Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mediteranski festival knjige šesti put stiže Splitu i Splićanima, predstavit će se 50 autora

Mediteranski festival knjige šesti put stiže Splitu i Splićanima, predstavit će se 50 autora

Doznajte što su organizatori pripremili ove godine u Velikoj dvorani na Gripama, gostuje i Aleksandar Stanković s 'Deprom'

Sad je već u pitanju tradicija - od 27. rujna do 1. listopada Split će i šesti put biti domaćin Mediteranskom festivalu knjige. I to na svojoj stalnoj lokaciji, Velikoj dvorani sportskog centra Gripe, koja će još jednom biti mjesto kojem će hodočastiti svi ljubitelji knjige.

Danas je na konferenciji za medije najavljeno šesto izdanje koje na jednom mjestu okuplja izdavače knjiga, autore i sve ljubitelje pisane riječi. Kao i ranijih godina, organizator MFK 2023 je Zajednica naklada i knjižara Hrvatske gospodarske komore, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije te Grada Splita. 

U ime organizatora predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina naglasio je kako su sačuvali posebno im važnu tradiciju - ulaz na Festival bit će besplatan. Po njegovim riječima, tako rade na popularizaciji pisane riječi, a posjećenost ranijih godina govori im da ljubitelja knjige i vjerne publike u Splitu i Dalmaciji ima mnogo.

- Slavimo jako lijepu obljetnicu uz pedeset izlagača i njihovih šezdesetak nakladnika iz Hrvatske i regije. Pripremili smo program za djecu, školarce i sve druge uzraste, kao i brojne promocije novih naslova, prodajni aspekt s mnoštvom popusta te uključenost ove manifestacije u bilo grada koju više ne treba poticati. Ovo je primjer kako manifestacija od petnaestak tisuća posjetitelja može biti izvrsna kulturna i edukativna vrijednost koja diže kvalitetu života - zaključio je Kozina. 

U ime Grada Splita na konferenciji je govorio Mario Negotić. Istaknuo je kako je izdavaštvo grana koju žele poticati.

- U eri digitalizacije mislim da je tiskana knjiga nešto najljepše što trebamo njegovati i zadržati. Nadamo se da ćemo još dugi niz godina biti domaćin ovog festivala - kratko je poručio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Tijekom pet dana trajanja, posjetitelji mogu uživati u susretima s autorima, promocijama knjiga te sudjelovati u raznim radionicama, ali i kupiti knjige po promotivnim cijenama.

- Nikad više naslova neće biti na Mediteranskom festivalu knjige i nikad veći broj izdavača koji će biti predstavljeni. Splitska publika dobit će nešto što malo koji sajam ima, a to je širina autora koji dolaze iz Hrvatske i regije. Split je već pokazao kako obara brojke, a ove godine je nikad uži razmak između štandova zbog velikog broja izlagača. Pozivamo sve neka nas posjete, nama je u interesu da sve veći broj ljudi konzumira ovaj kulturni proizvod koji smo napravili. Program je usmjeren ka djeci, oni su najvažnija komponenta. Cilj je da stvaramo nove čitače i zadržimo ovu civilizacijsku tekovinu koja se kroz godine gradila - poručio je član organizacijskog odbora i vijećnik ZNK HGK Mišo Nejašmić

Detalje programa otkrila je članica uredničkog odbora MFK Patricija Horvat, koja je najavila kako će ove godine promovirati sve vrste i žanrove.

- Romane, zbirke pjesama, putopis, publicistiku, a organizirali smo i panel diskusiju te brojne radionice. Jedina loša vijest je da nam je Robert Perišić zbog bolesti otkazao sudjelovanje - kazala je u uvodu Horvat.

Nakon svečanog otvaranja u srijedu održat će se panel diskusija 'Aktualna ura o Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku' na kojem gostuje Nina Obuljen Koržinek.

- Potom će nastupiti autori iz Crne gore Jelena Nelević, Tijana Radulović, Boris Đurović i Andrija Radović. U nastavku Katja Grcić predstavit će novu knjigu bračkog aktivista i pisca Ivice Jakšića Čokrića Puka 'Sto godina trudnoće'. Večernji program dovodi doajena nakladništva Ivana Čolovića i njegovu popularnu Biblioteku XX. vek. Četvrtak će obilježiti gostovanje jednog od najvažnijih srpskih književnika, publicista i kolumnista Svetislava Basare koji će predstaviti 'Rekapitulaciju' - roman koji je dio trilogije. Istoga dana, slijedi promocija putopisne knjige poznatog splitskog jedriličara Sanija Delića 'Eldora', a potom Senko Karuza promovira ‘Krađu’ i Katja Grcić ‘Istina nedjeljom i drugim danima’ - navodi Horvat.

Trećeg dana MFK započinje promocijom knjige 'Ovdje ničeg nema' Ivana Katičića, slijedi promocija Borisa Dežulovića ‘Život i snoviđenja neustrašivog žohara Zaštomira’, potom 'Šalaporte' Marka Gregura. Na koncu, sigurno će veliku pažnju izazvati gostovanje Aleksandra Stankovića s njegovom ispovjednom knjigom 'Depra'. 

- Subota započinje uz vrlo čitani i nagrađivani bosanskohercegovački pisac Almin Kaplan koji će uz Nebojšu Lujanovića predstaviti dvije knjige, 'Šušanj' i 'Razgovori s Markom'. Isti dan svoja djela promovirat će Tamara Bilankov, Boris Škifić, Tea Tulić i Sanin Karamehmedović. U večernjem programu promovirat će se 'Dnevnik Pauline P.' Sanje Polak - naglašava Horvat.

Na kraju, u nedjelju u jutarnjem programu svi zainteresirani moći će poslušati panel 'Kako razgovarati s djecom o ratu', na kojem sudjeluju ukrajinski gosti kazališni i filmski redatelj, scenarist i TV voditelj Eugen Stepanenko te njegova kći Solomija Stepanenko, suautorica knjige 'Abeceda rata'. 

- Priključit će im se psihologinja Žana Pavlović te ukrajinistica Darija Pavlešen. I u nastavku ostajemo u znaku Ukrajine, jer će djela Jurija Lisenka 'Ide svašta!' i 'Strašna šuma' predstaviti Darija Pavlešen i Josip Ivanović - naglašava Hrovat.

U programu Trojica u nedjeljom u dva, pak, Antun Pavešković predstavit će Matka Sršena i njegovu 'Rokašku kraljevinu' te Radu Jarka, autora 'Puta na Solaris'. 

- Jedna od posljednjih promocija festivala bit će ona Nebojše Lujanovića, koji je prije nekoliko dana dobio nagradu VBZ-a za neobjavljeni roman za 'Tvornicu Hrvata' - podvukla je Horvat koja poziva da detaljni program uz satnicu možete pronaći ovdje.

Vaša reakcija na temu