Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MI HRVATI: Povodom 30 godina karijere otvara se izložba Nika Titanika
Kultura Piše: Dalmatinski portal

MI HRVATI: Povodom 30 godina karijere otvara se izložba Nika Titanika

Glavni slogan izložbe glasi: '... jer i veliki narodi se znaju šaliti na vlastiti račun'

Povodom 30 godina profesionalne karijere, u ponedjeljak 16. rujna 2024. godine s početkom u 19 sati otvorit će se izložba karikaturista Nika Titanika. Izložba u Galeriji Vladimir Filakovac Narodnog sveučilišta Dubrava, a može se pogledati do 10. listopada.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Evo što je napisala o izložbi: 

'Nakon velike retrospektivne izložbe 'Kronika hrvatske gluposti' u Muzeju Mimara u rujnu 2019. godine kojom je Nik Titanik obilježio 25 godina karijere, a koja je u narednih pet godina proputovala Hrvatskom i posjetila ukupno 11 gradova, upoznajući širu javnost s njegovim profesionalnim djelovanjem, u 2024. godini Nik Titanik obilježava jubilarnih 30 godina profesionalne karijere i to samostalnom izložbom "'Mi Hrvati'. lminaciju svega što se zbivalo u posljednjih 30 godina i što smo mi kao narod, ali i Nik Titanik kao kroničar hrvatske gluposti, proživjeli i doživjeli živeći i radeći u našoj zemlji. Nik Titanik predstavit će se s ukupno 12 karikaturalnih portreta najvećih hrvatskih stereotipa kojima smo imali 'zadovoljstvo' svjedočiti zadnjih 30-ak godina hrvatske povijesti. Uz njih će svoje mjesto zauzeti i karikature bivše predsjednice, bivših i sadašnjeg predsjednika. Ukupno 18 posve novih i do sada neizlaganih radova bit će predstavljeno na izložbi 'Mi Hrvati'. Karikature su provokativne, ali ne i uvredljive. Doduše, svatko će se moći prepoznati u barem jednom detalju, pa upravo zato i glavni slogan izložbe glasi: '... jer i veliki narodi se znaju šaliti na vlastiti račun'. A mi to jesmo ili si bar tako utvaramo.

Nik Titanik karikaturu percipira kao korektiv društva, a njegova poznata krilatica 'Humor je ozbiljan posao' u potpunosti sažima srž njegova djelovanja. U aktualnom ciklusu, Nik Titanik uspio je nesposobne političare, društvene parazite, sumnjive bogataše, birokrate, uhljebe svih vrsta i oblika, špekulante, poltrone, lažne Hrvate, zlatnu mladež, te sav krkanluk, primitivizam, mito i korupciju sažeti u 12 karikaturalnih portreta koji ujedno predstavljaju kronologiju zbivanja u našoj zemlji u posljednjih 30 godina. Riječ je o onima koji čine i podržavaju vlast, sastavni su dio hrvatske birokracije i administracije, ali i o onima koji predstavljaju javni život i djelovanje, utjelovljuju nove postulate ljepote, a tijekom vremena postali su i simboli novih ljudskih vrijednosti i težnji. Svaki portret je slojevit i ismijava i razobličuje određene političke, socijalne i moralne iskvarenosti. Nik Titanik polazi od stvarnosti, uopćujući osobine koje vežemo uz određene profile ljudi, ali i uloge koje oni igraju u društvu. Svojim istančanim, pronicljivim i povremeno oštrim humorom, Nik Titanik sažima aktualne pojave i stanja u društvu kroz uprizorenje 12 stereotipa putem kojih se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko i na koji način dolazi do rukovodećih i vladajućih pozicija u društvu te tko i na temelju kakvih uspjeha se danas smatra uspješnim - je li riječ o humanističkom, pedagoškom, obrazovnom, znanstvenom i tehnološkom napretku ili o poltronima i kvazi-zvijezdama bez pokrića.

Karikature Nika Titanika povremeno su oštre, direktne i provokativne, no istovremeno one nisu uvredljive i vulgarne. Nik Titanik vlastito djelovanje ne percipira kao posao već način života. Karikatura za njega predstavlja kritički korektiv društva, no isto tako i osobnu terapiju i borbu protiv sustava u kojem živimo. Sve ono doživljeno i spoznato, Nik procesuira, obrađuje i pretače u karikaturu. Kroz stereotipe, on komunicira i vlastite traume i iskustva koja je doživio tijekom tridesetogodišnjeg bilježenja i komentiranja političke i društvene svakodnevice u Hrvatskoj. Pritom, ne štedi ni sebe te ukazuje da smo svi krvavi ispod kože i da smo svi griješili, ali istovremeno imamo i mogućnost, ali i odgovornost, putem introspekcije doći do samospoznaje i postati bolji ljudi'.

Vaša reakcija na temu