Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Matija Dedić, Chui, Hojsak & Novosel - u prodaji ulaznice za novo muzejsko izdanje Split at Night Jazz Festivala od 2. do 4. listopada
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Matija Dedić, Chui, Hojsak & Novosel - u prodaji ulaznice za novo muzejsko izdanje Split at Night Jazz Festivala od 2. do 4. listopada

Vrhunski jazz u muzeju - Split at Night Jazz Festival najavljuje svoje 5. izdanje i tri potpuno različite jazz noći - u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Višestruko nagrađivani glazbenici stižu u Split po prvi put u nešto svježijem, jesenskom terminu

Foto: Zoran Alajbeg

Nakon punih godinu dana, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika na Mejama ponovno otvara vrata jazzu. Split at Night Jazz Festival najavljuje svoje 5. izdanje u magičnom ambijentu velike dvorane Muzeja, po prvi put u jesenskom terminu, točnije od 2. do 4. listopada, a najavljeni su koncerti istinskih zvijezda hrvatskog jazza, nagrađivanih predstavnika najrazličitijih jazz žanrova. 

Matija Dedić trio, Hojsak i Novosel, Chui 

Lanjsko izuzetno uspješno izdanje obilježili su rasprodani koncerti svjetske zvijezde Antonija Forcionea, domaćina festivala, jazz dua Sara & Jappa i grupe Black Coffee. Na veselje svih fanova jazza i odlične muzike, Split at Night Jazz Festival, ove godine donosi tri odlične i uistinu različite glazbene večeri. 

Na samom otvaranju festivala splitsku publiku očekuje naš najnagrađivaniji i najpoznatiji jazz klavirist, Matija Dedić, u društvu legendarnog bubnjara Krunoslava Levačića i Zvonimira Šestaka na kontrabasu. 

Idućeg dana pod magičnim svjetlima Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika nastupit će internacionalno priznati duo Hojsak & Novosel, sa jedinstvenim spojem tambure i kontrabasa i fuzijom hrvatskog etna, world music i jazz glazbe, dok je treća i finalna večer rezervirana za 'svemirsku' jazz-rock atrakciju - Chui.

Maestro klavira na otvaranju u srijedu


Nakon punih godinu dana, splitski Muzej hrvatskih arheoloških spomenika na Mejama ponovno otvara svoja vrata jazzu, točnije u srijedu, 2. listopada, s početkom u 20:30, a prvi od izvođača koji će kročiti na festivalsku binu je proslavljeni hrvatski jazz pijanist impresivne karijere, Matija Dedić, koji će sa svojim triom izvoditi svoja autorska djela. 

Uz Matiju će nastupiti Krunoslav Levačić, jedan od naših najrenomiranijih jazz bubnjara, desetljećima sveprisutan na europskoj jazz sceni, kao i virtuozni i jedan od najtraženijih hrvatskih kontrabasista - Zvonimir Šestak.

Matija je do sada surađivao s velikanima svjetskog jazza, kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood i Boško Petrović, ali i s mnogim hrvatskim pop zvijezdama, iza sebe do sada ima deset albuma i čak osam Porina. 

Hojsak & Novosel drugog dana festivala - tko ih čuje ne ostaje ravnodušan

U četvrtak, 3. listopada s početkom u 20:30 očekuje nas jedinstvena fuzija hrvatskog etna, world music i jazz glazbe s nadaleko prepoznatljivim potpisom dua Hojsak & Novosel, koji su već godinama aktivni i priznati na internacionalnoj jazz sceni, a kao zemlje gdje su do sada nastupali navode se SAD, Kina, Indija, Njemačka, Italija, Austrija, Njemačka, Italija, Francuska, Norveška, Švedska, Litva, Latvija, Bugarska, Rumunjska i mnoge druge.


Svoj su put započeli s 'gudalom protiv trzalice', odnosno pod imenom 'Bow vs Plectrum'. Kada se gudalu i trzalici dodaju kontrabas i tambura, dobije se jedinstven spoj etno jazza s panonskim prizvucima, što u rukama genijalnih virtuoza poprima jedinstvenu dimenziju, koja je Tihomiru Hojsaku i Filipu Novoselu donijela veliku pozornost medija i priznanja svjetske glazbene scene. 

Do sada su surađivali s imenima kao što su Gibonni, Vlatko Stefanovski, Matija Dedić, Miroslav Tadić, Monike Leskovar, Neno Belan, Elvis Stanić i mnogi drugi. 

Chui za noć svemirskog jazza u muzeju


Treće večeri festivala, u petak u 20:30, pripremite se na muzejsko putovanje glazbenim svemirom grupe Chui. Riječ je o jednom od najuzbudljivijih identificiranih glazbenih pojava u Hrvatskoj u zadnjem desetljeću, višestruko nagrađivanom bendu uvelike inspiriranom znanstvenom fantastikom, koju su 'opjevali' kroz jedinstvenu fuziju jazza, elektronske glazbe, punka i hip hop ritmova. 

Jedan od najuzbudljivijih sastava na našoj sceni stiže u Split 4. listopada, a kvalitetu njihovog rada ne prestaju potvrđivati i struka i publika. Porina su osvojili više puta, među kojima valja izdvojiti onaj za najbolji hrvatski album godine, najbolji instrumentalni album i najbolju instrumentalnu izvedbu. Šira publika ih poznaje po uspješnoj suradnji s neponovljivom Josipom Lisac na pjesmi 'Tebi putujem'.

Osnivač grupe Toni Starešinić na sintesajzeru (Mangroove, Edo Maajka), Vojkan Jocić na saksofonu (šest puta proglašen najboljim hrvatskim jazz saksofonistom), bubnjar Ivan Levačić (ABOP i Eleven) i basist Konrad Lovrenčić (Elemental, Kries), potrudit će se da sa svojim futurističkim zvukom daju posebnu dimenziju 5. izdanju Split at Night Jazz Festivala.

Foto: Zoran Alajbeg

Do sada su na Split at Night Jazz Festivalu nastupali renomirani izvođači kao što su Antonio Forcione, Tamara Obrovac, Elvis Stanić, Black Coffee, Filip Pavić kvartet i drugi, kao i Sara & Jappa, odnosno Sara Brodarić Šegvić i Željko Brodarić Jappa, organizatori festivala.

Besplatni prijevoz električnim autobusom do muzeja

Posjetitelji festivala mogu koristiti uslugu besplatnog prijevoza električnim autobusom Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan. Polazak u 19:30, 19:50 i 20:10 ispred Centra za posjetitelje JU, Trumbićeva obala 18. Molimo razumijevanje i prioritet za osobe s posebnim potrebama.

Festivalska ulaznica i ulaznice za pojedinačne večeri u prodaji

Ulaznice možete kupiti odmah na www.adriaticket.com ili fizički u Dancing Bear music shopu u Dioklecijanovoj ulici, Morpurgo Tisak i Tisak Media City Center One. Cijena ulaznice za pojedinačne večeri je 20 eura, dok je festivalska za sve tri večeri 45 eura.



Facebook Split at Night Jazz Festival  
Instagram Split at Night Jazz Festival  
Vaša reakcija na temu