Studij glume je završio 2006. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2006. stalno je zaposlen u HNK Split. Do danas, što u matičnoj kući, što izvan nje, ostvario je preko pedeset kazališnih i trideset filmskih i televizijskih uloga među kojima se od kazališnih ističu Hamlet (Hamlet), Raskoljnikov (Zločin i kazna), Vatrogasac (Ćelava pjevačica), Biff Loman (Smrt trgovačkog putnika), Hipolit (Fedra), Orest (Orestija), Leone Glembay (Gospođa Glembajevi), dok je u kinematografiji utjelovio uloge na filmovima 'Halimin put', 'Visoka modna napetost', 'Gledaj me' i druge. Od televizijskih projekata valja istaknuti uloge u serijama poput 'Novina', 'Šutnje' i dr.

Splitski gitaristički kvartet je osnovan 2010. godine sa težnjom obogaćivanja hrvatske gitarističke scene, a čine ga nagrađivani splitski gitaristi, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije: Kajo Milišić, Goran Cetinić Koća, Martin Andrijašević i Josip Dragnić. Kvartet je održao koncerte u Njemačkoj, Luksemburgu, Španjolskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Italiji, Poljskoj, Švicarskoj, Belgiji i Nizozemskoj na poznatim festivalima poput Festival de la Guitarra de Sevilla, Ronda Guitar Festival, Euro Chamber Music Festival, Geneva Puplinge Classique te u prestižnim dvoranama kao što su La Grande Salle du Conservatoire Royal de Bruxelles, Bulgaria hall u sofijskoj filharmoniji, Espacio Joaquin Turina u Sevilli, Cercle Cité u Luksemburgu te brojne druge.

Vaša reakcija na temu